در مورد رشته بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی منابع آزمون کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه های پذیرنده این رشته و چگونگی ورود به این رشته و گرایش های آن بیشتر بدانید.
این رشته برای بهبود کیفیت و کنترل ایمنی مواد غذایی صنعتی به وجو آمده است امروزه غذاهای صنعتی کنسرو ها و غذاها بسته بندی شده از مواد نگه دارند تشکیل شده اند که اگر کنترلی رو ی آنها صورت نگیرد سیستم ایمنی بدن را ضعیف میکند و فرد را بیمار میکند.هدف از این رشته تربیت دانش آموختگانی است که بتوانند با درک ایمنی و بهداشت مواد غذایی زمینه را برای بازرسی و نظارت مواد غذایی فراهم ساخته و در ارتقاء سلامت مواد غذایی موثر باشند.ویژگی بازار کار بهداشت و ایمنی مواد غذایی دو منظوره بودن آن است زیرا علاوه بر بازار کار صنایع غذایی در زمینه مواد غذایی آماده (انجام پژوهش های مرتبط) نیز کاربرد دارد.
تعداد کل واحدها : 31 واحد
دروس اختصاصی اجباری : 22 واحد
دروس اختیاری : 4 واحد
پایان نامه : 6 واحد
سرفصل دروس و تعداد واحد درسی رشته بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی
عناوین دروس امتحانی |
منابع |
---|---|
زبان عمومی و تخصصی ( انگلیسی ) |
عمومی : 1 - کتاب گرامر کاربردی زبان انگلیسی، شهاب اناری و همکاران، انتشارات مبتکران. 2 - کتاب گرامر زبان انگلیسی، عباس فرزام، انتشارات باستان. 3 - کتاب تافل رهنما، ابراهیم نظری تیموری، انتشارات رهنما. 4 - کتاب ۵۰۴ واژه ضروری تافل، انتشارات جنگل. |
میکروب شناسی مواد غذایی |
1 - کتاب میکروبیولوژی مواد غذایی مدرن، تالیف جیمزمانرو جی، مترجمان علی مرتضوی و ضیاء الحق، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی فردوسی مشهد. 2 - کتاب میکروبیولوژی مواد غذایی، تالیف ویلیام کارول فریزیر و دنیس وستهاف، مترجمان سیدعلی مرتضوی، مهدی کاشانی نژاد و سیدحمیدرضا ضیاءالحق، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد. 3 - کتاب میکروبیولوژی مواد غذایی (آدامز)(جلد ۱ و ۲)، تالیف موریس ماس، آدامز، مترجمان سیدعلی مرتضوی و علیرضا صادقی ماهونک، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد. 4 - کتاب میکروبهای بیماریزا در موادغذایی و اپیدمیولوژی مسمومیتهای غذایی، تالیف ودود رضوپلر، انتشارات دانشگاه تهران. |
اصول نگهداری مواد غذایی |
1 - کتاب اصول تکنولوژی نگهداری موادغذایی، تالیف دکتر حسن فاطمی، انتشارات شرکت سهامی انتشار. 2 - کتاب عوامل فساد و شرایط نگهداری موادغذایی در سردخانه، تالیف دکتر ایماندل و دکتر صادق زاده، انتشارات دانشگاه تهران. 3 - کتاب اصول نگهداری مواد غذایی، تالیف سهراب معینی و کامبیز جهان بین، انتشارات دانشگاه تهران. |
شیمی مواد غذایی |
1 - کتاب شیمی موادغذایی (food chemistry)، تالیف بلیتز، گروش و اسچیبرل، انتشارات اسپرینگرورلانگ برلین. 2 - کتاب شیمی مواد غذایی، تالیف دکتر حسن فاطمی، انتشارات شرکت سهامی انتشار. 3 - کتاب کنترل کیفی و آزمایشهای شیمیایی مواد غذایی، تالیف دکتر پروانه، انتشارات دانشگاه تهران. |
کلیات بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی |
کلیات بهداشت : 1 - کتاب سمشناسی موادغذایی، تالیف دکتر چراغعلی، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی بقیهالله. 2 - کتاب اصول بهداشت موادغذایی، تالیف نوردهر رکنی، انتشارات دانشگاه تهران. 3 - کتاب شیر و فرآوردههای آن، تالیف گیتی کریم، انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران. 4 - کتاب اصول و روشهای تولید سوسیس و کالباس، تالیف مهرداد محمدی ،هدایت حسینی، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. 5 - کتاب فرآوری گوشت (Meat Processing Kerry and Ledward )، تالیف ژوزف کری،دیوید لدوارد،انتشارات ( CRC ) ش5 - کتاب کلیات بهداشت محیط(Environmcntal Engineering and sanitation)، تالیف جوزف سالواتو، نلسون نمرو و فرانکلین آژاردی، مترجم هوشیار حسینی، محمد شیرمردی و نغیمه احمدی موسی آباد، انتشارات خانیران. |
