تالیف کتاب یکی از دشوارترین فعالیت ها علمی است. معمولا افراد با در نظر گرفتن یک حوزه تخصص به تالیف و چاپ کتاب می پردازند. ساختار دهی و آگاهی از مراحل تالیف و چاپ کتاب از مهمترین مواردی می باشد که یک نویسنده باید به آن کاملا آگاه باشد.
تالیف و چاپ کتاب سختی زیادی می تواند برای نویسنده داشته باشد از این رو افراد زیادی چندان تمایلی برای قدم گذاشتن در این مسیر از خود نشان نمی دهند. البته اگر به جلد کتاب هایی که منتشر می شوند توجه کنید خواهید دید که روی برخی از کتاب ها نوشته شده است تالیف و روی برخی نویسنده و یا گرد آورده نوشته شده است این دو کلمه با هم تفاوت های زیادی دارند و اصلا هیچ شباهتی ندارند و گرد آورنده و مولف کتاب دو عنوان بسیار متفاوت می باشد.
همانطور که پیش تر هم بیان شد تالیف و گرد آوری کتاب دو مورد مجزا از هم هستند با ما همراه باشید تا در ادامه مطلب به تفاوت این دو پی ببرید:
اثر تالیفی
کتاب هایی که روی جلد آنها نام مولف را مشاهده می فرمایید این کتاب ها اثر تالیفی می باشند اثر تالیفی به آن دسته از کتاب هایی گفته می شود که توسط فردی با سابقه نوشته شده باشد یعنی مثلا وقتی یک نویسنده در مورد آثار نماز می خواهد کتابی بنویسد اگر در گذشته در مورد نماز و آثار آن به تحقیق و بررسی پرداخته باشد و آثار و نوشته های زیادی در این مورد داشته باشد در این صورت این فرد مولف این کتاب می باشد مولف هر کتاب با آگاهی ها و دانسته های پیشین کتاب می نویسد و سابقه نویسندگی زیادی دارد.در کل می توان بیان کرد که زمانی از عنوان مولف برای کتاب استفاده می شود که نویسنده شخصا حاصل تحقیق خود را به کتاب تبدیل کند و مطالب وی نوع و دست اول باشد.
اثر گردآوری
در کشور ما این روز ها افراد زیادی هستند که مطالبی را گرد آوری کرده اند که می خواهند آنها را به صورت کتاب چاپ کنند تا نامی از آنها بر روی کتاب باقی مانده باشد این نویسندگان تازه کار برای اولین بار است که کتاب نوشته اند و هیچگونه سابقه ای در مورد تحقیق در این حوزه ندارند و اثر چاپ شده این نویسندگان را نمیتوان اثر تالیفی نامید.کسی که تا کنون هیچ گونه سابقه تالیفی یا تحقیقی نداشته باشد نمیتوان گفت که نباید کتاب بنویسد هر شخصی میتواند کتاب بنویسد اما باید نام خود را روی اثر خود به عنوان گرد آورنده یا نویسنده بنویسد نه مولف. در کل می توان بیان کرد زمانی که نویسنده و یا گردآورنده کتاب ها، مقالات و متون نویسندگان دیگر را با کسب اجازه و ذکر منابع در یک مجموعه جمع اوری می کند به عنوان نویسنده و گر آورنده کتاب اسمش ذکر می شود.
بعد از اینکه به تفاوت تالیف و گردآوری پرداختیم در ادامه می خواهیم به روند تالیف کتاب و چاپ آن بپردازیم.کسانی که شغل اصلی آنها نویسندگی است و به صورت تخصصی این حوزه را دنبال میکنند شاید با روند کار آشنا باشند اما کسانی که برای اولین بار میخواهند کتابی بنویسند بسیار دشوار به نظر می رسد که مراحل تالیف و چاپ را دنبال کنند. ممکن است فردی برای کسب امتیازات پژوهشی یا در میان گذاشتن بخشی از اطلاعات با دیگران بخواهد کتابی بنویسد در این صورت هیچ شناختی از روال کار ندارد و به دنبال راه هایی است که با مراحل تالیف و چاپ کتاب آشنا شود. با ما همراه باشید تا این مسیر را برای شما هموار نماییم.
