یکی از اجزای اصلی یک پروپوزال بخش بیان مسئله میباشد.که باید با دقت هر چه تمام تر و با رعایت اصول این بخش را نوشت یک بیان مساله خوب می تواند پژوهش مورد نظر را موجه نشان دهد. بیان مساله،ذکر اهمیت موضوع برای خواننده است و در مورد مشکل و مسئله تحقیق، بحث می کند.
بخش بیان مسئله یک بخش مهم و اساسی از اجزای تحقیق به شمار میرود در این بخش باید یک سوال مطرح کرد و سوال را برجسته نشان داد تا به وسیله آن هدف و کارآیی تحقیق را معرفی کرد.سوال پژوهش ممکن است شامل یک دغدغه در یک حوزه خاص، شکاف موجود در علم، یا پدیده غیرطبیعی باشد که نیاز است تا آن پدیده مورد بررسی قرار گیرد. بیان مساله معمولاً به این جهت ارایه میشود که یک مشکل یا سوال را برجسته سازد و ضرورت انجام یک پژوهش را تبیین کند.
خود بخش بیان مسئله از چند بخش تشکیل شده است
در اين بخش، مطلب اصلي يا درواقع مساله اي كه قرار است در تحقيق مورد توجه قرار گيرد باز گشوده مي شود.اهميت مساله مورد بررسي و دلايل پرداختن به آن به عنوان موضوعي ضروري از جمله مطالبي است كه در اين بخش مورد اشاره قرار مي گيرد. در همين مرحله است كه پژوهنده تاكيد مي ورزد كه نتايج محتمل تحقيق مي تواند بر روند فعلي امور و سياستگذاري ها و برنامه ريزي ها مرتبط با آن ها اثر بگذارد.
نكته اي كه به نظر مي رسد: در تعريف مساله نبايد ادعايي را مطرح كرد كه در عنوان تحقيق لحاظ نشده باشد، در اين تعريف برابري محتوايي با عنوان و ساير بخش هاي طرح پيشنهادي بايد پيوسته مورد نظر باشد.
پرسش هاي اساسي پژوهش بايد از لحاظ درجه خاص بودن با يكديگر همسنگ باشند.به عبارت ديگر نبايد سوالي به طور مثال 25درصد مساله اصلي را دربرگيرد و سوال ديگري 5 درصد آن را پوشش دهد.
برآيند پرسش هاي اساسي بايد كل مساله اساسي را پاسخ دهد ، نه نسبت به آن داراي خلاء و كمبود باشد و نه از آن فراتر رود. به طور مثال ، هرگاه بتوان كليه جوانب مساله اصلي را به هشت پرسش اساسي تجزيه كرد، بايد هشت برش مساوي دايره اي فرضي را دربرگيرد.
سوال توصيفي : دراين گونه سوال ها معمولا از كلمات ”چه مي باشد، چيست و چگونه است“ استفاده مي شود. مثال: گسترش تاريخي صنعت در ايران چگونه بوده است؟
سوال هاي رابطه اي : در اين گونه سوال ها، چگونگي رابطه دو يا چند متغير مورد نظر قرار مي گيرد. مثال: چه رابطه اي بين رضايت شغلي و رشد سازمان وجود دارد؟
سوال هاي تفاوتي : اين سوال ها با تفاوت سطوح متغير ها سروكار دارد و معمولا به شكل زير بيان مي شود: آيا بين فارغ التحصيلان رشته هاي حسابداري و رشته هاي مديريت در انتخاب شغل تفاوت وجود دارد.
سوال هاي علت و معلولي : در اين گونه سوال ها رابطه علت و معلولي بين متغير هامورد نظر قرار مي گيرد. مثال: چه عواملي باعث افزايش رضايت شغلي كاركنان در يك سازمان مي شود؟
با کمک بخش بیان مسئله میتوانیم یک مطلب مبهم و ناشناخته را معرفی کنیم.میتوانیم آنها را مورد بررسی قرار دهیم و راه حل هایی برای آن معرفی کنیم.بخش بیان مسئله را لازم نیست چندان طولانی بنویسید فقط سعی کنید در قسمت کوتاهی هدف از بیان مسئله را مشخص کنید.