سینا ترجمه
سینا ترجمه
خانه
وبلاگ
ورود

چگونه بفهمیم مجله ای معتبر است؟

انتشار 27 تیر 1397
مطالعه 9 دقیقه

ارسال مقاله به یک مجله متعبر دارای اهمیت ویژه ای است زیرا ارسال مقاله به یک مجله نامعتبر می‌تواند به‌اصطلاح به «سوخت» مقاله شما منجر شود از این رو برای تشخیص اعتبار یک ژورنال نیازمند شناخت راهکار های معتبر هستیم که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

چگونه بفهمیم مجله ای معتبر است؟

همان‌طور که می‌دانید، آماده کردن مقاله از مرحله تعیین موضوع، جمع‌آوری داده‌ها و اتمام نگارش آن کار ساده‌ای نیست و نیاز به‌زحمت و تلاش زیاد دارد. حال اگر مقاله آماده خود را در ژورنال‌ها یا همان مجلات نامعتبر به چاپ برسانید، تمامی زحمت شما به هدر خواهد رفت و باعث سوخت مقالتان خواهد شد. در این مقاله سعی کردیم تا روش‌های معتبر تشخیص مجلات نامعتبر را به شما پژوهشگران معرفی کنیم تا مقالات خود را در بهترین مجلات به چاپ برسانید.

مجلات معتبر به چه مجلاتی گفته می‌شوند؟

مجلات معتبر در دنیای علم و پژوهش، مجلاتی هستند که از سوی مراکز علمی و دانشگاه‌ها تأیید شده‌اند و برای انتشار مقالات علمی به آن‌ها اعتبار داده می‌شود. این مجلات معمولاً دارای ویژگی‌هایی نظیر نمایه شدن در پایگاه‌های معتبر مانند ISI و Scopus، ضریب تأثیر بالا، هیئت‌داوران قوی و تطابق با زمینه کاری محققان هستند. در ایران نیز وزارت علوم فهرستی از مجلات مورد تأیید را تهیه می‌کند. درواقع، ارسال مقاله به مجلات نامعتبر یا تقلبی که گاهی به‌عنوان "predatory journals" شناخته می‌شوند، می‌تواند مشکلات جدی ایجاد کند برایتان ایجاد کند انتخاب مجله مناسب برای ارسال مقاله، تأثیر زیادی در شانس به چاپ رسیدن آن دارد. مجلات معتبر به چه مجلاتی گفته می‌شوند؟

مجلات به چند نوع تقسیم بندی می‌شوند؟

مجلات به طور کلی به دو دسته تقسیم بندی می شوند که هر کدام از آن ها دارای زیر شاخه هایی است.

1.مجلات داخلی

علمی پژوهشی

در مقالات علمی پژوهشی باید اصل نوآوری رعایت گردد و دو خصلت ابداع و اصالت را در خود داشته باشد. این مجلات مناسب اساتید هیئت‌علمی، دانشجویان مقاطع تکمیلی و محققین موسسات تحقیقاتی می‌باشند. مجلات علمی پژوهشی بالاترین سطح از مجلات داخلی است و بالاترین امتیاز را برای پژوهشگر دارد.

علمی ترویجی

این مقالات برای ارتقای سطح اطلاعات خوانندگان، در یک موضوع خاص نوشته می‌شوند. این مقالات با بررسی پژوهش‌های انجام‌گرفته و جمع‌بندی و خلاصه کردن آن‌ها یا ادغام اطلاعات به‌دست‌آمده با اطلاعات گذشتگان، سعی در کشف راه‌هایی برای حل مشکلات جامعه دارند. مقالات علمی ترویجی معمولاً خلاصه‌شده پژوهش‌های سایر پژوهشگران هستند.

علمی تخصصی

این مقالات مباحث تخصصی با موضوعات خاص را بررسی می‌کنند و نویسندگانی که در حیطه چنین موضوعاتی مطالبی را نوشته‌اند، می‌توانند مطالب خود را ارائه دهند. با توجه به اینکه مجلات علمی تخصصی به هیچ ارگان یا موسسه‌ای وابسته نیستند، ازاین‌رو چاپ مقاله در این مجلات، امتیاز پژوهشی را در برندارد.

