داوطلبانی که برای اولین بار دعوت به مصاحبه دکتری شده اند، و تجربه حضور در چنین جلساتی را ندارند، بایستی با افراد با تجربه در این زمینه مشورت کنند و در خصوص سوالاتی که در مصاحبه پرسیده می شود، اطلاعاتی بدست آورند.
بعد از اعلام نتایج انتخاب رشته دکتری ، سازمان سنجش کارنامه ای برای شرکت کنندگان روی وب سایت خود به نشانی sanjesh.org منتشر می کند و در آن اسامی دانشگاه هایی که داوطلب در زمان انتخاب رشته دکتری انتخاب کرده و حدنصاب دعوت به مصاحبه آن ها کسب کرده آورده شده است . عموما یک هفته بعد از اعلام نتایج دکتری دانشگاه ها جلسات مصاحبه را برگزار می کنند. در طی این یک هفته ، دانشگاه ها مدارک مورد نیاز برای حضور در جلسه مصاحبه دکتری را در سایت خود منتشر می کنند.
می توان گفت درگیری اصلی داوطلبان دعوت شده به مصاحبه دکتری این است که "چطور در مصاحبه دکتری 97 موفق شویم"؟
اولین راهی که به ذهن ما می رسد این است که به سراغ داوطلبان شرکت کننده در مصاحبه دکتری سال قبل که موفق به پذیرش نهایی در آزمون شده اند برویم و از تجربیات آنها استفاده کنیم. اینکه در جلسه مصاحبه چه سوالاتی از آنها پرسیده شده و آنها چگونه پاسخ داده اند. در خصوص رزومه تحصیلی این افراد بپرسیم. اینکه رزومه آنها حاوی چه چیزهایی بوده که توانسته اند امتیاز لازم را در جلسه مصاحبه دکتری کسب کنند.
مورد دیگری که می تواند به شما در مصاحبه دکتری کمک کند، اطلاع از رزومه پژوهشی اساتید و داورانی است که در جلسه مصاحبه حضور دارند. از داوطلبان سال گذشته نیز می توانید این اطلاعات را دریافت کنید و یا اینکه به سایت دانشگاه مراجعه کرده و اطلاعات اساتید را از آنجا پیدا کنید.
مورد دیگری که می تواند باعث جلب رضایت مصاحبه کننده شود، تسلط شما به زبان انگلیسی می باشد. اساتید و داوران از داوطلبان دکتری انتظار دارند که به زبان انگلیسی مسلط باشند، چون بخش اعظم کار انها در مقطع دکتری، پژوهش و مطالعه مقالات علمی می باشد که قریب به اتفاق این مقالات به زبان انگلیسی هستند.
1-از داوطلب درخواست می شود که به صورت مختصر خود را معرفی کند.
2-سوالات مرتبط با پایان نامه از داوطلب پرسیده می شود ممکن است به زبان انگلیسی سوالاتی در این مورد پرسیده شود.
3-سوالات علمی مربوط به رشته داوطلب پرسیده می شود.
4-در مورد رزومه تحصیلی و شغلی داوطلب سوالاتی پرسیده می شود.
5-ریز نمرات و معدل داوطلب در مقاطع قبلی مورد سوال واقع می شود.
6-ترتیب انتخاب رشته داوطلب پرسیده می شود . ( این که دانشگاه را در اولویت چندم انتخاب کرده باشید مهم است)
7-میزان علاقه داوطلب به رشته مورد سوال واقع می شود .
8-هدف و داوطلب برای ادامه تحصیل، اهداف علمی و شغلی آینده
9-تعداد مقالات داوطلبان در مجلات معتبر و کنفرانس های داخلی و بین المللی پرسیده می شود .
10-تعداد کتاب های تالیف شده مورد بررسی قرار می گیرد .
11-در ارتباط با فرد یا افرادی که هزینه زندگی داوطلب را تامین می کنند پرسیده می شود .
12-زمینه کاری مورد علاقه داوطلب مورد سوال واقع می شود.
13-موضوع مورد علاقه برای رساله دکتری
14-تمام وقت بودن دانشجو