برای دروس تخصصی در سطح دکتری عمومی دامپزشکی و یا کارشناسی ارشد می توانید از منابع ذکر شده در جدول زیر استفاده کنید :
منابع آزمون دکتری بهداشت مواد غذایی |
||
---|---|---|
دروس در سطح دکتری عمومی دامپزشکی یا کارشناسی ارشد |
میکروب شناسی موادغذایی |
کتاب میکروبهای بیماریزا در موادغذایی و اپیدمیولوژی مسمومیت های غذایی، تالیف ودود رضوپلر، انتشارات دانشگاه تهران. |
کتاب میکروبیولوژی مواد غذایی مدرن، تالیف جیمزمانرو جی، مترجمان علی مرتضوی و ضیاء الحق، انتشارات دانشگاه علوم پزشکی فردوسی مشهد. |
||
کتاب طغیان بیماری های منتقله از مواد غذایی(Foodborne Disease)،تالیف سازمان بهداشت جهانی، مترجمان سیدمحمود رضوانی، سیدمهدی ضیاء ضیا بری و سیدهادی ضیاءضیابری، انتشارات اندیشمند. |
||
شیمی موادغذایی |
کتاب کنترل کیفی و آزمایشهای شیمیایی مواد غذایی، تالیف دکتر پروانه، انتشارات دانشگاه تهران. |
|
کتاب مبانی شیمی مواد غذایی، تالیف جان دمان، مترجم بابک قنبرزاده، انتشارات آییژ. |
||
کتاب شیمی مواد غذایی، تالیف دکتر حسن فاطمی، انتشارات شرکت سهامی انتشار. |
||
بهداشت و بازرسی گوشت |
کتاب بهداشت و بازرسی کشتارگاهی گوشت (دام و طیور)، تالیف سیدسهیل قائم مقامی، انتشارات موسسه آموزش عالی علمی کاربردی. |
|
کتاب بهداشت و بازرسی انواع گوشت و فرآورده های خام دامی، تالیف محمد کشتکار و رضا معاضدی، انتشارات پرتو واقعه. |
||
کتاب بهداشت و بازرسی گوشت ((Meat inspection، تالیف ویدا پیرزمانی و طناز موسوی، انتشارات پرتو واقعه. |
||
بهداشت شیر |
کتاب فرآوری شیر: بهبود کیفیت فرآورده های لبنی، تالیف گریت اسمیت و رضوان پوراحمد، انتشارات دانش پرور. |
|
کتاب پروبیوتیکها در شیر و فرآورده های آن، تالیف محمدرضا کوشکی و کیانوش خسروی، انتشارات سروا. |
||
صنایع شیر |
کتاب شیر و فرآورده های آن، تالیف گیتی کریم، انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران. |
|
کتاب دانش و تکنولوژی ماست، تالیف حبیبی نجفی، انتشارات جهاد دانشگاهی دانشگاه فردوسی مشهد. |
||
صنایع گوشت |
کتاب تکنولوژی صنایع گوشت و شیلات، تالیف فریدون فضائلی نژاد، انتشارات کتاب آوا. |
|
کتاب گوشت و فرآورده های گوشتی، تکنولوژی، شیمی و میکروبیولوژیکی، تالیف جین ساذرلند، مترجم سارا موحد، انتشارات پلک. |
||
اپیدمیولوژی |
کتاب اپیدمیولوژی، تالیف لئون گوردیس، مترجم حسین صباغیان و کوروش هلاکویی نائینی، انتشارات گپ. |
|
کتاب مفاهیم و کاربرد اپیدمیولوژی در دامپزشکی و تحقیقات، تالیف کامران افشارپاد، انتشارات کتاب آذرگان. |
||
کتاب درسنامه پزشکی پیشگیری و اجتماعی، (جلد ۱ و ۴)، مولف جان اورت پارک، کی. پارک، مترجم شجاعی تهرانی، انتشارات سماط. |
||
بیماری های مشترک انسان و دام |
کتاب همه گیرشناسی و تشخیص بیماری های میکروبی مشترک انسان و حیوان، تالیف رضا رنجبر و رضا ایجاب، انتشارات نامه ی پارسی. |
|
کتاب بیماریهای مشترک انسان و دام، تالیف سعید سعیدی، جواد رحمان دوست و الهام ذبیحی، انتشارات دانشوران رشید. |
||
کتاب بیماریهای مشترک انسان و دام، تالیف محمدعلی راد، انتشارات دانشگاه تهران. |
برای دروس استعداد تحصیلی و زبان انگلیسی می توانید از منابع ذکر شده در جدول زیر استفاده کنید :
مجموعه دروس استعداد تحصیلی و زبان انگلیسی |
|
---|---|
دروس استعداد تحصیلی |
دروس زبان انگلیسی |
استعداد تحصیلی ، نویسندگان : هادی مسیح خواه و محمد وکیلی انتشارات فرهنگ |
کتاب های تخصصی انتشارات سمت ، 1100 لغت ضروری |
لازم به ذکر است داوطلبانی که قصد شرکت در آزمون دکتری را دارند باید از دانش عمومی زبان انگلیسی برخوردار باشند