سینا ترجمه
سینا ترجمه
خانه
وبلاگ
ورود

پرسشنامه استاندارد چیست؟

انتشار 11 دی 1397
مطالعه 5 دقیقه

دونوع پرسشنامه وجود دارد پرسشنامه های خود ساخته و پرسشنامه های استاندارد یا هنجار شده در این بخش میخواهیم در مورد پرسشنامه های استاندارد یا هنجار شده در این بخش در مورد نحوه تدوین پرسشنامه های استاندارد اطلاعاتی برای شما گرد آوری کرده ایم.

پرسشنامه استاندارد چیست؟

پرسشنامه چیست؟

پرسشنامه عبارت است از دسته ای سوالات مرتب شده که توسط محققین طراحی میشود این سوالات به منظور تکمیل پایاننامه یا تحقیق انجام میشوند و این پرسشها توسط محققین تنظیم میشوند و در بین قشر خاصی از مردم پخش میشوند.این قشر خاص با توجه به هدف پایاننامه تعیین میگردد محقق باید با توجه به موضوع پایان نامه افرادی را برگزیند که بتوانند به این پرسشها پاسخ دهند اما تنظیم این پرسشنامه ها مراحل و قواعد خاصی دارد که باید رعایت شوند.در حالت کلی دونوع پرسشنامه وجود دارد که پرسشنامه استاندارد یا پرسشنامه خود ساخته گفته میشود.

پرسشنامه های خود ساخته 

پرسشنامه های خود ساخته به آن دسته از پرسش نامه هایی گفته میشود که توسط خود محقق تنظیم میشوند و در جهت تکمیل هدف پایاننامه هستند یعنی محقق صرفا به قصد تکمیل یافته های پایاننامه این سوالات را مطرح کرده است و در بین قشر خاصی پخش میکند تا با پاسخ آنها نکات ابهام دار را رفع کند یا از یک موضوع کلی نتیجه گیری کند.چون محقق تجربه و دانش کافی در زمینه طراحی پرسشنامه ندارد ممکن است سوالاتی که مطرح میکند کاربرد خوبی نداشته باشد و استاندارد نباشد به همین دلیل توصیه میکنیم که از پرسشنامه های استاندارد استفاده کنید تا پاسخ سوالات را به خوبی دریافت کنید و پایاننامه را تکمیل نمایید.

پرسشنامه استاندارد

منظور از پرسشنامه استاندارد یا هنجار شده که معادل آن در زبان انگلیسی Standardized Questionnaire یا Normalized questionnaire است،  پرسشنامه‌ای است که به واسطه یک پژوهش و با   «هدف ساخت پرسشنامه» به دنیای علم معرفی شده باشد، به طوریکه شواهد روان سنجی و مورد تأیید بودن این پرسشنامه در قالب یک مقاله علمی – پژوهشی یا مقاله بین المللی ارائه گردیده باشد. پایان نامه یا ارائه پوستر شواهد مستدلی دال بر استاندارد بودن پرسشنامه تلقی نمی‌شوند، اگرچه که برخی پژوهشگران از پایان نامه نیز به عنوان مرجع استاندارد بودن پرسشنامه در پژوهش­های خود استفاده می‌نمایند!

یک پرسشنامه هنجار شده جاصل مطالعه و کاربرد پرسشنامه های متعددی است که برای اهداف و متغیرهای مختلف طراحی شده است و محققان از بین آنها به پرسشنامه ای روا، پایا و دقیق  که بر روی جوامع مختلف اجرا شده و نهایتا منجر به نتیجه ای قابل استناد شده است، دست یافته اند.

تصویر

 

به طور کلی استفاده از پرسشنامه استاندارد مزایای زیادی دارد:

  • از جمله مزیت های پرسشنامه های استاندارد میتواند به صریح و روا بودن آنها اشاره کرد که با استفاده از پرسش های استاندارد سریع تر به جواب خواهید رسید و امکان خطا تا حد بسیار زیادی کاهش میابد. اهمیت روانسنجی در این است که وسایل علمی لازم را برای شناخت وطبقه بندی در اختیار جامعه و متخصصان  قرار می دهد.
  • در پرسش نامه استاندارد امکان استفاده از نظریات دیگران فراهم خواهد شد.
  • این سوالات بسیار دقیق و حساس میباشند و با اصول خاصی طراحی شده اند.
  • با این سوالات میتوانیم اعداد را تبدیل به مفاهیم کنیم.

نمونه هایی از پرسشنامه های استاندارد عبارتند از:

  • پرسشنامه سنجش صدمات وارد بر ورزشکاران SCAT) Sport Concussion Assessment tool )
  • پرسشنامه شادکامی آکسفورد
  • سیاهه افسردگی بک

پرسشنامه شادکامی آکسفورد

شادکامی حالتی است که سه ویژگی دارد: فراوانی و درجه عاطفه مثبت، میانگین سطوح رضایتمندی در طول یک دوره، و فقدان احساسات منفی همانند افسردگی. با توجه به این تعریف تاکنون ابزارهای بسیاری برای سنجش افسردگی ساخته شده است که بدون تردید معروف‌ترین آن‌ها پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHI) است که معادل انگلیسی آن Oxford Happiness Inventory است.

