داوطلبانی که به مصاحبه دکتری سراسری دعوت شدهاند، باید خود را برای پاسخگویی به سوالات مصاحبه دکتری آماده کنند. در پاسخ به این سوال که چه سوالاتی در مصاحبه دکترا مطرح میشود، باید توضیح داد که موضوعاتی مانند معرفی خود، سوابق علمی و پژوهشی، سطح دانش زبان انگلیسی، پایاننامه کارشناسی ارشد و ... اغلب موضوع سوالات مصاحبه دکتری سراسری هستند.
داوطلبانی که تمایل به تحصیل در دوره دکتری دانشگاه های سراسری و آزاد دارند، باید مراحلی را طی کنند تا بتوانند در این دوره ها پذیرفته شوند. ابتدا باید در آزمون کتبی شرکت کنند و پس از قبولی در این آزمون، نوبت به مصاحبه دکتری میرسد. نمره مصاحبه در آزمون دکتری تاثیر 30 درصدی دارد و این مرحله بسیار مهم است. به همین دلیل، پس از اتمام آزمون کتبی، داوطلبان باید به دنبال راهکارهای موفقیت در مصاحبه باشند و سوالات مصاحبه دکتری را بدانند.برای حضور در جلسه مصاحبه دکتری باید به نکاتی توجه کنید تا بتوانید با موفقیت از آن خارج شوید. همچنین، اطلاع از سوالات متداول در مصاحبه دکترا به شما کمک میکند تا پیشاپیش به آنها جواب دهید و در جلسه، پاسخ های کامل و دقیقی ارائه دهید. در ادامه این مطلب، سوالات متداول و نکات موفقیت در مصاحبه دکتری برای راحتی داوطلبان ارائه شده است.
از آنجایی که مصاحبههای دکتری در دانشگاههای سراسری به صورت جداگانه برگزار میشوند و داوطلبان برای شرکت در مصاحبه باید به دانشگاه مربوطه مراجعه کنند، ممکن است اساتید هر دانشگاه معیارهای خاص خود را برای مصاحبه تعیین کرده باشند و نمیتوان به قطعیت در مورد سوالات مصاحبه هر دانشگاه صحبت کرد. با این حال تجربه نشان داده است که بعضی از سوالات در جلسات مصاحبه دکتری متداولتر هستند. در ادامه به سوالاتی که در مصاحبه دکتری معمولاً پرسیده میشود، پاسخ داده شده است.
احتمال زیادی وجود دارد که در ابتدای جلسه مصاحبه از داوطلبان خواسته شود که خود را به طور مختصر معرفی کنند و انگیزه خود برای ادامه تحصیل در مقطع دکتری را بیان کنند. در جلسه مصاحبه دکتری، داوطلبان باید آمادگی داشته باشند تا توضیحی قانع کننده از اهدافشان برای ادامه تحصیل در این مقطع ارائه دهند. همچنین، ممکن است از داوطلبان در مورد دانشگاهی که در آن دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را گذراندهاند و معدل آنها، سوالاتی پرسیده شود.
از آنجا که به احتمال زیاد در جلسه مصاحبه دکتری، یک یا چند سوال درباره پایان نامه کارشناسی ارشد داوطلبان مطرح میشود، آشنایی و تسلط به پایان نامه برای داوطلبان دکتری بسیار مهم است. در صورتی که سوالی درباره موضوع، عنوان و خلاصه پایان نامه وجود داشته باشد، باید به طور واضح و مختصر آن را توضیح دهید. همچنین، اساتید ممکن است درباره روش تحقیق پایان نامه، مقالات استخراج شده از آن و منابعی که در پایان نامه به آنها ارجاع داده شده، سوال کنند و داوطلبان باید تسلط کاملی بر این موارد از خود نشان دهند.
فعالیتهای پژوهشی مانند چاپ مقالههای علمی-پژوهشی و علمی-ترویجی در نشریات معتبر، دریافت گواهی ثبت اختراع، شرکت در کنفرانسهای داخلی و خارجی و ارائه مقاله در این کنفرانسها، و تالیف کتاب، امتیاز بالایی را در مصاحبه دکتری به شما اختصاص میدهند. به دلیل تأثیر قابل توجهی که مقالات در مصاحبه دکتری دارند، اگر سابقه فعالیت در هر یک از این زمینهها را دارید، باید مدارک و مستندات مربوطه را در روز مصاحبه به همراه داشته و در صورتی که استادان درباره سوابق پژوهشی شما سوال کنند، توضیح دهید.
داوطلبانی که مدرک زبان معتبر مانند آزمونMSRT، آزمون TOLIMO، تافل و ... را در اختیار دارند، در جلسه مصاحبه بر اساس نمره آزمون خود، می توانند تمام یا بخشی از امتیاز مربوط به مدرک زبان را کسب کنند. به علاوه، اساتید ممکن است با استفاده از روش های مختلف مانند مکالمه به زبان انگلیسی با داوطلب، پرسیدن معنی لغات تخصصی در رشته تحصیلی و یا ارائه یک مقاله علمی به زبان انگلیسی به داوطلب و درخواست خواندن و ترجمه آن، دانش زبان انگلیسی داوطلبان را سنجیده و ارزیابی کنند.
ممکن است استادان مصاحبهکننده درباره مباحث مهم دروس تخصصی رشته تحصیلی از داوطلب سوالاتی بپرسند تا میزان تسلط آنان به این موضوعات را ارزیابی کنند. داوطلبانی که دروس تخصصی را برای آزمون کتبی دکتری به خوبی مطالعه کردهاند، معمولاً در این زمینه مشکلی ندارند و میتوانند به سوالات به درستی پاسخ دهند.
