بسیاری از دانشجویان این عبارت که مقاله فردی اکسپت شده است به گوششان خورده است. ولی شاید سوال برایشان پیش بیاید که اکسپت مقاله علمی به چه معناست و مراحلی که طی می شود تا یک مقاله اکسپت شود چیست؟ به دلیل اهمیت این موضوع موسسه سینا بر آن شد تا در این مقاله به بررسی اکسپت مقاله علمی و چیستی آن بپردازد و شما را با این عبارت بیشتر آشنا کند.
امروزه و در جامعه علمی و آکادمیک کشور به خصوص در بین دانشجویان، مقاله نویسی و ارسال آن به مجلات معتبر خارجی و یا ایرانی برای چاپ، پیشرفت داشته و تقاضا برای این کار افزایش پیدا کرده است. اما صرف ارسال یا سابمیت کردن یک مقاله ملاکی برای ارزشمند بودن آن مقاله نیست و نمی توانید آن را برای رزومه علمی خود ارزشمند بدانید زیرا شما هر مقاله ای را می توانید به مجلات ارسال کنید. اینکه مقاله شما داوری شده و اکسپت شود باعث می شود که بسته به مجله ای که در آن این فرآیند اکسپت شدن انجام گرفته، مقاله شما دارای اعتبار علمی گردد.
اکسپت یک واژه انگلیسی و به معنای پذیرش است و وقتی می گوییم که یک مقاله اکسپت شده است بدین معناست که مقاله شما توسط مجله و هیئت داوری آن پذیرفته شده است. اکسپت مقاله علمی در روندی سه مرحله ای صورت می گیرد.
ابتدا سردبیر مجله مقاله خام شما را که هنوز در مرحله داوری است و منیواسکریپت نام دارد دریافت می کند. سپس بر اساس معیارها و استانداردهایی که مجله برای خود تعریف کرده است مقاله شما را مورد ارزیابی قرار می دهد. موارد مورد بررسی مانند اسکوپ یا حیطه و زمینه موضوعی مقاله، سبک نگارش و نکات نگارشی مقاله، طول مقاله و موارد گوناگون است. سردبیر مقاله را بررسی می کند و اگر منطبق بر استانداردهای تعریف شده مجله باشد، آن را به ویراستار می سپارد.
ویراستار نیز بر اساس معیارها و استانداردهای تعریف شده مجله، مقاله شما را بررسی می کند اما این بررسی و سنجش موشکافانه تر و دقیق تر از سردبیر انجام می شود و ویراستار می تواند مقاله شما را اگر معیارهای فوق را رعایت نکرده باشند رد کند. در صورت تایید ویراستار، مقاله جهت بررسی فنی و علمی به دست داوران سپرده می شود.
معمولا تعداد داوران بین 3 یا 4 نفر می باشد که افرادی متخصص در زمینه علمی مجله می باشند و مقاله ارسالی را از لحاظ فنی و علمی مورد بررسی قرار می دهند. داوران رای خود را اعلام می کنند که می تواند اکسپت یا پذیرش مقاله باشد و یا اکسپت یا پذیرش به شرط اصلاح باشد که در این حالت مقاله به نویسنده برگشت داده می شود تا اصلاحات مورد نظر داوران را انجام دهد و دوباره داوران مقاله را بررسی می کنند و در صورت رضایت از اصلاحات انجام شده، آن را اکسپت می کنند. در نهایت ممکن است از لحاظ علمی و فنی مقاله شما توسط داوران رد یا رجکت شود.
در نهایت گروه تحریریه یا سردبیر، نویسنده را از تصمیم مجله در رابطه با چاپ مقاله مطلع می کنند.اگر مقاله رجکت شده باشد دلایل عدم پذیرش و رجکت شدن آن را برای نویسنده شرح می دهند و اگر شرطی پذیرفته شده باشد اصلاحات خواسته شده را از نویسنده می خواهند.
بعد از اکسپت مقاله علمی روند چاپ و انتشار مقاله در مجله شروع می شودکه اگر مجالی باشد در آینده بیشتر در این رابطه صحبت خواهیم کرد.