2.مجلات خارجی

آی اس آی (ISI)

معروف‌ترین و معتبرترین پایگاه علمی، آی اس آی است که توسط موسسه تامسون رویترز اداره می‌شود. در این موسسه دو نوع مجله ارائه می‌گردد که یک نوع آن دارای IMPACT FACTOR است که به مجلات JCR معروف‌اند و نوع دوم مجلات فاقد IMPACT FACTOR هستند که به ISI-List معروف‌اند.

اسکوپوس (SCOPUS)

اسکوپوس یک پایگاه داده علمی و متخصص در اطلاعات استنادی است که توسط انتشارات الزویر اداره می‌شود. اسکوپوس به محققان، دانشمندان و کارکنان کتابخانه کمک می‌کند تا به مجلات و مقالات علمی معتبر دسترسی پیدا کنند و به‌طور منظم آخرین تحقیقات در حوزه‌های مختلف را دنبال کنند.

پابمد(PUBMED)

پابمد (PubMed) یک پایگاه داده‌ی رایگان و بسیار معتبر است که توسط کتابخانه ملی پزشکی ایالات‌متحده آمریکا (National Library of Medicine - NLM) و به‌وسیله‌ مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی (National Center for Biotechnology Information - NCBI) مدیریت می‌شود. این پایگاه داده عمدتاً شامل منابع علمی مرتبط با علوم پزشکی، زیست‌شناسی، بیوتکنولوژی و علوم مرتبط با سلامت است.

آی اس سی (ISC)

مخفف "Islamic World Science Citation Center" است که به فارسی به‌عنوان "پایگاه استنادی علوم جهان اسلام شناخته می‌شود. ISC یک مرکز استنادی علمی است که هدف آن ارزیابی و رتبه‌بندی مجلات علمی کشورهای اسلامی و ارتقاء کیفیت پژوهش‌های علمی در این کشورها است.

ویژگی های مجلات معتبر

مجلات معتبر دارای ویژگی‌های مشخصی هستند که آن‌ها را از مجلات نامعتبر و تقلبی متمایز می‌کنند. در ادامه به برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های مجلات معتبر اشاره خواهیم کرد.

داوری همتایان (Peer Review)

این فرآیند به این صورت است که مقالات قبل از انتشار توسط متخصصان همان موضوع موردبررسی و داوری قرار می‌گیرند. این داوران، افرادی هستند که تخصص و تجربه کافی درزمینهٔ مقاله دارند. داوران بر اساس معیارهای علمی به بررسی محتوا، روش تحقیق، تحلیل داده‌ها و نتایج مقاله می‌پردازند. این فرآیند باعث می‌شود که تنها مقالات باکیفیت بالا و صحت علمی منتشر شوند.

داوری

شهرت و سابقه انتشار

مجلات معتبر معمولاً سابقه طولانی و شهرت خوبی در جامعه علمی دارند. این شهرت و سابقه نشان‌دهنده کیفیت و اعتبار علمی آن مجله است. پژوهشگران به انتشار مقالات در این مجلات اهمیت زیادی می‌دهند زیرا باعث افزایش اعتبار علمی آن‌ها می‌شود

شهرت و سابقه انتشار

ضریب تأثیر (Impact Factor)

ضریب تأثیر یک شاخص برای سنجش میزان استناد به مقالات یک مجله است. هرچه ضریب تأثیر یک مجله بالاتر باشد، نشان‌دهنده اعتبار و شهرت بیشتر آن مجله است. این شاخص توسط مؤسسات معتبری مانند ISI Web of Science محاسبه می‌ش

ایمپکت فکتور

نمایه‌سازی در پایگاه‌های معتبر

مجلات معتبر معمولاً در پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر مانند Web of Science و Scopus نمایه‌سازی می‌شوند. این نمایه‌سازی نشان‌دهنده کیفیت و اعتبار علمی آن مجله است. پژوهشگران به انتشار در این مجلات اهمیت زیادی می‌دهند.

