دانشجویانی که برای اولین بار میخواهند در مجلات علمی مقاله چاپ کنند، همیشه در انتخاب نشریه مشکل دارند و نمیدانند چه مجلاتی مناسب کار آنهاست. در این مقاله میخواهیم فرق مجلات ISI و اسکوپوس را بیان کنیم.
یکی از چالش ها و دغدغه های بزرگ اکثر کسانی که تجربه کمی در چاپ مقالات علمی دارند، در شناخت و انتخاب نشریات علمی است. انتخاب درست نشریه برای چاپ مقاله بسیار حساس است و اکثر نویسندگان مقالات، متاسفانه انتخاب ژورنال را کار آسانی میدانند، اما تجربه نشان داده، بیشتر آمار ریجکتی مقالات، بدلیل عدم تطابق موضوعی مقاله با اهداف نشریه است. در همین راستا، با توجه به این که دو پایگاه ISI و اسکوپوس، شناخته شده تر از سایر نمایه های علمی هستند، در این مطلب میخواهیم فرق مجلات ISI و اسکوپوس را بدقت بررسی کنیم تا در انتخاب ژورنال مناسب دچار اشتباه نشویم.
موسسه اطلاعات علمی ISI در سال 1960، توسط یوجین گارفیلد آمریکایی تاسیس شد. هدف این موسسه، تمرکز روی علم سنجی و نمایه سازی مقالات و متون علمی و نشر آن ها بود. پس از بیماری آقای گارفیلد، این موسسه در سال 1992 توسط موسسه علمی تامسون خریداری شد. این شرکت در سال 2002 توانست شرکت رویترز را هم خریداری و با ادغام این دو، شرکت تامسون رویترز را تاسیس کند. دفتر مرکزی این شرکت در نیویورک است و موسسه اطلاعات علمی بخشی از فعالیت های بزرگ این شرکت را شامل میشود. فعالیتهای علمی این شرکت در دو زیر مجموعه معروف آن یعنی وب آف نالج (WOK) و وب آف ساینس (WOS) انجام میگیرد. از جمله اساسیترین و معروفترین کارهای این شرکت، انتشار نام مجلات معتبر است که به نام مجلات ISI یا مجلات برتر تامسون رویترز معروفاند. کار مهم بعدی این موسسه انتشار ضریب تأثیر یا IF (Impact Factor) برای مجلات است.
۱- نمایه استنادی علوم (Science Citation Index: SCI) یا (Science Citation Index Expanded: SCID) که زمینههای فنی، مهندسی، پزشکی و کشاورزی را شامل میشود.
۲- نمایه استنادی علوم اجتماعی ( Social Science Citation Index: SSCI) که حدود ۱۱۸۰ مجله در زمینه علوم اجتماعی را پوشش میدهد.
۳- نمایه استنادی هنر و علوم انسانی ( Art & Humanities Citation Index: AHCI) که حدود ۱۱۳۰ عنوان مجله در حیطه هنر و علوم انسانی را شامل میشود.
۴- نمایه استنادی علوم نوپدید (Emerging Sources Citation Index: ESCI) که این نمایه به تازگی به لیست نمایههای این وبسایت اضافه شده است و علوم و مجلههای با موضوعات نوپدید را شامل میشود.
نکته: بطور کلی مجلات ISI به مجموعه مجلات دارای ضریب تاثیر (JCR) و بدون ضریب تاثیر (ISI Listed) تقسیم بندی میشوند. معمولا سه نمایه اول دارای ضریب تاثیر و نمایه آخر بدون ضریب تاثیر میباشد. مجلات دارای ضریب تاثیر همان مجلات ایمپکتدار هستند و پذیرش گرفتن در این مجلات سخت و داوری آنها زمان بر است، بر عکس مجلات بدون ایمپکت که دارای داوری با سختگیری و زمان کمتری هستند. پس اگر مقاله با کیفیت نوشته باشید، میتوانید به مجلات ایمپکتدار ارسال کنید، اما اگر احساس میکنید مقاله شما کیفیت و استاندارد لازم برای مجلات ایمپکتدار را ندارد، بهتر است شانس خود را در مجلات بدون ایمپکت امتحان کنید.
برای این کار میتوانید به سایت http://mjl.clarivate.com/ مراجعه کنید و ISSN نشریه را سرچ کنید. اگر یکی از نمایه های بالا را نشان داد که ISI است، اما اگر جمله not found نوشت، یعنی مجله iSI نیست.
یکی از نمایه های بسیار معتبر شناخته شده که توانسته اند بیش از 60 میلیون اطلاعات کتاب شناختی در خود جمع آوری کند، پایگاه اسکوپوس است که یکی از محصولات ناشر بزرگ، الزویر بشمار میرود. معمولا اسکوپوس تمام حیطه های علمی از جمله پزشکی، مهندسی، علوم پایه و ... را در بر میگیرد و در مقایسه با پایگاه ISI، حدود 20 درصد پوشش بیشتری از مباحث علمی را شامل میشود.
مجلات اسکوپوس را معمولا بصورت چارک یا کورتایل آنها تقسیم بندی میکنند، بدین صورت که مجلات معتبر از Q1 تا Q4 مشخص میشوند. در همین راستا مجلات کیو 1، مجلات سختگیر و بسیار قوی، و مجلات کیو 4 مجلات راحتر و نسبتا ضعیفی هستند. اگر میخواهید مقالات خود را به مجلات اسکوپوس ارسال کنید و به کیفیت مقاله خود اطمینان دارید، مجلات کیو 1 و 2 را انتخاب کنید، اما اگر فکر میکنید مقاله شما استاندارد لازم را ندارد، میتوانید با ارسال مقاله به مجلات کیو 3 و 4، شانس خود را امتحان کنید.
برای این کار میتوانید به سایت https://www.scimagojr.com/ مراجعه کنید و ISSN نشریه را سرچ کنید. اگر یکی از نمایه های بالا را نشان داد که ISI است، اما اگر جمله Sorry, no results were found نوشت، یعنی مجله اسکوپوس نیست.
همانطور که ملاحظه فرمودید، هر دو نمایه ISI و اسکوپوس با هم تفاوت هایی دارند اما در کل نمیتوان به قطعیت نظر داد که کدام بر دیگری برتری دارد. هر دو از نمایه های بسیار معتبر هستند، و چاپ مقاله در این مجلات میتواند رزومه شما را تقویت کند. معمولا مجلات ایمپکتدار ISI، هم تراز با مجلات کیو 1 و 2 اسکوپوس هستند و مجلات بدون ایمپکت، هم تراز مجلات کیو 3 و 4 میباشند.
موسسه سینا فعالیت خود را با اجماع دانشجویان و محققان نخبه کشور ، از سال 91 آغاز کرده و در زمینه های پذیرش و چاپ مقاله ، چاپ کتاب ، ترجمه تخصصی ، تبدیل پایان نامه به کتاب و ... به ارائه خدمات میپردازد. همچنین این موسسه ، توانسته است به کمک محققان بنام کشور ، با رایزنی و تعامل مناسب با ژورنال ها و مجلات معتبر بین المللی در بخش چاپ مقاله، درصد پذیرش مقالات را تا حد زیادی تضمین کند و این نوید را به دانشجویان و اساتید گرانقدر بدهد که میتوانند در بخش چاپ مقاله، با خیال راحت مقالاتشان را با تضمین بالا به چاپ برسانند.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید از طریق ایمیل یا شماره تماس درج شده با کارشناسان موسسه تماس بگیرید. همچنین میتوانید برای ثبت سفارش خود کلیک فرمائید.