بر اساس آمار وزارت علوم بیش از 63 هزار تن از دانش آموختگان دانشگاهی در اصناف و مشاغل آزاد فعالیت می کنند.
موسسه پژوهش و برنامهریزی آموزش عالی ایران وابسته به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با رصد اشتغال دانشآموختگان دانشگاهها، نوع مشاغل آنان را اعلام کرد.
در گزارش این موسسه با اشاره به اهمیت اطلاع از وضعیت فعالیت دانش آموختگان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی آمده است: طرح مطالعاتی تدوین الگوی پیمایش یا رصد اشتغال دانش آموختگان در بازار کار در سال ۱۳۹۴ در دستور کار موسسه پژوهش و برنامه ریزی وزارت علوم قرار گرفت و انجام مستمر پیمایش در قالب فعالیت ردیابی وضعیت اشتغال دانش آموختگان دانشگاههای کشور با استفاده از دادههای ثبت ملی در این موسسه آغاز شد.
نتایج رصد وضعیت اشتغال دانش آموختگان در سال تحصییلی ۹۳-۱۳۹۲ با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی توسط این موسسه آماده شده که بدین شرح است:
در سال تحصیلی ۹۳-۹۲ تعداد ۷۱۴ هزار و ۳۷۵ نفر دانش آموخته شدند که از این رقم ۳۳۵ هزار و ۳۰۷ نفر معادل ۵۳.۰۶ درصد آنان شاغل بودند.
از تعداد شاغلان، ۱۸۰ هزار و ۱۴ نفر زن و ۱۹۹ هزار و ۵۴ نفر مرد هستند. بررسی وضعیت اشتغال دانش آموختگان حاکی از آن است که ۳۷۵ هزار و ۳۶۵ نفر از دانش آموختگان در دانشگاههای دولتی و مابقی در دانشگاههای غیردولتی تحصیل کرده اند و به این ترتیب ۵۴.۲۵ درصد دانش آموختگان سال تحصیلی ۹۳-۱۳۹۲ در دانشگاههای دولتی تحصیل کرده اند.
پیمایش موسسه پژوهش و برنامه ریزی وزارت علوم حاکی از آن است که ۵۲.۸۱ درصد شاغلان وابسته به دانشگاههای وزارت علوم، ۵۲.۲۰ درصد از دانشگاه پیام نور، ۵۶.۱۰ درصد از دانشگاه جامع علمی کاربردی، ۳۹.۸۰ درصد از دانشگاه فنی و حرفهای بوده اند.
با رصد موسسه پژوهش و برنامه ریزی وزارت علوم مشخص شد که ۶۳ هزار و ۶۸۳ نفر از دانش آموختگان سال تحصیلی ۹۳-۱۳۹۲ در اصناف و مشاغل آزاد مشغول به کار هستند.
۱۵ هزار و ۸۲۱ نفر در دانشگاهها و مراکز آموزشی، ۲۲ هزار و ۳۷۹ نفر در مراکز خدمات درمانی، چهار هراز و ۸۶۰ نفر در موسسه و مراکز تحقیقاتی، ۳ هزار و ۶۵۴ نفر در نهاد و نمایندگی، ۲۴۰ هزار و ۳۷۵ نفر در وزارتخانه ها، سازمان و شرکتها همچنین ۷۰۲ نفر در سایر مشاغل حضور دارند.