راه های موفقیت در مصاحبه دکتری 97
مصاحبه دکتری یکی از مهمترین و دشوارترین مراحل قبولی در مقطع دکتری است که مانند پخش زنده میباشد و داوطلب فقط یک بار فرصت حضور دارد و ممکن است این فرصت دوباره تکرار نشود. پس افراد دعوت شده به مصاحبه باید از این فرصتی که برایشان بوجود آمده است بهترین استفاده را ببرند و با رعایت بعضی نکات و پاسخگویی صحیح به سوالات مصاحبهکنندگان از این مرحله پیروز و سربلند بیرون آیند.
ما در اینجا به بیان چند نکته مهم در مورد نحوه حضور و نحوه پاسخگویی به سوالات اشاره میکنیم.
- یکی از مواردی که در مورد نحوه حضور در جلسه باید به آن توجه کنیم، داشتن ظاهری آراسته و مرتب است. نوع لباسی که بر تن افراد است اهمیت ندارد، بلکه مرتب و آراستگی در اینجا حائز اهمیت است. حضور به موقع در محل برگزاری مصاحبه نیز باعث ایجاد آرامش و رفع استرس میشود.
- داشتن اعتماد به نفس و عجله نکردن در پاسخگویی به سوالات، از نکاتی است که توجه مصاحبه کنندگان را به خود جلب میکند. پس همیشه باید قبل از جواب دادن به سوالات کمی فکر کنیم. همین زمان کوتاه فکر کردن باعث میشود تا با اعتماد به نفس بیشتری بهترین و درستترین جواب را پیدا کنیم.
- یکی از نکاتی که در پاسخ به سوالات توجه اساتید مصاحبه کننده را به خود جلب میکند، صداقت و جوابهای کوتاه و منطقی است. اگر ما در پاسخ به سوالات از دروغ استفاده کنیم، به ضرر خود عمل کردهایم. زیرا دروغگویی در این مرحله باعث میشود که استرس زیادی به ما وارد شود و در سوالات بعدی ممکن است که دروغمان برملا شود. از طرفی باید سعی کنیم تا حد امکان به سوالات پاسخهای کوتاه، جامع و منطقی دهیم. زیرا اگر جوابها طولانی باشد، ممکن است اساتید خسته شوند و نمره منفی برای ما در نظر بگیرند.
- هنگام پاسخگویی به سوالات باید سعی کنیم تا به نحوی علاقه و انگیزه خود را نسبت به رشتهای که در آن قصد ادامه تحصیل داریم را نشان دهیم و همچنین به مهاتهای دیگری که در زمینههای مختلفی همچون کامپیوتر، زبان و ... پیدا کردهایم نیز اشاره کنیم. زیرا اگر اساتید احساس کنند که ما علاقه زیادی نسبت به ادامه تحصیل در رشته مورد نظر خود را داریم و همچنین از مهارتهای دیگری نیز بهرهمند هستیم، دید مثبتی نسبت به ما پیدا خواهند کرد. پس باید سعی کنیم که با زیرکی و صداقت هر چه تمام و در طول زمان مصاحبه با ارائه اطلاعات مختصری در این مورد، نظر اساتید را جلب کنیم.
- در پاسخگویی به سوالات، در صورت ندانستن و یا بخاطر نیاوردن جواب سوالی، باید صادقانه اعلام کنیم که در حال حاضر در این مورد حضور ذهن نداریم و نباید با دروغ یا جوابهای بیربط سر آنها را گرم کنیم و هرگز نباید نا امید شویم و در ادامه سعی کنیم تا با اعتماد به نفس و حضور ذهن بیشتری به سوالات پاسخ دهیم.
- یکی دیگر از نکاتی قابل توجه در مصاحبه این است که نباید طوری رفتار کنیم تا اساتید احساس کنند که ما خسته به نظر میرسیم یا استرس داریم و یا میخواهیم هر چه زودتر مصاحبه به پایان برسد. زیرا این امر باعث ایجاد دید منفی در مصاحبهکنندگان میشود.
در آخر به این نکته باید توجه کنیم که رقبای ما ممکن است در این حد نیز نتوانند به سوالات پاسخ دهند و امتیازات بیشتری دریافت کنند. پس باید تا اعلام نتایج مصاحبه همواره امیدوار باشیم.