این پرسشنامه در سال ۱۹۸۹ توسط آرجیل، مارتین و کراسلند ساخته شد. شیوه ساخت آن به این گونه بود که این پژوهشگران از طریق رایزنی با آرون تی بک، جملات مقیاس افسردگی بک را وارونه کردند و ۲۱ گویه به دست آمد. سپس ۱۱ ماده به این ۲۱ ماده افزوده شد و در نهایت با بررسی‌های نهایی مقیاس ۲۹ گویه‌‌ای پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHI) پدید آمد. همچنین در سال‌های بعد این پرسشنامه تغییراتی یافت و با نام oxford happiness questionnaire یا با اختصار OHQ منتشر شد.

نمره گذاری پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHI)
همانگونه که اشاره شد پرسشنامه شادکامی آکسفورد (OHI) دارای ۲۹ گویه است که هر گویه شامل ۴ عبارت است که عبارت اول نمره صفر، عبارت دوم نمره ۱، عبارت سوم نمره ۲ و عبارت چهارم نمره ۳ می‌گیرد. در نهایت فرد نمره‌ای بین ۰ تا ۸۷ به دست می‌آورد که نمره بالاتر نشانه شادکامی بیشتر است.

روایی و پایایی پرسشنامه شادکامی آکسفورد(OHI)
به منظور بررسی اعتبار و روایی فهرست شادکامی اکسفورد، آرجیل،( ۲۰۰۱) نمونه ای متشکل از ۱۴۲ مرد و ۲۲۷ زن ایرانی ، ۱۸ تا ۵۳ سال میانگین ۲۵ فهرست شادکامی اکسفورد ، پرسشنامه شخصیتی آیزنک ، و فهرست افسردگی بک ، را تکمیل کردند. بررسی همسانی درونی فهرست شادکامی آکسفورد نشان داد که تمام ۲۹ گزاره این فهرست با نمره کل همبستگی بالایی داشتند. آلفای کرونباخ برای کل فهرست برابر با ۹۱/۰ بود. همبستگی پیرسون بین فهرست شادکامی آکسفورد با فهرست افسردگی بک و زیر مقیاس های برون گرایی و نوروزگرایی EPQ به ترتیب برابر با ۴۸/۰-، ۴۵/۰ و ۳۹/۰- بود که روایی هم گرا و واگرای فهرست شادکامی آکسفورد را تایید کرد. نتایج تحلیل عاملی با استخراج ۵ عامل رضایت از زندگی، عزت نفس، بهزیستی فاعلی، رضایت خاطر و خلق مثبت توانستند با ارزش ویژه بزرگتر از ۱ در مجموع ۷/۴۹ درصد واریانس کل را تبیین کنند.

میانگین نمرات آزمودنی های ایرانی در فهرست شادکامی اکسفورد(۰۷/۴۲) با یافته های پژوهش آرجیل (m=6/35) متفاوت بود. یافته های پژوهش نشان دادند که فهرست شادکامی آکسفورد برای اندازه گیری شادکامی در جامعه ایرانی از اعتبار و روایی مناسب برخوردار است. روایی این مقیاس درمطالعات مختلف ازجمله علیپور و نوربالا (۱۳۸۷، برخی تحقیقات این سال را ۱۳۸۵ معرفی کرده اند که اشتباه می باشد.این تحقیق در سال ۱۳۸۷ در مجله اندیشه و رفتار منتشر شده است.) تایید شده است، آرجیل و لو (۱۹۹۸) ضریب آلفای ۹۰ درصد را با۳۴۷ آزمودنی، فارنهایم وبرونیک (۱۹۹۹)ضریب آلفای ۸۷ درصد را با ۱۰۱آزمودنی ونوری (۱۳۸۱) با ۱۸۰ آزمودنی آلفای کرونباخ ۸۴ درصذ را به دست آورده اند.در ایران علی پور ونور بالا (۱۳۸۷) با ۱۰۱ آزمودنی آلفای ۹۳ درصد را به دست آورده اند.

 

دریافت فایل شادکامی آکسفورد نمونه یک پرسشنامه استاندارد

 

 

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
دیدگاه کاربران

خدمات سینا ترجمه


ترجمه تخصصی کتاب

ثبت سفارش

ترجمه تخصصی مقاله

ثبت سفارش

ترجمه تخصصی متن

ثبت سفارش

ترجمه انگلیسی به فارسی

ثبت سفارش

ویراستاری متن

ثبت سفارش

پارافریز

ثبت سفارش

فرمت بندی

ثبت سفارش

ترجمه تخصصی

ثبت سفارش

اینستاگرام تلگرام