اگر شما هم با وجود ایده های فراوان که برای نوشتن یک کتاب در ذهن خود دارید اما از مراحل تالیف و چاپ کتاب وحشت دارید. نگران نباشید اراده کنید و با مطالعه نکات کلیدی زیر قدم اول را برای تالیف کتاب بردارید.
برنامه ریزی کنید. یک مکان و زمانی را تعیین کنید که در آن زمان و مکان آزادی عمل را دارید و می توانید بدون هر گونه دغدغه شروع به نوشتن نمایید.
تصمیم بگیرید که چه نوع کتابی می خواهید بنویسید. حوزه کودک و نوجوان، رمان و داستان، آموزشی، دانشگاهی و یا ... .
تشخیص دهید کتاب شما را چه مخاطبانی خواهند خواند تا طبق آن نگارش خود را انجام دهید چون مثلا اگر مخاطبان شما کودکان است باید از کلمات ساده و رسا برای کودکان استفاده نمایید تا قابل درک برای آن ها باشد.
تعیین کنید که حجم کتاب تان چقدر است.برای مثال حداقل لغت برای نوشتن یک رمان می تواند 50000 کلمه باشد. که بر این اساس باید هر فصل از کتاب شما شامل 5000 کلمه می باشد
مشخص نمایید که چه کسی شخصیت اصلی داستان شما می باشد. و داستان شما حول چه محوری باید بچرخد
شروع به نوشتن نمایید و پس از تمام شدن نوشتن کتاب چند روز فاصله دهید و مجددا کتاب نوشته شده توسط خود را بخوانید تا هر گونه ایراد احتمالی را رفع نمایید.
پس از طی کردن مراحل بالا و آماده شدن فایل کتاب نوبت به چاپ کتاب می باشد که در این راستا می توانید از موسسات معتبر مثل سینا ترجمه بهره بگیرید تا تمامی مجوزات را اخذ کرده و کتاب شما را در کوتاه ترین زمان به چاپ برسانند با ما همراه باشید تا مراحل چاپ کتاب را برای شما عزیزان بازگو نماییم.
اولین مرحله آماده سازی محتوای کتاب است که توسط شما (نویسنده) انجام می شود. حال این محتوا می تواند برگرفته از تالیف کتاب نگارش شده توسط نویسنده باشد، تبدیل پایان نامه به کتاب و یا ترجمه کتاب جدید النشر باشد. هیچ فرقی ندارد باید در قالب ورد جهت چاپ آماده سازی شود و باقی مراحل را طی نمایید.
صفحه آرایی عبارت است از ایجاد نظم برای تسهیل در خواندن و ترغیب خواننده به ادامه خواندن کتاب می باشد. هدف از صفحه آرایی کتاب صرفا راحتی مطالعه خواننده می باشد. این مرحله کارهایی مانند بررسی غلطهای املایی و نگارشی، تایپ، صفحه آرایی و ویراستاری انجام میشود. فایل کامل کتاب باید در این مرحله آماده شود و این فایل باید تا حد امکان کامل و بدون ایرادات علمی و نگارشی باشد.
شابک مخفف عبارت شماره استاندارد بین المللی کتاب یا به انگلیسی International Standard Book Number است. شابک یک کد 10 الی 13 رقمی است که به هرکتاب منسوب میشود. باید توجه نمود که با تجدید چاپ یک کتاب شابک آن تغییر نمیکند. همچنین از سال 2007 به بعد شابک از 10 رقم به 13 رقم افزایش یافت تا بتوان کتابهای بیشتری را چاپ کرد. در ایران دریافت شابک از خانه کتاب انجام میگیرد. به این صورت که ناشر شابکهایی که از خانه کتاب دریافت کرده است را به یک کتاب نسبت میدهد و سپس فرم مربوطه را پر کرده و به خانه کتاب ارسال میکند.