وب او ساینس و اسکوپوس

معیارهای علمی مجلات چگونه تشخیص داده می‌شود؟

معیارهای ارزیابی مجلات علمی پژوهشی برای تشخیص اعتبار آن‌ها مهم هستند. در ادامه، به برخی از این معیارها اشاره شده است.

ضریب تأثیر (Impact Factor): این معیار نشان‌دهنده‌ی تأثیر یک مجله در جامعه‌ی علمی است. ضریب تأثیر مجله، میانگین تعداد نقل‌قول‌های مقالات منتشرشده در آن مجله در سال‌های گذشته را نشان می‌دهد.


شاخص (h-index): تعداد مقالات تألیف شده توسط یک محقق و حداقل تعداد استنادات هرکدام را نمایان می‌کند.


شاخص گارسیا (G-index): نشان‌دهنده‌ی کیفیت مقالات منتشرشده در یک مجله است.


شاخص (CiteScore): معیاری مشابه ضریب تأثیر است که توسط Elsevier ارائه‌شده است.


شاخصSJR (SCImago Journal Rank): شاخصی برای ارزیابی مجلات است که به تأثیر نسبی مقالات در آن مجله توجه دارد.


استفاده از ایندکس نویسندگان: تعداد نویسندگان مقالات منتشرشده در مجله نیز می‌تواند نشان‌دهنده‌ی کیفیت آن باشد.

مجلات نامعتبر به چه مجلاتی گفته می‌شوند؟

مجلات نامعتبر، مجلاتی هستند که به دلیل نحوه عملکرد خود بی‌اعتبار اعلام می‌شوند. این مجلات در داوری مقالات بسیار ضعیف عمل می‌کنند و می‌توان گفت پروسۀ داوری ندارند و هر نوشته‌ای را که در قالب مقالۀ علمی تنظیم‌شده باشد در مدت‌زمان یک هفته می‌پذیرند. حتی می‌توان گفت فقط پول برای آن‌ها مهم است. برای شناسایی مجلات نامعتبر و جعلی، می‌توانید به فهرست‌های منتشرشده توسط دفتر امور پژوهش، موسسه پژوهش برتر، سامانه معرفی مجلات نامعتبر و جعلی و کتابخانه دیجیتال مراجعه کنید.

راه‌های تشخیص مجلات نامعتبر

در زیر به چند راه ساده برای تشخیص مجلات نامعتبر اشاره شده است.

مراجعه به لیست مجلات بی‌اعتبار: وزارت علوم تحقیقات و فناوری فهرستی از مجلات بی‌اعتبار و جعلی را منتشر کرده است. این لیست شامل مجلاتی است که فاقد استاندارد لازم یا دارای وب‌سایت‌های جعلی هستند.
مراجعه به وب‌سایت مجله: بررسی اعتبار مجلات به‌ویژه نشریات تخصصی معمولاً از طریق مراجعه به وب‌سایت آن‌ها و مشاهده فهرستی که همه‌ساله در همین راستا منتشر می‌شود، امکان‌پذیر است. توجه کنید که برای ورود به وب‌سایت این مجلات، نشانی درست آن‌ها را از نهادهای علمی و دانشگاهی مطمئن و مورد تائید تهیه نمایید تا گرفتار سراچه‌های جعلی و نامعتبر نشوید.

مراجعه وب‌سایت‌هایی مانند Beall's List: این وب‌سایت‌ها لیست مجلات نامعتبر و تقلبی را ارائه می‌دهند.

مشاهده طراحی و عنوان مجله: معمولاً مجلات جعلی و نامعتبر طراحی و عنوانی مشابه مجلات معتبر دارند؛ بنابراین، توجه به جزئیات طراحی و عنوان می‌تواند به شناسایی اعتبار مجله کمک کند.

