برای بسیاری از دانشجویان و محققین جوان این سوال پیش می آید که آیا می توان یک مقاله را برای چند مجله ارسال کرد و اکسپت گرفت؟ برای گرفتن پاسخ سوال با ما همراه باشید.
برخی اوغات ممکن است این مشکل پیش بیاید که شما مقاله را به یک مجله ارسال کنید ولی هیچ خبری در مورد پذیرش یا رد مقاله دریافت نکرده باشید این زمان ممکن است 6 ماه یا یک سال طول بکشد و در این مدت محتوای شما ارزش و اعتبارشان را از دست بدهند.زمانی که احساس کردید این زمان خیلی طولانی شده است به اجبار مقاله را به یک مجله دیگر ارسال میکنید که بتوانید از آن پذیرش بگیرید احتمال دارد در این مدت مجله اول هم دوباره مقاله شما را پذیرش کند و چاپ کند این عمل چون کار عمدی نیست تخلف علمی به حساب نمی آید اما نویسنده باید در مرحله چاپ به اختیار یکی از این دو را حذف کند ولی اگر اینکار را انجام ندهد اگر عضو هیئت علمی دانشگاه باشد دانشگاه به تصمیم خود یکی را کنار میگذارد.
اما برخی نویسندگان مقاله را همزمان برای دو مجله می فرستند هر کدام اول پاسخ داد دیگری را لغو می کنند و این رفتار واقعاً درست نیست. زیرا باعث هدر رفتن وقت سردبیران، داوران، دفتر مجله و ... می شود.
اگر شما تصمیم دارید که یک مقاله را به دو مجله ارسال کنید و منتظر باشید که هر کدام زودتر پاسخ داد دیگری را کنسل نمایید.این کار یک تخلف علمی به حساب می آید و اگر داوران هریک از مجلات متوجه این موضوع شوند که مقاله تکراری میباشد نویسنده مقاله را در لیست سیاه قرار میدهند و هرگز این نویسنده نمیتواند دیگر مقاله چاپ کند.گاهی نیز اتفاق می افتد که نویسنده ای بعد از پذیرش مقاله خود در یک مجله، نظرات داوران ارسال شده را در مقاله خود اعمال کرده و مقاله را به مجله دیگری که سطح علمی اش بالاتر از آن مجله است، ارسال می کند. این نوعی سواستفاده از مجله اول می باشد تا مقاله خود را به این طریق بسنجند و اصلاح نمایند تا بتوانند آن را به یک مجله بهتری ارسال کنند. تنها راه برخورد با این گونه نویسندگان، قراردادن نام آنها در «لیست سیاه» است. اگر مقاله را در دو مجله چاپ کرده باشند که باید هر دو سردبیر تصمیم بگیرند و یکی از آنها اگر مجله کلاً الکترونیکی باشد آن را حذف کند و هر دو سردبیر نویسندگان را در لیست سیاه بگذارند.
وقتی مقاله ای را برای یک مجله ارسال می کنیم، در حقیقت، یک بازه زمانی داوری برای آن اختصاص می دهیم. حتی پس از اینکه مقاله در مجله پذیرفته و منتشر شد، این حق همیشه برای مجله باقی خواهد ماند. یعنی ما حق نداریم مقاله خود را برای مجله دیگری ارسال نماییم. حتی بعد از سابمیت مقاله و پذیرش آن لازم است تا تمامی نسخه های مقاله را که ممکن است در جای دیگری ارسال کرده باشیم را جمع آوری نماییم. حتی اگر مقاله خود را برای یک کنفرانس ارسال کرده باشیم، بایستی در هنگام سابمیت مقاله، این موضوع را به سردبیر مجله اطلاع دهیم. ارسال «نامه به سردبیر» (Letter to the Editor) علمی ترین راهکار برای این مساله است.