دانشجویان، اساتید و دیگر پژوهشگرانی که قصد دارند مقالات خود را به چاپ برسانند باید با مجلات معتبر و انواع مختلف آن آشنا باشند تا بتوانند مجلات مناسبی را در زمینه تخصصی مقاله ی خود انتخاب نمایند.
برای بررسی مجلات از نظر درجه و اعتبار باید ویژگی موسسات نمایه کننده مجلات را شناخت. به طور کلی چهار موسسه بین المللی در نمایه کردن (ایندکس) مجلات در حوزه های علمی مختلف فعالیت دارد که عبارتند از:
مجلات ISI
موسسه تامسون رویترز دارای زیرمجموعه هایی است که یکی از آن ها پایگاه Web Of Science بوده و به WOS معروف است. WOS یک پایگاه استنادی علمی محسوب می شود که جستجوی جامعی را فراهم می آورد. مقالاتی که در این پایگاه ایندکس می شوند به مقالات ISI شهرت یافته اند. WOS مجلات را در دو گروه مجلات ایمپکت دار یا JCR و مجلات بدون ایمپکت یا ISI Listed نمایه می کند.
برای اطمینان از ایندکس بودن یک مجله در موسسه تامسون می توانید به آدرس سایت زیر مراجعه کنید:
http://ip-science.thomsonreuters.com/mjl/#journal_lists
اسکوپوس زیرمجموعه Elsevier است و یکی از نمایه های استنادی معتبر در جهان شناخته می شود. استفاده از اطلاعات این پایگاه مستلزم پرداخت هزینه و خرید اشتراک است. اسکوپوس مجلات را در 4 سطح Q1 تا Q4 درجه بندی می کند. که به صورت جزئی به صورت زیر است:
لازم به ذکر است که مجلات Q1 و Q2 در رده ی مجلات ایمپکت دار و مجلات Q3 و Q4 همتراز با مجلات بدون ایمپکت هستند.
برای اطمینان از ایندکس بودن یک مجله در موسسه اسکوپوس می توانید به آدرس سایت زیر مراجعه کنید:
http://www.scimagojr.com/journalsearch.php
پابمد PubMed که حاوی اطلاعات بیلبیوگرافی پژوهشی برای رشته های علوم پزشکی و زیست شناسی است یکی از مهم ترین ابزارهای جسنجوی پایگاه داده های آزاد (دیتابیس) مدلاین محسوب می شود که توسط موسسه مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی NCBI=National Center for Biotechnology Information و کتابخانه ی ملی پزشکی آمریکا (NLM) تهیه گردیده است.
برای اطمینان از ایندکس بودن یک مجله در پاب مد می توانید به آدرس سایت زیر مراجعه کنید:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/
ISC یا پایگاه استنادی علوم جهان اسلام که تحت پوشش کتابخانه منطقه ای علوم و تکنولوژی شیراز قرار دارد در زمینه تجزیه و تحلیل مجلات علمی کشورهای اسلامی بر اساس معیارهای علم سنجی معتبر اسلامی فعالیت دارد
برای اطمینان از ایندکس بودن یک مجله در پاب مد می توانید به آدرس سایت زیر مراجعه کنید:
http://mjl.isc.gov.ir/Default.aspx?lan=en
ارزش و اعتبار این موسسات در ایران در سه سطح A، B و C تقسیم بندی می شود.
مجلات معتبر علمی در ایران شامل مجلات علمی پژوهشی، مجلات علمی ترویجی و مجلات علمی تخصصی است که اعتبار آن ها توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و حوزه علمیه تعیین می شود
مقاله علمی پژوهشی به دنبال جستجوی حقایق و کشف بخشی از معارف است یا به بیان اندیشهای در موضوعی علمی طریق مطالعهای نظاممند، برای یافتن روابط اجتماعی میان پدیدههای طبیعی میپردازد. مقالات علمی پژوهشی باید از اصالت و ابداع برخوردار باشند به گونه ای که مرزهای علم و فناوری را درنوردند. مخاطبان این نشریات، استادان دانشگاه، دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی و پژوهشگران مؤسسات تحقیقاتی هستند.
یک مقاله علمی ترویجی برای ارتقای سطح اطلاعات خواننده موضوعی علمی را ترویج میکند. اصولاً این مقالات میتوانند ترجمه یا تألیف باشند. در واقع هدف یک مقاله علمی ترویجی خلاصه کردن و استنتاج مباحث و ایده های دیگران است، بدون اینکه پژوهشگر، چیز جدیدی به آن اضافه کند. مخاطب این نشریات، افراد دارای تحصیلات دانشگاهی، و همچنین صنعتگران، مخترعان یا دیگر افراد «دارای تحصیلات» اما غیررسمی هستند.
این مجلات به برخی از سازمان ها و نهادها وابسته اند و در هر شماره مباحث تخصصی در یک زمینه ی خاص مطح می کند. این مجلات از علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا حوزه علمیه درجه مصوبی ندارند و صرفا به منظور اطلاع رسانی و بالا بردن آگاهی های قشر خاصی از افراد جامعه در زمینه های تخصصی به چاپ مطالب می پردازند.