ویرایش مقاله باید با رعایت قواعد و اصولی خاصی انجام پذیرد تا در مجلات معتبر به چاپ برسد مجلات معتبر مقالاتی که دارای ایرادات جزئی نگارشی یا ساختاری باشند را پذیرش نمیکند.
مقاله ای که نوشته ایم را اگر بخواهیم در مجلات معتبر به چاپ برسانیم باید ابتدا ویرایشات لازم را انجام دهیم وسپس به مجلات ارسال کنیم زیرا اگر مقاله قبل از ارسال به مرحله داوری ویرایش نشود حتما در مرحله داوری رد خواهد شد و پذیرفته نمیشود اما نکته ای که حائز اهمیت است. توجه به این نکته میباشد که داوران چه اراداتی را در نظر میگیرند و مقالات را رد میکنند توجه به این نکته که چه ایاراداتی یک مقاله ممکن است داشته باشد در این بخش بررسی خواهد شد و همچنین چگونگی رفع این ایرادات را در ادامه مطلب توضیح خواهیم داد.
هر مقاله از سه لحاظ باید مورد بازبینی و ویرایش قرار گیرد ویرایش فنی-ویرایش زبانی یا ساختاری-ویرایش علمی یا محتوایی
رسم الخط:رسم الخط کلمات در مقالات علمی باید با هم منطبق باشند و به صورت اصولی باشند یکی از اصلی ترین ایرادات فنی نوشته ها محسوب میشود که در اولین نگاه به چشم میخورد.
غلط املایی:تصحیح غلط های املایی که در متن نوشته وجود دارد جز ویرایشات فنی محسوب میشود کلمات را باید از لحاظ املایی صحیح و با دقت بنویسیم.
نشانه گذاری:نشانه ها در جای صحیح آنها به کار ببریم و ابتدا و انتهای یک پاراگراف را به صورت دقیق مشخص کنیم استفاده از علایم نگارشی مانند (. , ! ؟ / ) جز ویرایشات فنی یک نوشته به حساب می آید.
فرمول ها و جدول ها: اگر جداول فورمول و نمودا ها استفاده کرده اید هر یک را در صحیح ترین صورت و دقیق ترین حالت استفاده کنید.
استفاده از مراجع:اگر از نوشته یا مطلب شخص دیگری استفاده کرده اید انرا در پاورقی به صورت دقیق و مشخص اشاره کنید و آدرس دهید.
فونت نوشته:فونت و سایزی که از آن برای نگارش متن یا سرنویس متن ها استفاده میشود باید متفاوت باشد و قوانین و قواعد را در نوشتن آن رعایت کنیم.
نویسندگان باید توجه کنند که چون مقاله توسط خود آنها نوشته شده است ممکن است ایرادات فنی را نتوانند راحت تشخیص دهند چون چشمشان عادت کرده است.
در این بخش از ویرایش متن به رفع ایرادات و خطاهایی میپردازیم که در مورد دستور زبان یا افعال به کار برده شده در جملات میباشند:
ویرایش علمی یا محتوایی یک نوشته باید توسط فرد متخصص و اشنا با حوزه ی مقاله انجام شود عبارت هایی که دچار حشو هستند و باعث گمراهی خواننده میشوند باید حذف شوند و علاوه بر آن مطالب غیر ضروری و تکراری نیز باید از بین بروند گاها ممکن است معنی و مفهوم یک جمله با جابه جا کردن آن اصلاح شود توضیح، یادآوری یا پیشنهاد ضروری در پاورقی که البته باید با ذکر کلمه «ویراستار» و با اجازه از نویسنده کتاب باشد. ویرایش محتوایی یا علمی مقاله نیز نکته مهمی است که اگر رعاایت نشود ممکن است اعتبار نوشته از بین برود.
هر کتاب یا مقاله ای که نگارش میکنید اگر بعد از مرحله نگارش این سه مرحله ویرایش را نیز پشت سر گذارد اعتبارش افزایش میابد به راحتی در مجلات معتبر پذیرفته و چاپ میشود پس توجه داشته باشید که بعد از مرحله نگارش مقاله حتما مرحله ویریش را انجام دهید که اعتبار مقاله افزایش یابد. در صورتی که فرصت کافی برای ویرایش مقاله ندارید و زمانتان نیز محدود است میتوانید آنرا به موسسه علمی پژوهشی سینا تحویل دهید تا کارشناسان ما مقاله شما از هر سه حالت مورد بررسی قرار دهند و تمامی ایرادات احتمالی را از بین ببرند.
با مراحل ویرایش مقالات در هر بخش محتوایی و علمی و زبانی و ساختاری و علمی آشنا شدید اگر خود محقق بخواهد مقاله اش را ویرایش کند باید ایرادات مقاله را همان طور که گفتیم به سه بخش تقسیم کند و در سه بخش ویرایش کند ولی باید نهایت دقت را داشته باشد چون اگر کوچکترین ایرادی در هر یک از بخش های مقاله وجود داشته باشد باعث رد مقاله میشود.
در صورتی که محقق در ویرایش هر یک از بخش های مقاله به ایرادی برخورد کرد میتواند از مشاورین موسسه سینا در زمینه ویرایش مقالات راهنمایی بخواهد.