سینا ترجمه
سینا ترجمه
خانه
وبلاگ
ورود

رشته هوانوردی مراقبت پرواز

انتشار 21 مهر 1397
مطالعه 4 دقیقه

درمورد رشته مراقبت پرواز عنوان رشته دانشگاه پذیرنده شرایط عمومی و اختصاصی ورود به رشته و سرفصل دروس مطالعه فرمایید

رشته هوانوردی مراقبت پرواز

آشنایی با رشته مراقبت پرواز

اهميت مراقبت پرواز موجب گرديده تا اين فعاليت به صورت يکي از رشته هاي دانشگاهي در بيايد که با هدف کنترل هواپيماها در محدوده فرودگاهها و حوزه مسؤوليت مربوطه به منظور تأمين سلامت پرواز و تسريع آن در کنار ديگر رشته هاي دانشگاهي ارائه مي گردد. اين رشته در دوره هاي کارداني، کارشناسي و کارشناسي ارشد ارائه مي شود که از جمله شاخصه هاي آن مي توان به مکانيک پرواز، سازه هاي هوايي و آيروديناميک اشاره کرد. يکي از وظايف اصلي مراقبت پرواز، کنترل کليه پروازها اعم از لشکري و کشوري در راههاي هوايي کشور و فرودگاهها مي باشد. علاوه بر آن وظيفه تأمين سلامتي و بي خطري سلامتي و تسريع در امور آن نيز در کنار وظيفه اصلي نهفته است.

مراقبت پرواز به سه زیر مجموعه تخصصی عمده قابل تفکیک می‌باشد :واحد برج مراقبت (Tower) :

  • این واحد مسئول هدایت ترافیک هوایی در محدوده استوانه‌ای شکل اطراف فرودگاه و تا ارتفاع مشخصی می‌باشد که این محدوده با توجه به میزان پروازها و امکانات هر فرودگاه متغیر می‌باشد ولی به طور متداول شامل یک استوانه فرضی به مرکز فرودگاه به شعاع ۵ تا ۳۰ ناتیکال مایل و ارتفاع ۵ تا ۲۵ هزارپایی سطح زمین می‌باشد.
  • واحد کنترل مسیر پرواز  (Area Control Center): ترافیک موجود در مسیر بین پایانه‌های اصلی و همچنین نقاطی که به دلیل نداشتن ترافیک قابل توجه، نیازی به یک پایانه مجهز ندارند، توسط واحد مرکز کنترل (Area Control Center) هدایت می‌شوند. همچنین مرکز کنترل مسئول هماهنگی بین واحدهای مراقبت پرواز تمام فرودگاه های کشور را بر عهده دارد و به طور خلاصه تمام وسایل پرنده قبل از بلند شدن از زمین باید از این مرکز مجوز مربوطه را دریافت کنند.
  • واحد کنترل تقرب (Approach) : در فرودگاه هایی که دارای تعداد پروازهای بالاتری هستند و همچنین در مناطقی که بدلیل وجود چند فرودگاه حجم ترافیک هوایی و درگیری ترافیک هوایی بالاتر از حد معمول می باشد، برای هماهنگی بیشتر بین واحد مرکز کنترل و واحد برج مراقبت و همچنین ایمنی بیشتر پروازها واحد کنترل تقرب (Approach) به همراه برج مراقبت مسئول هدایت ترافیک هوایی می‌باشد.متخصص این واحد عموماً ترافیک هوایی را به کمک رادار های نزدیک برد کنترل می‌‌کند. هماهنگ و مرتب کردن هواپیماهای ورودی برای نشستن در باند فرودگاه، توزیع هواپیماهای خروجی و ارجاع کنترل آنها به واحدهای کنترل مسیر پرواز، توسط واحد کنترل تقرب انجام می شود.

موقعیت شغلی رشته مراقبت پرواز

موقعیت شغلی این رشته مانند تمام رشته های دانگاه شهید ستاری با بسته به سازمان های دولتی و ارتش میباشد تمامي‌ دانشجويان‌ اين‌ دانشگاه‌ از بدو ورود بورسيه‌ مي‌شوند و با درجه‌ ستوان‌ دومي‌ فارغ‌التحصيل‌ مي‌گردند و در طول‌ خدمت‌ در نيروي‌ هوايي،‌ مسکني‌ مناسب‌ و مطابق‌ ضوابط‌ نيروي‌ هوايي‌ دريافت‌ مي‌کنند. شاخه‌ مراقبت‌ پرواز نيز در دانشگاه‌ علوم‌ و فنون‌ هوايي‌ شهيد ستاري‌ و دانشکده‌ صنعت‌ هواپيمايي‌ کشوري‌ ارائه‌ مي‌شود. گفتني‌ است‌ تعدادي‌ از دانشجويان‌ دانشکده‌ صنعت‌ هواپيمايي‌ کشوري‌ از ترم‌ دوم‌ تحصيلي‌ ، در صورت‌ احراز شرايط‌ با توجه‌ به‌ نياز شرکت‌هاي‌ هواپيمايي‌ بورسيه‌ خواهند شد و در صورت‌ سپردن‌ تعهد خدمت‌ از انجام‌ خدمت‌ وظيفه‌ معاف‌ مي‌شوند.

