صحافی کتاب، به تا کردن کاغذ های نوشته شده، مرتب کردن و قرار دادن کاغذ آن ها در کنار هم، اتصال، جلد گذاری و در پایان برش کتاب گفته می شود. صحافی کتاب به روش های مختلفی انجام می شود.
روش صحافی مناسب بر اساس کاربرد، تعداد صفحات و هزینه چاپ انتخاب می گردد و زیبایی را معمولا به عنوان فاکتور آخر در نظر می گیرند، مگر آن که کیفیت، اولویت اول باشد و بودجه مهم نباشد، یا صحافی کتاب، بخشی از طراحی مفهومی باشد. صحافی در حقیقت به فن تنظیم و به هم بستن صفحات کتاب و قرار دادن آن ها بین دو پوشش برای یک جا نگاه داشتن صفحات و جلوگیری از پاره شدن و تسهیل استفاده از آن ها گفته می شود، جلد کتاب ممکن است نازک یا ضخیم باشد. جلد های ضخیم را از مقوا می سازند و روی آن را پارچه، چرم، پلاستیک چرم نما، یا ترکیبی از این مواد قرار می دهند.
در گذشته به این حرفه وراقی اطلاق می شده است که البته جز صحافی و جلد کردن کتاب، مواردی مانند نسخه نویسی و تهیه رونوشت و تکثیر کتاب را هم در بر داشت، در زیر پرکاربردترین روش های صحافی کتاب را شرح می دهیم:
روش مفتولی: راحت ترین و به صرفه ترین روش صحافی کتاب می باشد که در آن کاغذ ها تا شده و در درون هم قرار می گیرند و به وسیله مفتول یا منگنه به هم وصل می شوند. کاربرد این روش در جزوات، کتابچه های کوچک با جلد نرم، مجلات و بروشورها و... است.
روش صحافی کامل: در این روش کاغذ ها دسته دسته می شوند و بعد تا می شوند و روی هم قرار می گیرند، در محل اتصال آن ها یک لایه نازک چسب ریخته می شود و جلد را می چسبانند. کاربرد این روش در سالنامه ها، مجلات قطور، کتاب های جلد کاغذی و کاتالوگ های بزرگ و ... می باشد.
روش صحافی جلد سخت: گران ترین روش اما با دوام ترین روش صحافی کتاب می باشد که در آن کاغذ ها تا شده، دسته دسته می شوند و ته هر دسته کاغذ به ته دسته بعدی دوخته می شود و در پایان به یک جلد محکم چسبانده می شوند. کاربرد این روش در کتب جلد سخت، کتب درسی، رمان ها و کتاب های مرجع و... است.
روش صحافی کتاب با فنر فلزی یا پلاستیکی: در این روش کاغذ ها و جلد را برش می دهند، روی هم قرار می دهند، در حاشیه اتصال کتاب سوراخ هایی ایجاد می کنند و فنر پلاستیکی یا فلزی را از آن عبور می دهند. در این حالت کتاب مسطح باز می گردد اما خطوط کتاب در صفحات مقابل دقیقا هم تراز نیستند. کاربرد این روش در تقویم ها، دفترچه ها و دفترچه راهنماهای فنی و... است.
روش صحافی کتاب با فنر فلزی یا پلاستیکی از داخل: این روش مانند روش قبلی می باشد اما در این روش فنر از بیرون دیده نمی شود و زیباتر و شکیل تر است. کاربرد این روش در کتاب های مرجع، گزارشات، کتب آشپزی و پروپوزال ها و... است.
روش صحافی کتاب با پیچ: در این روش یک جلد مانند روش جلد سخت داریم، کاغذ ها و جلد را با سه یا چهار عدد پیچ به هم وصل می کنند، در این روش می توان ساختار کتاب را به حالت اول بازگرداند و کاغذها را اضافه یا کم نمود. کاربرد این روش برای آلبوم های عکس، مقالات تز و فایل کاغذی و... می باشد.
باید بدانیم انجام یک صحافی درست، دقیق و هنرمندانه، الزام داشتن یک تیم با تجربه و حرفه ای است که بتواند در کوتاه ترین زمان ممکن بهترین خروجی را فراهم نماید. تیم ما، خدمات چاپ، خدمات طراحی و سایر خدمات مربوطه را در بالاترین سطح کیفی و در سریع ترین زمان ممکن برای شما ارائه می دهد.