چکیده یا ابسترکت (Abstract) نمایش کوتاه و مختصر از اطلاعات در یک متن دانشگاهی، پژوهشی و یا مقالات آی اس آی برای خواننده می باشد.
بخش چکیده خلاصهای از نکات برجسته تحقیق است. طول چکیده و نوع آن بستگی به مجله ای دارد که شما میخواهید مقالهتان را به آنجا بفرستید. ژورنالها و کنفرانسها معمولا مشخص میکنند که اندازه و نوع چکیده به چه صورت باشد.“چکیده همانند تبلیغ مقاله است، سعی کنید چکیده را به گونهای بنویسید که خواننده را از خواندن بقیه مقاله منصرف نکند. خواننده مقاله دوست دارد با خواندن چکیده متوجه شود مقاله درباره چیست و آیا با علائق او مطابقت دارد یا نه؟
چکیده پس از عنوان ، بیشتر از سایر بخشهای یک مقاله خوانده می شود. در چکیده قسمت های مختلف مقاله شامل مقدمه، اهداف، روشها و نتایج تحقیق بصورت خلاصه ذکر می شود. متن بسیاری از مقاله ها به طور کامل در دسترس ما نیست و گاهی فرصت برای خواندن تمام مقاله نداریم و از این رو چکیده مقاله اهمیت زیادی دارد.
چکیده اول می آید اما آخر نوشته می شود. اگر شما برای بار اول یک مقاله علمی را می نویسید، توصیه می شود که نوشتن چکیده آخرین کاری باشد که انجام می دهید.
مقدمه (Introduction): چرا ما به مسئله ی حاضر اهمیت می دهیم؟ در تحقیقات انجام شده چه موضوعی بوده است که فاصله ای را ایجاد کرده است؟
روشها (Methods) : دقیقا شما چه کاری با چه رویه ای انجام دادید تا به این نتیجه رسیدید؟
يافته ها (Results) : به عنوان نتیجه و محصول کاری که با روش بیان شده انجام دادید به چه نتیجه ای رسیدید یا دستاوردتان چه بوده است ؟
نتيجهگيري (Conclusion) : در پایان با توجه به مسئله ای که بیان کردید، برزگترین یافته ی شما برای درک بهتر و پیشبرد موضوع تحقیقاتی چه بوده است؟
پس خواننده با خواندن چکیده باید بتواند جوابی برای سوالات زیر پیدا کند.
1-چرا این پروژه انجام شده است؟ و چرا این مقاله نوشته شده است؟
2-چه کاری انجام گرفته است و به چه صورت؟
3-نتایجی که بدست آمده است چیست؟ چه چیز جدیدی نسبت به کارهای قبلی دارد؟
4-نتایج بدست آمده بر چه چیزی دلالت میکنند؟ نتیجه گیری یا پیشنهادات برای کارهای آینده چیست؟
ترتیب پاسخ دادن به این سوالات میتواند تاثیر متفاوتی بر روی خواننده داشته باشد. پاسخ به این سوالات همچنین کمک میکند تا نویسنده نقاطی که از اهمیت بیشتری برخوردار هستند را نیز در مقاله برجستهتر کند.