سرفصل دروس رشته مراقبت پرواز

دروس‌ پايه‌:
رياضي‌ عمومي‌، فيزيک‌، مباني‌ و برنامه‌ريزي‌ کامپيوتر، معادلات‌ ديفرانسيل‌.


دروس‌ اصلي‌:
مباني‌ مهندسي‌ برق‌، مکانيک‌، نقشه‌کشي‌ و نقشه‌خواني‌ هوانوردي‌، الکترونيک‌ عمومي‌، سيستم‌هاي‌ کمک‌ ناوبري‌، ناوبري‌، هواشناسي‌ عمومي‌، سرويس‌ هواشناسي،‌ هوانوردي‌، مکانيک‌ پرواز، زبان‌ تخصصي‌، فرودگاه‌ها، حقوق‌ هواپيمايي‌، مباني‌ مديريت‌، اصول‌ مخابرات‌، اصول‌ رادار، کاربرد کامپيوتر و اتوماسيون‌ در مراقبت‌ پرواز، آمار و احتمالات‌ مهندسي‌.


دروس‌ تخصصي‌:
مراقبت‌ هوانوردي‌ و طرح‌ پرواز، سرويس‌هاي‌ ترافيک‌ هوايي‌، سرويس‌هاي‌ اطلاعاتي‌ هوانوردي‌، دستورالعمل‌هاي‌ ناوبري‌ و مراقبت‌ پرواز (کنترل‌ منطقه‌اي‌، کنترل‌ تقرب‌ و ارتفاع‌سنجي‌، برج‌ کنترل‌) ، دستورالعمل‌هاي‌ کنترل‌ هواپيما به‌ وسيله‌ رادار، آموزش‌ عملي‌ رادار، تجسس‌ و نجات‌، بررسي‌ سوانح‌، طراحي‌ دستورالعمل‌هاي ‌پرواز، عمليات‌ هواپيمايي‌، صلاحيت‌ پرواز، سيستم‌ ناوبري‌، ارتباطات‌ و نظارت‌ ماهواره‌اي‌، روش‌ تدريس‌ هواپيمايي‌، سيمولاتور برج‌ کنترل‌، سيمولاتور کنترل‌ منطقه‌اي‌، سيمولاتور تقرب‌ پرواز.

توانایی‌های‌ لازم :

پای‌ میکروفون‌ صحبت‌ کردن‌، یک‌ توانایی‌ است‌ و مراقب‌ پرواز باید از این‌ توانایی‌ برخوردار باشد؛ یعنی‌ باید بتواند در هر شرایطی‌ اطلاعات‌ لازم‌ را در اختیار خلبان‌ها قرار دهد. برای‌ مثال‌ اگر هوا خراب‌ باشد و خلبان‌ هم‌ دچار اضطراب‌ و هیجان‌ شده‌ باشد، این‌ مسؤول‌ مراقبت‌ پرواز است‌ که‌ می‌تواند به‌ خلبان‌ آرامش‌ دهد و باعث‌ شود که‌ هواپیما ایمن‌ بر زمین‌ بنشیند. همچنین‌ یک‌ مراقب‌ پرواز باید به‌ زبان‌ انگلیسی‌ مسلط‌ باشد. چون‌ باید با خلبان‌ها انگلیسی‌ صحبت‌ کند و خلبان‌ها نیز به‌ زبان‌ انگلیسی‌ پاسخ‌ بدهند.

 

دانشگاه پذیرنده و منابع کارشناس ارشد و دکتری

دانشگاه پذیرنده این رشته در کل کشور فقط دانشگاه شهید ستاری میباشد که این دانشگاه وابسته به ارتش جمهوری اسلامی ایران میباشد  ودانشجویان تربیت یافته دراین دانشگاه از بدو ورود استخدام رسمی ارتش به حساب می آیند واما درباره منابع کنکوردوره های پیشرفته هیچ منبع معتبری در دسترس نیست و کتاب ها توسط این دانشگاه به دانجشویان مربوطه ارایه خواهد شد.

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
دیدگاه کاربران

خدمات سینا ترجمه


ترجمه تخصصی کتاب

ثبت سفارش

ترجمه تخصصی مقاله

ثبت سفارش

ترجمه تخصصی متن

ثبت سفارش

ترجمه انگلیسی به فارسی

ثبت سفارش

ویراستاری متن

ثبت سفارش

پارافریز

ثبت سفارش

فرمت بندی

ثبت سفارش

ترجمه تخصصی

ثبت سفارش

اینستاگرام تلگرام