تشخیص مجلات نا معتبر

چگونه مجلات علمی معتبر را شناسایی کنیم؟

چاپ مقاله علمی در مجلات معتبر از اصلی‌ترین راه‌های ترویج و انتشار علوم در سراسر دنیا محسوب می‌شود. پژوهشگران و دانشجویان تمامی دانشگاه‌های داخلی و خارجی از طریق مقالات علمی می‌توانند دستاوردهای خود را با سایرین به اشتراک بگذارند. پیش از اقدام به نگارش یک مقاله لازم است در مورد مجلات و همچنین پایگاه‌های علمی معتبر مجلات آشنایی پیدا کنیم. لذا برای این‌که تحقیقات و نتایج پژوهش خود را جهت چاپ به مجلات علمی مختلف بفرستیم باید به‌خوبی از آن‌ها اطلاعات داشته باشیم. امروزه تعداد مجلات نامعتبر در حال افزایش است درنتیجه تشخیص اعتبار مجلات بسیار حائز اهمیت است و برای این کار روش‌های ساده‌ای وجود دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

راه های تشخیص اعتبار یک ژورنال

تشخیص اعتبار یک مجله یا ژورنال ابتدا روی لینک زیر کلیک می‌کنیم.

https://www.webofscience.com

در قسمت search نام کامل یا شماره ISSN ژورنال موردنظر را می‌نویسیم و کلیک می‌کنیم.

در صورت پیدا شدن نام مجله موردنظر روی گزینه Coverage کلیک می‌کنیم تا مشخص شود که این ژورنال در چه جاهایی نمایه شده است. چنانچه یکی از سه عبارت زیر مشاهده شود ژورنال موردنظر ISI بوده و در غیر این صورت فاقد اعتبار ISI هست.

Arts & Humanities Citation Indexd ) AHCI)

ژورنال‌های برجسته جهانی هنر و انسان‌شناسی را نمایه می‌کند

Science Citation Index Expandend) SCIE)

از موضوعاتی که این نمایه پوشش می‌دهد، می‌توان به کشاورزی، نجوم، بیوشیمی، زیست‌شناسی، بیوتکنولوژی، شیمی، علوم کامپیوتر، علم مواد، ریاضیات، پزشکی، علوم سیستم عصبی، تومرشناسی، پزشکی اطفال، علم گیاه‌شناسی، روان‌پزشکی، جراحی، علم دامپزشکی، جانورشناسی اشاره کرد.)

Social Science Citation Index) SSCI)

نمایه استنادی علوم اجتماعی و ایندکس چند رشته‌ای هست و ژورنال‌های علوم اجتماعی را پوشش می‌دهد.)

یکی دیگر از روش‌های تشخیص ژورنال ISI یک سایت ایرانی به نام سامانه اعتبار سنجی مقالات علمی ‌است. برای استفاده از این سامانه، می‌توانید وارد آدرس Impactfactor.ir شوید و با واردکردن شماره ISIN، مقاله را بررسی کنید.

در این وب‌سایت می‌توانید ببینید که آیا مقالۀ موردنظرتان، علاوه بر ISI بودن، مورد تائید وزارت علوم نیز است یا خیر. چراکه ممکن است مقاله‌ای ISI باشد، اما وزارت علوم تأییدشان نکرده باشد. با این دو روش، می‌توانید متوجه شوید که مقاله موردنظرتان ISI است یا خیر. بدین ترتیب، می‌توانید از مقالات معتبر به‌عنوان منبعی برای نگارش مقاله استفاده کنید و درنهایت، مقاله‌ای مقبول را ارائه دهید.

به‌طورکلی برای پیدا کردن اعتبار مجلات علمی و تحقیقاتی می‌توان از منابع زیر استفاده کرد.

