برای اینکه بخواهیم در هر رشته ای در اتمام دوره کارشناسی ارشد و دکتری پایان نامه ارائه کنیم ابتدا باید با شیوه های نگارشی آن آشنا شویم در این بخش شیوه نگارش پایان نامه در رشته های فنی مهندسی را گرد آوری کرده ایم.
اجزای اصلی هر پایاننامه در هر رشته ای یکسان میباشد تنها چیزی که تفاوت دارد در ارائه مرحله پایانی پایان نامه میباشد.برخی رشته ها مانند رشته های گروه فنی مهندسی بعد از اتمام تحقیقات باید تمام آن چیزی که در طول تحقیق به دست آورده ایم را در نرم افزار مربوطه اجرا کنیم و اهداف خود را در قالب یک پروژه ببینیم و بررسی کنیم.هر رشته در گروه فنی مهندسی نرم افزار مربوط به خود را دارد.بنابر این روش تحقیق در رشته های فنی مهندسی با رشته های سایر گروه ها تفاوت دارد در این رشته باید علاوه بر تحقیقات میدانی باید سعی در پیاده سازی هدف در نرم افزار را نیز داشته باشیم.
در یک پایاننامه تحقیق و تدوین هر دو به اندازه هم مهم میباشند برای اینکه تحقیقات ما به مرحله ارائه و قابل قبولی برسد میبایست یک تدوین اصولی و مرتبط بر اساس آیین نامه های مرتبط داشته باشیم. در این بخش شیوه های تحقیقی و تدوینی قابل قبول را مطالعه فرمایید.
هر پایاننامه بعد از جلد با یک صفحه بسم الله الرحمن الرحیم شروع میشود بعد از این صفحه یک صفحه معرفی نویسنده و دانشگاه باید داشته باشیم در این صفحه باید آرم دانشگاه نام دانشگاه عنوان پایان نامه نام نویسنده نام کمک نویسندگان سال ارائه پایان نامه باید به ترتیب نوشته شود.تصویر زیر یک نمونه از صفحه آغازین یک پایاننامه است.
چکیده هر نوشته اشاره به محتوای کلی نوشته دارد باید در غالب یک متن مختصر و کوتاه چکیده را بنویسید و در آن به بخش های اصلی اشاره کنید.کلمات کلیدی کلمات مرتبط با موضوع پایاننامه که نوشته میشوند و از طریق آنها جستجو میشود کلمات کلیدی را سعی کنید به صورت کلی ننویسید برای اجزای اصلی پایان نامه در نظر بگیرید.
فهرست جز اجزای اصلی تمام کتاب ها و مقالات و پایاننامه ها میباشد با استفاده از فهرست نوشته ها شما میتوانید به راحتی به مطلبی که میخواهید دسترسی پیداکنید.البته توجه کنید که صفحات بسم الله الرحمن الرحیم تا صفحه اول فصل اول جز شماره گذاری های فهرست نمیباشد و باید با حروف ابجد شماره گذاری شود.اما از اولین صفحه فصل یک باید شماره گذاری ها آغاز شود.
تمام تصاویر و جداولی که در طول پایاننامه از آنها استفاده کره اید را میبایست در این بخش بنویسید صفحاتی که در آنها از این عکس ها استفاده شده و عناوینی که مربوط به هر عکس میباشد را در این بخش بیاورید.
مقدمه هر نوشته یک آشنایی جزئی با محتوای کلی مقاله به حساب می آید که باید نوشته شود در بخش مقدمه سعی کنید ویژگی هایی را رعایت کنید که خواننده اگر ابتدا این بخش را مطالعه کرد متوجه محتوایی که قرار است مطالعه کند بشود.
هر رشته مفاهیم و تعاریفی دارد که برای همه آشنا نیستند اگر میخواهید این مفاهیم را در محتوای پایاننامه استفاده کنید باید در ابتدا قبل از شروع محتوای اصلی یک بخش را اختصاص دهید و تمام این مفاهیم را تعریف کنید.
روش انجام کار در برخی رشته ها به صورت مطالعه و تحقیقاتی میباشد ولی در برخی دیگر به صورت کار در آزمایشگاه و استفاده از ابزارالات خاصی این کار انجام میشود. در دروس تئوری اغلب در غالب طرح پرسشنامه یا مطالعه است ولی در رشته های گروه فنی مهندسی علاوه بر تحقیق نیاز است که نرم افزار و برنامه خاصی داشته باشیم که بتوانیم تمام تحقیقات و یافته هایمان را اثبات کنیم.شیوه نگارشی پایاننامه ها فقط در این بخش تفاوت دارند بخش روش تحقیق برای تمامی رشته ها متفاوت است. در این رشته بعد از دستیابی به اهداف و نتایج باید آنها را در غالب یک پروژه نرم افزاری پیاده کنیم و اگر در نرم افزار ارائه نشود یعنی اینکه به اهداف مورد نظر نرسیده ایم.
تمام تحقیقات باید در نهایت ختم به نتیجه گیری شود که این نتیجه گیری ها را باید در یک بخش بنویسیم که به بخش بحث و نتیجه گیری معروف است.
اگر در طول تحقیق مطلبی در ذهنتان بود ولی نمتوانستید آنرا در قالب یک مطلب در بیاورید در یک بخش میتوانید آنها را به عنوان پیشنهادات بنویسید . پیشنهاداتی که مینویسید در آینده برای محققین دیگری که میخواهند در این باره بنویسند ضروری میباشد.
از منابعی که استفاده کرده اید باید به آنها اشاره کنید و دریک بخش به نام منابع آنها را بنویسید اگر از تحقیقات دیگران بدون ذکر منبع آنها استفاده کنید این کار سرقت علمی به حساب خواهد آمد و علنا غیر قانونی میباشد.
بعد از بخش مراجع بخش های اصلی پایان نامه به اتمام میرسد و و باید شروع کنید به بخش های دیگر یک واژه نامه فارسی به انگلیسی در انتهای آن قرار دهید و چکسده و کلمات کلیدی را دوباره به زبان انگلیسی بنویسید و باید در بخش پایانی صفحه مشخصات را دوباره به انگلیسی بنویسید.به این صورت نگارش پایاننامه به اتمام میرسد.
نرم افزار هایی که در رشته های مختلف گروه فنی مهندسی استفاده میشوند عبارتند از:
نرم افزارهای طراحی سازه ها
نرم افزارهای طراحی معماری
نرم افزارهای راه و ترابری
نرم افزارهای ترسیم جزئیات
نرم افزارهای مهندسی زلزله
نرم افزارهای اجزاء محدود
نرم افزارهای مهندسی پل
نرم افزارهای نقشه برداری
نرم افزارهای برنامه نویسی
نرم افزارهای ژئوتکنیک
نرم افزارهای تاسیساتی
سایر نرم افزارها