مقاله علمی معمولا در نتیجه پژوهش منطقی , نظری ،عملی یا ترکیبی از آنها، توسط یک یا چند نفر در یک موضوع تازه با رویکردی جدید با هدف دستیابی به نتایج تازه تهیه و منتشر میشود.
مقالات علمی انواع مختلفی دارند اما باید توجه داشت که اصول کلی تدوین این نوع مقالات شبیه یکدیگر میباشند و پژوهشگر پیش از اقدام به پژوهش ،نیازمند توجه و بررسی یافته های علمی پژوهشگران قبل از خود است تا بتواند یافته های علمی خود را گسترش دهد.پیش از همه باید در نظر داشت که اجزای مختلف مقاله با یکدیگر مرتبط باشند و همچنین بخش های مختلف آن با عنوان مقاله متناسب باشد که دقت و رعایت این نکات باعث یکپارچگی و انسجام متن مقاله میشوند.
عنوان باید در نگاه اول معرف آن چیزی باشد که سعی شده در مقاله در مورد آن توضیح داده شود و بتواند در یک سطر کوتاه نظر خوانندگان را به خود جلب کند.
که در زیر عنوان مقاله درج میشود و باید دقت داشت که ترتیب نام مولفان متناسب با میزان مشارکت آنها در انجام پژوهش باشد.
چکیده را معمولا در دو پاراگراف تهیه کرده و سیر کاملی از مقاله را نشان داده و تمام مراحل و اجرای اصلی پروژه را در بر دارد .بهتر است هدف ها ،پرسش ها ،روش ها ،یافته ها ،و نتایج پژوهش به طور خلاصه در چکیده گنجانده شوند.
مقدمه باید به گونه ای باشد که پس از خواندن آن مشخص شود که پژوهش چرا انجام شده است و به طور کلی ساختار مقدمه از توالی زیر پیروی میکند :
هدف از بیان روش آن است که خواننده بتواند پس از خواندن مقاله آن را تکرار کند و اینگونه میشود درباره ی اعتبار نتایج داوری کرد .در نتیجه بیان آزمودنی ها ،ابزارها ی پژوهش ،طرح پژوهش ،روش اجرا و روش تحلیل داده ها ضروری میباشد .
در این مرحله داده های بدست آمده را با روش های آماری مناسب تجزیه تحلیل کرده و فرضیه های پژوهش باید مورد آزمون قرار میگیرند.
در این قسمت محقق باید به به نتیجه معقول ،منطقی و مستدل برسد و در نهایت با نتیجه گیری از کل پژوهش و جمع بندی آن به طور خلاصه مقاله را باید به پایان رساند.
منابع را به ترتیب بر اساس منابع فارسی و لاتین مرتب می کنیم. توجه داشته باشید که مجلات مختلف از شیوه های رفرنس نویسی متفاوتی استفاده می کنند. بنابراین قبل از نگارش رفرنس مقالات، حتما دستورالعمل نوشتن مقاله را از سایت مجله مطالعه کنید.