موسسه انتشاراتی سینا با دارا بودن سابقه ای درخشان و طولانی، می تواند تمام مراحل اداری چاپ کتاب مانند دریافت شابک، فیپا، مجوز ارشاد و اعلام وصول را در کمترین زمان ممکن برای شما مقدور سازد.
فیپا یا فهرست نویسی پیش از چاپ، عبارت است از فهرست نویسی توصیفی و تحلیلی کتاب، پیش از نشر آن که در صفحه ی شناسنامه کتاب درج می گردد. در واقع تهیه ی اطلاعات کتاب شناختی برای شناسایی و بازیابی یک کتاب بر مبنای ضوابط و استاندارد های بین المللی ، قبل از انتشار آن کتاب است.
تاریخچه
▪ تاریخچه فهرست نویسی پیش از انتشار در جهان:
این طرح به شکل غیررسمی در سال ۱۸۷۰ در آمریکا پیشنهاد شد و برای اولین مرتبه به طور رسمی توسط کتابخانه کنگره آمریکا در سال ۱۹۰۱ آغاز شد. در سال ۱۹۷۱ برای دومین مرتبه با روشی که برخاسته از طرح فهرستنویسی از مأخذ بود در کتابخانه کنگره آمریکا پی گرفته شد. پس از حدود ۳ سال ۶۵ درصد از کتابخانههای آمریکا دارای فهرستبرگه پیش از انتشار شدند. در انگلستان پیشنهاد این طرح به سال ۱۸۷۶ باز میگردد، اما اجرای رسمی آن به سال ۱۹۷۷ میرسد. در سال ۱۹۸۱ اعلام شد که ۹۰ درصد از کتابخانههای انگلستان از این طرح استفاده میکنند. در حال حاضر بسیاری از کشورهای جهان از این طرح استقبال کردهاند.
▪ تاریخچه فهرست نویسی پیش از انتشار در ایران:
شکل ابتدایی و مختصر این طرح را در کتابهای چاپ سال ۱۳۴۶ به بعد دانشگاه تهران و ۱۳۴۹ به بعد خانقاه نعمتاللهی میتوان دید. در سال ۱۳۷۱ کتابخانه ملی ایران این طرح را به طور آزمایشی با برخی از ناشران به اجرا گذاشت و پس از موفقیت نسبی پیشنهاد قانونی شدن آن، طی طرحی در اسفند ۱۳۷۴ از سوی کتابخانه ملی به هیئت دولت ارائه شد که تصویبنامه آن در تاریخ ۸/۱۲/۱۳۷۵ به کتابخانه ملی ابلاغ شد و مسئولیت اجرایی طرح بر عهده کتابخانه ملی نهاده شد. در مهر ۱۳۷۷ کتابخانه ملی با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اجرای طرح را به طور رسمی آغاز کرد. اکنون با همراهی و مساعدت ناشران عزیز بیش از ۹۰% از کتابهای منتشر شده در سطح کشور همراه با این اطلاعات منتشر میشوند. تخمین زده میشود که فقط سالانه بیش از یک میلیارد تومان صرفهجویی حاصل اجرای این طرح است.
با توجه به اینکه فهرست نویسی فرآیندی علمی و پژوهشی است و دستیابی سریع به مجموعه را ممکن میسازد، همه عملیاتی که در این فرآیند صورت میگیرد قانونمند شدهاند و دستورالعمل و ابزارهای خاصی برای آن وجود دارد.
استانداردها و ابزارهایی هستند که در فهرست نویسی پیش از انتشار به کار میروند.
ناشر نمونه ای از کتاب را که می تواند به صورت متن تایپ شده بدون جلد باشد با صفحه عنوان کامل و دقیق به دفتر فیپا تحویل می دهد. همه تغییرات باید در صفحه عنوان اعمال شده و شماره شابک نیز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت شده باشد.
در صورتی که کتاب ، ترجمه شده است تصویر صفحه عنوان به زبان اصلی نیز همراه با کتاب باید تحویل شود. نمونه اوزالید (چاپ شده )کتاب نیز پذیرفته می شود و اگر کتاب تجدید چاپ و بدون ویرایش باشد ارائه چاپ های قبلی نیز بلامانع است . پس از تکمیل فرم پرسشنامه توسط ناشر و ثبت اطلاعات مورد نیاز فرم توسط دفتر فیپا کنترل می شود.
بعد از رفع ایرادات و یادداشت اطلاعات کتاب شناختی لازم در دفتر مخصوص کتاب برای فهرست نویسی و امور مرتبط به بخش فهرست نویسی ارسال می شود.
پس از دریافت کاربرگه فهرست نویسی و تایپ اطلاعات ، کارت تایپ فهرست نویسی از بخش مذکور تحویل گرفته می شود و پس از کنترل نهایی همراه با نمونه کتاب دریافت شده به ناشر تحویل داده می شود. فرآیند فیپا بین ۳ تا ۶ روز طول می کشد.
در موارد زیر کتاب نیاز به فهرست نویسی مجدد خواهد داشت:
* علاوه بر موارد فوق، هر عنوانی که تجدید چاپ می شود باید مجدداً در برگه فهرست کتابخانه ملی ضبط شود.
موسسه انتشاراتی سینا با دارا بودن بیش از پنج سال سابقه کار در زمینه چاپ و نشر کتاب ، می تواند تمام مراحل اداری ، من جمله دریافت شابک ، فیپا ، مجوز ارشاد و اعلام وصول را در کمترین زمان ممکن برای شما به انجام برساند. برای ثبت سفارش خود می توانید با یکی از راه های ارتباطی با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.