مقاله علمی-ترویجی به مرور کلی چندین مقاله چاپ شده در یک موضوع خاص و بازنویسی آنها بصورت مقایسه ای در قالب یک مقاله گفته می شود.
مقالات از لحاظ ساختار به سه نوع تقسیم میشوند: مقالات علمی- پژوهشی , مقالات علمی- ترویجی , مقالات علمی- تخصصی . هر کدام از این مقالات دارای ساختار نوشتاری ویژه خود می باشند که با یکدیگر متفاوت است. در این بخش قصد داریم در خصوص ساختار و چاپ مقالات علمی ترویجی را برای شما ارائه میدهیم.
این نوع مقالات قالب بندی و ساختار خاص خود را دارند و نتایج را با هم ترکیب میکنند و در قالب ساختاری جدید عرضه مینمایند. این نمونه مقالات، تفسیری نوین از دانش گذشته میباشد. یعنی نوآوری و ابداع جدیدی ندارد و فقط دانش های پیشین را باهم ترکیب کرده و در ساختاری جدید ارائه میکند.در حالت کلی میتوان گفت: مقاله علمی ترویجی می تواند تفسیری جدید از مقالات و کارهای قبلی ارائه دهد یا اطلاعاتی جدید را با تفاسیر قبلی در هم آمیزد، یا سیر جریان پیشرفت فکری حوزه مورد بحث و مباحثات مربوط به آن را ترسیم کند. مقاله علمی ترویجی بسته به موقعیت ممکن است مقالات و منابع را مورد ارزیابی قرار دهد و مناسب ترین و مربوط ترین منابع را به خواننده پیشنهاد کند.
یک مقاله علمی-ترویجی دارای قسمت های معینی است که در زیر هرکدام بصورت جداگانه شرح داده می شود:
نتیجه گیری مقاله علمی-ترویجی : در این بخش محقق باید به یک نتیجه منطقی و درست برسد. ارتباط دادن نتایج با متن مطرح شده، ارائه راهکار و راهبردها و پیشنهاداتی که برای تحقیقات آینده ارائه می شود و همچنین مشخص کردن نتایج در پیشبرد علوم بنیادی و... از نکاتی است که پژوهشگر باید به آنها توجه کند تا بتواند یک مقاله علمی-ترویجی خوب به چاپ برساند.