طراحی جلد از مهم ترین بخش های چاپ کتاب می باشد. طرح جلد کتاب باید به گونه ای باشد که در نگاه اول مخاطب را جذب خود کند. در حقیقت اولین چیزی که خریدار را به خرید و خواندن یک کتاب وادار می کند، طراحی جلد حرفه ای آن است.در واقع به طور کلی جلد کتاب از سه قسمت روی جلد، پشت جلد و قسمت عطف کتاب که رابط و میان پشت و روی جلد است تشکیل شده است.یکی از قسمت های مهم طراحی صفحات اولیه کتاب انتخاب عنوان مناسب است که باید در این صفحه درج گردد. در این قسمت باید عنوان کتاب و نام نویسنده ذکر شود.از نوشتن و درج هرگونه اطلاعات اضافه ی دیگری خودداری کنید چرا که برای این قبیل اطلاعات می توانید از صفحات دیگری استفاده کنید.
فیپا که مخفف فهرست نویسی پیش از انتشار است شامل اطلاعاتی است که در پشت صفحه عنوان کتاب چاپ میشود. اداره کل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی مسئول مستقیم صدور فیپا در ایران است و برای اخذ فیپا باید از طریق این سازمان اقدام کرد. برای دریافت فیپا، کتاب به کتابخانه ملی ارسال میشود که شامل شابک، پرینت کتاب و فایل آن در سی دی و در نهایت فرم تکمیل شده درخواست فهرست نویسی است. تحویل فیپا یک هفته الی 10 روز زمان میبرد.
در این مرحله پرینت کتاب به همراه فایل آن در قالب سی دی و اطلاعات مربوط به فیپا و شابک و همچنین طرح رنگی جلد برای صدور مجوز به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال میگردد. به طور معمول مجوز وزارت ارشاد یک هفته الی 4 ماه بعد از تحویل کتاب صادر میشود که بستگی به موضوع کتاب دارد. کتابهای علمی و دانشگاهی معمولاً در کمترین زمان بررسی میشوند اما کتابهای شعر یا با موضوعات حساس ممکن است چند ماه پس از ارسال مجوز را دریافت نمایند. همچنین گاهی اوقات ممکن است برای دریافت مجوز نیاز به تغییرات و اصلاحاتی در محتوای کتاب باشد.
بعد از اتمام مراحل فوق کتاب برای چاپ به چاپخانه ارسال میشود. برای کتابهای دارای تیراژ بالای 1000 جلد معمولاً از چاپ افست استفاده میشود و برای کتابهای زیر 1000 نسخه معمولاً چاپ دیجیتالی مورد استفاده قرار میگیرد. پس از آماده شدن کتاب چاپ شده، صحافی آن نیز انجام میگیرد. با توجه به اینکه این مرحله در اختیار خود ناشر قرار دارد معمولاً به سرعت انحام میگیرد.
در نهایت پس از اینکه کتاب به چاپ رسید، ناشر باید سه نسخه از آن را به وزارت ارشاد ارسال کند و با دریافت اعلام وصول، عملاً فرایند چاپ کتاب به اتمام رسیده است.
از آنجاکه مراحل چاپ کتاب برای نویسنده پیچیده و مبهم است از این رو سینا ترجمه می تواند مسیر این مراحل را برای شما هموار نماید و طی مراحلی که در زیر به آن اشاره شده است در کمترین زمان کتاب شما را به چاپ برساند.
ثبت سفارش
فایل کتاب و سایر اطلاعات مورد نیاز که از شما درخواست می شود را ارسال کنید تا سفارش شما ثبت و هزینه نهایی اعلام شود.