در روز مصاحبه، ممکن است سوالاتی در مورد زمینه پژوهشی مورد علاقه شما و انتخاب موضوع رساله دکتری تان پرسیده شود. اساتید عموماً ترجیح میدهند که زمینه پژوهشی شما به تخصص آنها نزدیک باشد تا بتوانند به عنوان استاد راهنما با شما همکاری کنند. در صورتی که با چنین سوالاتی مواجه شدید، مناسب است علاوه بر بیان زمینههای مورد علاقهتان، در برابر پیشنهادات جدید از سوی اساتید انعطاف نشان دهید.
علاوه بر سوالات مصاحبه دکتری که تا اینجا برشمرده شد، مصاحبه کنندگان جهت آشنایی بیشتر با داوطلبان ممکن است سوالات گوناگونی از داوطلبان بپرسند که برخی از این موضوعات عبارتند از:
شغل داوطلب: اساتید معمولاً ترجیح می دهند که دانشجویان دکتری بتوانند به طور تمام وقت در این مقطع تحصیل کنند و در طول تحصیل شاغل نباشند.
وضعیت مالی داوطلب: معمولاً در دورههای شهریه پرداز، وضعیت مالی داوطلبان یکی از عوامل مهمی است که در ادامه تحصیل دانشجویان تأثیر میگذارد و آنها باید توانایی پرداخت هزینههای تحصیل در مقطع دکتری را داشته باشند.
اولویتهای داوطلب: احتمالاً در روز مصاحبه در مورد اولویتبندی انتخاب رشته داوطلب و اینکه به چه ترتیبی دانشگاهها را انتخاب کردهاند و دلایل ترجیح دانشگاههای دیگر سوال شود.
پس از فرا رسیدن تاریخ آزمون دکتری، شما فرصت خواهید داشت در زمان باقی مانده تا مصاحبه دکتری، مدارک لازم را جمع آوری کرده و خود را به لحاظ علمی و روحی آماده نمایید. با رعایت برخی نکات می توانید این مرحله را با موفقیت پشت سر بگذارید. به منظور آشنایی داوطلبان با این موضوع، نکات مهم موفقیت در مصاحبه دکتری در قسمت زیر بیان گردیده است.
یکی از ارکان مهم دوره دکتری، خلاقیت و تولید علم است. به همین دلیل، در جلسه مصاحبه دکتری، داوران به دانشجویانی که در رشته تحصیلی خود نوآوری داشتهاند، امتیاز ویژهای تعلق میدهند. بنابراین، اگر در پژوهشها و مقالات علمی خود، با نگاهی نوین و بازبینی مسائل، نوآوری ارائه کردهاید، میتوانید در روز مصاحبه دکتری، با استفاده از این مهارت، ظرفیت پژوهشی و خلاقیت خود را به نمایش بگذارید.
پیشنهاد میشود که قبل از شرکت در جلسه مصاحبه دکتری، خود را از لحاظ روحی آماده کنید و اجازه ندهید اضطراب مانع از نشان دادن تواناییهایتان شود. علاوه بر اینکه تسلط به مباحث رشته تحصیلی را داشته باشید، سعی کنید با اعتماد به نفس و آرامش به سوالات پاسخ دهید. این باعث خواهد شد که اساتید حس بهتری نسبت به شما پیدا کنند و نمره ارزیابی بالاتری به شما داده شود.
سینا ترجمه با بیش از 8 سال سابقه در حوزهی پژوهشی و تهیه رزومه برای مصاحبه دکتری ازجمله پذیرش و چاپ مقاله، ترجمه مقاله بهصورت کاملاً تخصصی، تبدیل پایاننامه به کتاب و همچنین ترجمه کتاب و چاپ کتاب بهعنوان برندی مطمئن در اذهان اصحاب دانشگاهی شناختهشده است. دلیل موفقیت و سبقت گرفتن این موسسه نسبت به مؤسسات دیگر ارائه خدمات مناسب به مشتریان، ایجاد تجربه کاری مناسب، سرعت عمل، صداقت و همچنین پاسخگویی 24 ساعته در تمامی ساعات شبانهروز و حتی روزهای تعطیل است ازاینرو اگر قصد ارتقا رزومه دارید این موسسه بهترین گزینه است.
خدمات سینا ترجمه برای مصاحبه دکتری
موسسه سینا ترجمه با تجربه فعالیت موفق و برجسته در طول 10 سال، آماده ارائه خدمات در زمینه های استخراج مقاله و چاپ مقاله در ژورنال های معتبر داخلی و خارجی و کنفرانس ها، چاپ کتاب، تبدیل پایان نامه به کتاب، ترجمه مقاله و ترجمه کتاب های جدید النشر جهت کسب امتیاز برای متقاضیان مصاحبه دکتری می باشد. دانشجویان و اساتید گرامی می توانند جهت ثبت سفارش و دریافت مشاوره رایگان، با راه های ارتباطی موسسه سینا ترجمه تماس بگیرند.
راه های ارتباطی با ما
سوالات مصاحبه دانشگاه های مختلف ممکن است با هم متفاوت باشد، اما برخی سولات متداول تر هستند که در این مطلب این سوالات بررسی شده است.
داوطلبانی که مدرک زبان معتبر دارند، تمام یا بخشی از امتیاز مربوط به مدرک زبان در مصاحبه دکتری را دریافت می کنند که توضیحات بیشتر در زمینه سوالات مصاحبه دکتری را می توانید در متن مقاله بخوانید.
ممکن است برخی سوالات مصاحبه دکتری به زبان انگلیسی پرسیده شوند، در این صورت داوطلب باید آماده پاسخگویی به زبان انگلیسی باشد که در این باره در متن مقاله توضیحات بیشتری داده شده است.