ISC مخفف کلمه Islamic Science Citation به معنای پایگاه استنادی علوم جهان اسلام می باشد. ISC علاوه بر اطلاع رسانی، می کوشد تا بر اساس معیارهای علم سنجی معتبر مجلات علمی کشورهای اسلامی را تجزیه
تاریخچه
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در سال 1378 تاسیس گردیده است. در سال ۲۰۰۷ در نهمین مجمع عمومی وزاری آموزش و پرورش کشورهای اسلامی در رباط مراکش به تصویب رسید.همچنین در نشست وزاری آموزش عالی کشورهای اسلامی در باکو در سال ۲۰۰۸ پایگاه استنادی علوم جهان اسلام(ISC) به تصویب رسید و در نهایت با موافقت قطعی شورای گسترش وزارت علوم با تأسیس ISC در سال ۱۳۸۷ این موسسه به طور رسمی شروع به کار کرد. بنابراین ایران سومین کشور دنیا بعد از هلند (Scopus) و آمریکا (ISI)بود که تولید نظام استنادی را آغاز کرد.
اهداف
از اهداف پایگاه ISC این است که علاوه بر اطلاع رسانی، بکوشد تا معیارهای علم سنجی معتبر مجلات علمی کشورهای اسلامی را تجزیه و تحلیل کند این پایگاه اقدام به پذیرش برخی از مجلات معتبر (داخلی و خارجی) در دیتابیس خود کرده و متسمرا بر کیفیت و رتبه بندی مجلات نظارت می کند.
هم اکنون این پایگاه با استفاده از اطلاعات جمع آوری شده از انتشارات فارسی بویژه در زمینه مجلات علمی در تحلیل محتوا، ارزیابی مجلات و رتبه بندی موسسات علمی فعالیت دارد و پیشرفت های خوبی نیز داشته است. علاوه بر این یکی از مهمترین هدف های ISC ترویج همکاری میان دانشمندان اسلامی و مراکز علمی و ارائه ابزار و ساز و کارهای مورد نیاز می باشد.
به دلیل پایه گذاری معیارهای علم سنجی بر اساس قوانین علمی، می توان گفت اعتبار علمی مقالات چاپ شده در ISC با مقالات ISI برابری می کند.
وظایف و کارکردهای پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام از بدو تأسیس در پی بهبود نظام استنادی کشورهای اسلامی بوده است. از جمله وظایف این نهاد عبارتند از:
تجزیه و تحلیل مجلات علمی کشورهای اسلامی: این تجزیه و تحلیل بر اساس معیارهای علم سنجی معتبر صورت میگیرد.
پوشش زبانی تمامی کشورهای اسلامی: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام هم اکنون زبان های فرانسه، عربی، انگلیسی و فارسی را پوشش میدهد. همچنین زبانهای ترکی، مالزیایی و اندونزیایی نیز در دستور کار مقامات پایگاه استنادی علوم جهان اسلام قرار دارند.
ارائه فهرست نشریات معتبر: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام به بررسی و تصویب نشریاتی میپردازد که با عنوان ISC شناخته میشوند و در سالهای اخیر از اقبال خوبی بین دانشگاهیان برخوردار شدهاند. هم اکنون ۱۱۶۹ مجله فارسی، ۹۷۵ مجله انگلیسی و ۶۰۰ مجله عربی در فهرست نشریات معتبر موسسه پایگاه استنادی علوم جهان اسلامقرار گرفتهاند.
نمایه سازی مقالات: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام درصدد است که یک بانک اطلاعاتی قوی در زمینه مجلات جهان اسلام گردآوری نموده و امکان دسترسی به مقالات کامل را فراهم آورد. هم اکنون این موسسه ۶۳۵۰۰ رکورد از مقاله های علمی را در بر میگیرد.
توجه جدی به علوم انسانی: یکی از وظایفی که برای این موسسه مقرر شده است تشویق و جهت دهی به پژوهشیهای علوم انسانی است. همچنین در یکی از بندهای سیاستهای پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ایجاد فرصت و تقویت روح نوآوری در علوم انسانی ذکر شده است.
معرفی دانشمندان برتر: معرفی پرتألیفترین و پراستنادترین دانشمندان جهان اسلام نیز جزو و ظایف این موسسه است.
هم اکنون لیست مجلات ISC در میان دانشگاهیان ایران بسیار مقبول واقع شده است. دانشجویان در برخی موارد دغدغه این موضوع را دارند که ممکن است مقالات ISC آنها در مصاحبه دکتری یا جذب هیئت علمی موثر واقع نشود در حالی که اینچنین نیست و اساتید دانشگاهها این مقالات را دارای اعتبار میدانند.
پذیرش راحت در مقطع دکتری
افزایش اعتبار علمی
کاهش هزینه های اضافی و هزینه کمتر نسبت به چاپ مقاله در ISI
پذیرش راحت تر مقاله برای چاپ نسبته به پایگاه ISI
افزایش حقوق و مزایای شغلی
اعتبار علمی مقالات چاپ شده در ISC به دلیل پایه گذاری معیارهای علم سنجی بر اساس قوانین علمی با مقالات ISI برابری می کند. پس از تاسیس مجلات ISC دانشگاه های آزاد، سراسری، پیام نور و سایر ارگان ها چاپ مقالات ISC در مجلات این پایگاه را ارزشمند دانسته و برای دفاع پایان نامه ارشد و دکتری مصاحبه های پذیرش در دوره دکتری امتیازاتی را در صورت چاپ مقاله در فهرست نشریات اصلی ISC اختصاص دادند.
گزارش های استنادی نشریات فارسی (Persian Journal Citation Report(PJCR))
گزارش های استنادی نشریات عربی (Arabic Journal Citation Reports(AJCR))
گزارش های استنادی نشریات انگلیسی ( English Journal Citation Reports(EJCR))
نمایه استنادی علوم ایران (Persian Science Citation Index(PSCI))
نمایه استنادی علوم جهان اسلام ( Islamic World Science Citation Index)
طلایه داران علم ایران (Persian Essential Science Indicator (PESI))
فهرست مندرجات فارسی (Persian Current Content)
پایگاه استنادی برترین کنفرانس های علمی فارسی (Persian Highly- Cited Proceedings Database (PHPD))
نظام آگاهی رسانی استنادی ایران (Persian Citation Alert)
نظام آگاهی رسانی نشریات علمی جهان اسلام (ISC Current Awareness Services)
نظام گزارش استنادی (Citation Report)
نظام شاخص های عملکردی نشریات فارسی (Persian Journal Performance Indicator)
تحلیل پایگاه داده های نشریات فارسی (Analysis of Persian Journal Database)
نظام تمام متن مقالات مجلات جهان اسلام (ISC E-Journals)
تولید کتاب علم ایران