سینا ترجمه
سینا ترجمه
خانه
وبلاگ
ورود

انواع شاخص‌های ارزیابی اعتبار مجلات و مقالات

انتشار 9 تیر 1399
مطالعه 3 دقیقه

یکی از راه های نشان دادن اعتبار مجله وجود شاخص در آن است. با مطالعه ی این مطلب می توانید با انواع شاخص آشنا شوید.

انواع شاخص‌های ارزیابی اعتبار مجلات و مقالات

انواع شاخص های ارزیابی اعتبار مجلات و مقالات

  • Impact Factor (محاسبه توسط ISI)
  • SNIP (محاسبه توسط Scopus)
  • IPP (محاسبه توسط Scopus)
  • SJR (محاسبه توسط Scopus)
  • JIF (محاسبه توسط ISI)
  • JRK (محاسبه توسط ISI)

ضریب تأثیر (Impact Factor)

شاخصی است کمی برای ارزیابی، مقایسه، و رتبه بندی نشریات علمی در رشته های مختلف در سطح ملی یا برای مقایسۀ مجله ها در سطح بین الملل. این شاخص نشان دهندۀ فراوانی استنادهایی است که در طول یک دورۀ زمانی مشخص به مقالۀ چاپ شده در یک نشریه داده می شود. شاخص ضریب تأثیر را نخستین بار یوجین گارفیلد به کار برد. نتایج این ارزیابی در JCR یا گزارش های ارجاع مجله چاپ می شود. ضریب تأثیر مجلات بر مبنای یک دورۀ دوساله محاسبه می شود.

جستجوی ضریب تأثیر

یکی از بهترین راه ها برای یافتن ضریب تأثیر مجلات ISI استفاده از سایت www.bioxbio.com است. در این سایت لازم است شمارۀ ISSN مجله را در قسمت مربوطه وارد و جستجو کنید تا ضریب تأثیر مجلات را در سال های اخیر نشان دهد.

شاخص اسنیپ (SNIP)

شاخص اسنیپ معادل Source Normalized Impact Per Paper یا ضریب تأثیر به هنجارشده بر اساس منبع است. این شاخص استنادهای دورتر را بررسی می کند، یعنی خوداستنادی و استنادهای همکاران را در نظر نمی گیرد.

شاخص IPP

نشان دهندۀ میزان استناد به هر مقالۀ منتشرشده در مجله است.

ویژگی های شاخص IPP

♦ احتمال دست کاری را کاهش می دهد.
♦ تأثیر مجله را به صورت عادلانه تر اندازه گیری می کند.
♦ برای فیلد موضوعی نرمال نیست و احتمال را بررسی می کند.

شاخص SJR

معیاری است که بیان می کند تمام استنادها برابر آن چیزی که خلق شده نیستند و زمینۀ موضوعی، کیفیت و شهرت مجله اثر مستقیم بر ارزش استناد دارد. شاخص SJR هم شمار استنادهای دریافتی مجله و هم اهمیت یا اعتبار مجله ای را که استنادها از آن می آیند محاسبه می کند. این شاخص بیشتر برای استناد شبکه ای به مجلات بسیار بزرگ و ناهمگن مناسب است.

شاخص JIF

در مؤسسۀ اطلاعات علمی، هر مجله دارای یک کد شناسایی به عنوان شمارۀ مجله است. ترتیب این شماره ها در ردیف بندی کل مجله های تحت پوشش مؤسسه بر اساس حروف الفبا است. مجله های تحت پوشش ISI در موضوع های مختلف طبقه بندی شده اند و هر طبقه به یک گرایش خاص علمی تعلق دارد. مؤسسۀ ISI در پایان هر سال فاکتور تأثیر هر مجله یا JIF را به صورت یک جدول میانگین ارائه می دهد.

شاخص JIF میانگین فاکتورهای تأثیر مجله در طول سالیان فعالیت مجله در ISI است. برای محاسبۀ آن فاکتورهای تأثیر در همۀ سال ها جمع و سپس بر تعداد سال های موجود تقسیم می شود. سپس میانگین انحراف های مطلق فاکتورهای تأثیر سالیانه از آن کم می شود تا افت وخیزهای مجله در طول سالیان برای بهبود آن مشخص شود.

شاخص JRK

در پایان هر سال، مجله های مربوط به یک موضوع خاص طبق میانگین فاکتور تأثیر مجله یا JIF ردیف بندی می شوند. به این ترتیب مجله با بیشترین JIF در صدر جدول قرار می گیرد. چنانچه شمارۀ ردیف یک مجله در موضوعی خاص با نماد n نشان داده شود و نماد n نیز گویای تعداد مجله ها در آن موضوع خاص باشد، درجه بندی مجله یا JRK به صورت زیر تعریف و محاسبه می شود:

بدیهی است که JRK بین صفر و یک تغییر می کند. وقتی JRK مجله ای یک باشد بدین معناست که در آن گرایش خاص علمی هیچ مجله ای وجود ندارد که درجۀ آن بر مبنای JIF از مجلۀ مورد نظر ما بالاتر باشد. یا برای مثال وقتی JRK مجله ای 65 درصد باشد، بدان معناست در آن گرایش خاص 35 درصد مجلات بر مبنای JIF از مجلۀ مورد نظر ما بالاتر هستند.

خدمات موسسه سینا

در این مطلب به انواع شاخص اشاره کردیم, اگر سوالی در مورد هر کدام از این موارد ذکر شده داشته باشید می توانید با کارشناسان موسسه تماس حاصل فرمایید.

جهت تماس با موسسه سینا به ایمیل زیر مراجعه نمایید:

pub.sina@gmail.com

تلفن ثابت:

04133250787

تلفن همراه:

09149724522

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

در پاسخ به:
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
دیدگاه کاربران

خدمات سینا ترجمه


ترجمه تخصصی کتاب

ثبت سفارش

ترجمه تخصصی مقاله

ثبت سفارش

ترجمه تخصصی متن

ثبت سفارش

ترجمه انگلیسی به فارسی

ثبت سفارش

ویراستاری متن

ثبت سفارش

پارافریز

ثبت سفارش

فرمت بندی

ثبت سفارش

ترجمه تخصصی

ثبت سفارش

اینستاگرام تلگرام