جستجو در دیرکتوری مجلات معتبر

Directory of Open Access Journals (DOAJ)

Cabell's Whitelist

Master Journal List از ISI Web of Science

بررسی نمایه شدن مجله در پایگاه‌های اطلاعاتی و نمایه استنادی معتبر

Web of Science

Scopus

PubMed

Google Scholar

بررسی امتیازات و رتبه‌بندی‌های مجله

Impact Factor (IF)

SCImago Journal Rank (SJR)

CiteScore

جستجو در لیست‌های مجلات دارای اعتبار علمی و پژوهشی

لیست مجلات معتبر وزارت علوم ایران

لیست مجلات معتبر وزارت بهداشت ایران

بررسی اطلاعات ناشر مجله

آیا ناشر مجله یک ناشر معتبر و شناخته‌شده است؟

آیا مجله دارای هیئت تحریریه و داوری علمی مناسب است؟

اطلاع از نام ادیتور

جستجوی نام ادیتور مجله در گوگل نیز کمک می‌کند تا اعتبار مجله را تشخیص دهید.

بررسی تاریخچه ژورنال

قدمت ژورنال نیز مهم است. بررسی کنید که آیا ژورنال تازه‌کار است یا سال‌ها تجربه در انتشار مقاله دارد. همچنین، کیفیت مقاله‌های چاپ‌شده نیز مهم است.

تحریریه ژورنال

اعضای تحریریه ژورنال نقش مهمی در تعیین اعتبار آن دارند. بررسی کنید که آیا تحریریه ژورنال متشکل از اعضای معتبر و مشهور است یا خیر.

خدمات موسسه سینا ترجمه در زمینه معرفی مجلات معتبر و اخذ پذیرش چاپ

موسسه سینا ترجمه

موسسه سینا ترجمه با گردآوری متخصصان باتجربه و کار بلد درزمینهٔ سابمیت و معرفی مجلات داخلی و خارجی آماده ارائه بهترین خدمات در تمامی زبان‌ها و تخصص‌ها با بالاترین کیفیت هست. شما مشتریان عزیز برای انجام سابمیت مقاله یا اطلاع از لیست مجلات کافی است فایل مقاله و رشته خود را به کارشناسان ما بفرستید تا لیست مجلات معتبر و متناسب با مقاله شما، تقدیمتان شده و پس از تائید شما مراحل سابمیت و پس‌ازآن پیگیری‌های لازم انجام شود.

جهت اطلاعات بیشتر برای سابمیت و معرفی لیست مجلات داخلی و خارجی می‌توانید با کارشناسان ما از طریق تماس یا پست الکترونیکی موسسه و همچنین از طریق شبکه‌های مجازی (واتساپ، اینستاگرام و تلگرام) در ارتباط باشید.

راه های ارتباطی با ما

09149724522

041-33250787

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:



سوالات متداول

بررسی نمایه شدن مجله در پایگاه‌های معتبر ماند ISI، مهم‌ترین معیار تشخیص اعتبار مجلات است.

خیر. این کار باعث سوخت مقاله خواهد شد.

ایمپکت فکتور (Impact Factor) یک شاخص کمی است که برای ارزیابی و رتبه‌بندی مجلات علمی استفاده می‌شود. این شاخص نشان‌دهنده میزان استناد به مقالات چاپ‌شده در یک مجله است.



در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
دیدگاه کاربران
پرسش ها و دیدگاه های کاربران
بازدیدکننده

تیم پشتیبانی
سلام روز بخیر شماره واتساپ موسسه : 09149724522
5 سال پیش
بازدیدکننده

سبیکه جوینی پور
سلام من در مورد پذیرش مقاله از شما سوال داشتم یک شماره تلگرام یا واتس اپ میدهید که من با شما در ارتباط باشم ؟
5 سال پیش

خدمات سینا ترجمه


ترجمه تخصصی کتاب

ثبت سفارش

ترجمه تخصصی مقاله

ثبت سفارش

ترجمه تخصصی متن

ثبت سفارش

ترجمه انگلیسی به فارسی

ثبت سفارش

ویراستاری متن

ثبت سفارش

پارافریز

ثبت سفارش

فرمت بندی

ثبت سفارش

ترجمه تخصصی

ثبت سفارش

اینستاگرام تلگرام