چاپ کتاب
کتابی که در مرحله قبل آماده و نهایی شده است به تعداد تیراژ درخواست شده چاپ و بسته بندی می شود.
پرداخت هزینه
بعد از ایجاد سفارش هزینه در قالب فاکتور به شما اعلام می شود تا مبلغ فاکتور را پرداخت نمایید تا مراحل کار شما شروع شود
اخذ مجوزات
مجوز های مورد نیاز برای نشر و فروش یک کتاب و همچنین مجوز های درخواستی شما اخذ می شوند.
آماده سازی کتاب
در این مرحله کتاب شما طبق درخواست هایی که در زمان ثبت سفارش اعلام کرده اید آماده می شود.
تحویل نهایی
کتاب های چاپ و بسته بندی شده به همراه مجوز های اخذ شده در نهایت به مشتری تحویل داده می شوند.
موسسه سینا ترجمه در طول سالهای اخیر توانسته است تعداد بسیار زیادی کتاب علمی و دانشگاهی را به چاپ برساند. این مجموعه هم اکنون دارای سه انتشارات مختلف است و به دلیل برخورداری از نیروهای متخصص و با تجربه آمادگی دارد نسبت به چاپ کتاب فوری دانشجویان و پژوهشگران اقدام نماید. سینا ترجمه تمامی مراحل چاپ کتاب (صفحه آرایی ، اخذ تمامی مجوزات ، طراحی روی جلد و ...) را در کمترین زمان ممکن طی می کند و شما می توانید در کمتر از 1 ماه کتاب چاپ شده خود را بدون هر گونه دغدغه درب منزل دریافت نمایید.
راه های ارتباطی با ما
بله، کارشناسان سینا ترجمه می توانند پایان نامه شما را به فرمت کتاب در آورده و تمامی مجوزات را اخذ کرده و کتاب شما را در کوتاه ترین زمان ممکن به چاپ برسانند.
خیر. از یک پایاننامه میتوان هم مقاله استخراج کرد و هم کتاب. این دو بخش هیچگونه همپوشانی با هم ندارند و متمایز از همدیگر میباشند. فرمت و قالب کتاب با فرمت و قالب مقاله کاملاً متفاوت هستند.
تعداد نویسندگان در هزینه چاپ کتاب هیچ تغییری به وجود نخواهد آورد. برخی از ناشرین اقدام به اخذ هزینه اضافی به ازای اضافه شدن یک اسم میکنند. اما در سینا ترجمه این امر وجود ندارد و تعداد مولفین تاثیری در افزایش یا کاهش هزینه نخواهد داشت.
هر کدام از نویسندگان میبایست کپی کارت ملی خود را برای نشر ارسال کنند. اگر قرار بر این است که صاحبان اثر بر روی جلد از عنوان دکتر یا عضو هیئت علمی برای نام خود استفاده نماید. در اینصورت آنها میبایست مدارک مربوط به اینکه عضو هیئت علمی هستند یا در مقطع دکترا فارغالتحصیل شدهاند را به نشر ارسال کنند. در اینجا ارسال مدرک دکترا لازم و اجباری است. دلیل دریافت مدرک دکتری یا حکم کارگزینی برای ارسال به ارشاد آن است تا نشر اثبات کند نویسنده یا نویسندگان واقعاً فارغالتحصیل دوره دکترا یا هیئت علمی میباشند و افراد غیر نتواند برای خودشان از عناوین جعلی استفاده کنند.
1- شابک از خانه کتاب (یک الی سه روزکاری بعد از شروع قرارداد) 2- فیپا از کتابخانه ملی (ده تا چهارده روز بعد از شروع قرارداد) 3- مجوز ارشاد (بعد از تایید نهایی فایلهای کتاب توسط صاحب اثر) 4- اعلام وصول (ارسال نسخ کسر شده از تعداد کتابهای چاپ شده، بعد از چاپ اثر و برای تکمیل پروندهی مجوز)