نگارش صحیح یک مقاله علمی مهمترین قسمت پژوهش هر محققی می باشد به همین خاطر در این مقال سعی بر این می باشد تا راههای صحیح نوشتن یک مقاله علمی را بررسی نماییم.
همه ما می دانیم که پژوهش در جامعه علمی از جایگاه خاصی برخوردار می باشد و حتی می توان گفت تاکنون هر پیشرفتی متوجه علم و صنعت و حتی جامعه شناسی شده است ،همگی به خاطر تحقیقها و پژوهشهایی است که محققین و یا هم دوره های ما به انجام رسانیده اند. در این میان محققی موفق می باشد که بتوانداز نتایج پژوهش خود در ژورنالهای علمی بین المللی پرده برداری کرده و آن را به چاپ برساند.
می دانیم که نگارش صحیح یک مقاله علمی مهمترین قسمت پژوهش هر محققی می باشد به همین خاطر در این مقاله سعی بر این می باشد تا راههای صحیح نوشتن یک مقاله علمی را بررسی نماییم.
هر مقاله علمی پژوهشی از ارکان و اجزایی تشکیل شده است که عنوان،نام نویسنده ،اطلاعات تماس،چکیده،واژگان کلیدی،مقدمه،مبانی نظری تحقیق ،روش تحقیق،یافته های تحقیق،بخث و نتیجه گیری و فهرست منابع از جمله آنهاست.
عنوان مقاله:
نخستین قسمت هر مقاله علمی پژوهشی عنوان آن می باشد که لزوما از موضوع اصلی تحقیق گرفته شده است که این عنوان باید به شکلی جذاب انتخاب شود تا مخاطب را برای خواندن آن مقاله ترغیب نماید. این عنوان باید با استفاده از کلمات مانوس انتخاب شود و از به کار بردن علایم اختصاری در انتخاب آن به شدت خودداری شود.
- عنوان باید یک جمله باشدو تمام نکات اصلی به کار رفته در موضوع را روشن نماید.
-باید بدانیم دقیقا بررسی چه نکاتی مد نظر ماست و در چه مکان و زمانی آن را به چاپ خواهیم رساند. به عنوان مثال:بررسی وضعیت اقتصادی مردم تبریز در زمستان نود و هفت.
-نکته دیگر اینکه عنوان ما باید بدون در نظر گرفتن نظر شخصی خود ما انتخاب شود.
-سعی کنیم از کلید واژه های مقاله خود در عنوان استفاده نماییم.
اسامی نویسندگان:
لازم است تا اسامی نویسندگان و تمام کسانی که در این تحقیق مشارکت داشته اند کامل در این قسمت آورده شود.
چکیده :
بعد ازعنوان، چکیده یکی از مهمترین قسمتهای مقاله ماست چرا که در آن مقدمه ,اهداف ،اصول تحقیق و نتیجه گیری به انجام می رسد و تمامی آنها به صورت خلاصه در آن آورده می شود چرا که بسیاری اوقات مخاطب وقت خواندن کامل یک مقاله را نداشته و از چکیده آن بر روی کل مقاله قضاوت می نمایند.
کلید واژه ها:
واژه های کلیدی که در مقاله زیاد بر آن تاکید شده و از اهمیت بالایی در آن بر خوردار است در این قسمت نوشته می شود. در ضمن امکان این وجود دارد که با زدن این واژگان در سایتهای علمی به دنبال آن مقاله گشت.این واژه ها نباید از پنج –شش کلمه تجاوز کند.
مقدمه:
با خواندن مقدمه در یک مقاله علمی مخاطب با موضوع تحقیق آشنا می شود و می فهمد که چرا انجام این پژوهش ضرورت داشته است. مقدمه نباید بیشتر از 2صفحه به طول انجامد.
تاریخچه موضوع تحقیق:
ادبیات تحقیق یا مبانی نظری، به تشریح مفاهیم، تعاریف و تاریخچه موضوع تحقیق می پردازد. نویسنده مقاله باید بر ادبیات تحقیق مسلط بوده و مبانی نظری موضوع تحقیق خود را به طور مختصر ولی کاربردی بیان نماید. مبانی نظری تحقیق باید با استناد و ارجاع علمی آورده شود. یک مقاله خوب باید بخش مبانی نظری قابل قبولی داشته باشد.
روش تحقیق
در قسمت روش تحقیق توضیح داده می شود که روش به انجام رسانیدن این مقاله چگونه بوده است همچنین روشهای فیش برداری و مراحل اجرایی آن توضیح داده می شود.
نتایج کلیدی تحقیق:
در این قسمت نتایج بدست آمده از پژوهش ذکر می شود. نتایجی کلیدی مطالعه باید با کلمات روان و دقیق و بدون بزرگ نمایی ذکر شود. از روشهای مختلفی برای ارائه نتایج استفاده می شود. استفاده از اعداد، جداول و نمودارها کمک ارزنده ای به ارائه مطلب بطور ساده تر می نماید اما لازم است داده های جداول و نمودارها به طور کامل تشریح شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند. در مواردی که از روش ها و آزمون های آماری برای بررسی نتایج و تحلیل داده ها استفاده شده باشد، باید نوع آن نیز ذکر شود.
نتیجه گیری:
در آخر هر آنچه در مقاله آورده ایم را مورد تفسیر و نتیجه گیری قرار می دهیم و حتی می توانیم آن را با سایر مقاله هایی که در این مورد نوشته شده اند مقایسه نماییم.
منابع و ماخذ:
در آخر باید تمام منابع و ماخذی که در پژوهش از آن استفاده شده است به شیوه ای درست ذکر شوند.لازم به ذکر است هر نشریه با رویکرد خاص خودش فهرست منابع می دهد پس لازم است تا قبل از فهرست بندی منابع از نشریه مورد نظر کمک بگیریم.
چرا چکیده برخی مقاله ها در مجلات علمی پذیرفته نمی شوند؟
چون در موضوع مقاله ابهام وجود دارد و قبلا مقاله مشابه بسیاری با این موضوع به چاپ رسیده اند، زمینه اصلی تحقیق به درستی گردآوری نشده است.فیش برداریها غلط می باشد،اصولی که در نشریه مورد نظر برای مقاله نویسی لازم است رعایت نشده است،چکیده یا بسیار کوتاه است یا بسیار طویل،اغلاط تایپی در آن بسیار است،نتیجه گیری به درستی انجام نشده است ورویکرد نشریه با موضوع مقاله بی ارتباط است.