برای نوشتن یک مقاله علمی، محقق باید ابعاد سه گانه محتوایی، ساختاری و نگارشی مقاله را مورد توجه قرار دهد تا در نهایت یک مقاله قابل قبولی ارائه دهد.
تحقیقات اهمیت خاصی دارند و می توان گفت که تمام پیشرفت های علمی در تحقیقات فن آوری های صنعتی و جامعه شناسی بر اساس تحقیق است. اصلی ترین و مهمترین روش ارائه نتایج یک مطالعه، تهیه یک مقاله پژوهشی است. یکی از مهمترین جنبه های مقاله علمی، محتوای علمی آن و ارزش کیفی آن است. محقق باید از خود سوال کند که آیا محتوای مقاله او در حدی است که بتواند باعث جذب خواننده و داوران مجله شده و در مجله چاپ شود؟ یک مقاله علمی بایستی به گونه ای نوشته شود که تمام اصول نگارشی در آن رعایت شود. موضوع مقاله متناسب با موضوع مجله باشد. علاوه بر این موارد زیادی وجود دارد که بایستی تمامی آنها در نوشتن مقاله رعایت شود:
لازم به ذکر است که ویرایش متن بر عهده ویراستار است که باید طبق قوانین مربوط به نشر و ضوابط علمی صورت دهد. هر اثر تحقیقی دو نوع ویرایش میشود: ویرایش فنی و ویرایش محتوایی.
در این نوع ویرایش، خطاهایی همچون ساختار مقاله، نحوه فهرست نویسی، رعایت اصول نگارشی، غلط املایی و... مورد بررس قرار میگیرد و هیچ تغییری در محتوای مقاله داده نمی شود. این نوع ویرایش بسیار رایج می باشد و هر مقاله ای قبل از ارسال برای چاپ از لحاظ فنی مورد بررسی قرار میگیرد.
در این نوع ویرایش، محتوای مقاله از لحاظ اعتبار علمی مورد بررسی قرار میگیرد. ممکن است متن از لحاظ جمله بندی و رعایت نکات گرامری درست بوده باشد اما ممکن است از لحاظ علمی درست نوشته نشده باشد. بنابراین این ویرایش باید توسط یک فردی که اطلاعات کافی در آن حوزه دا دارد انجام گید و یک ویراستار عمومی نمی تواند آن را به درستی انجام دهد.
در ضمن اگر مقاله علمی دارای مطالبی باشد که در گزارش پژوهش علمی ضروری نیست، مؤلف آن را در پیوستها، ضمیمه مقاله مینماید. به طور کلی آنچه پرسشنامه را در درک، ارزشیابی و تکرار پژوهش یاری میکند، مانند نسخه کاملی از آزمونها یا پرسش نامه های چاپ نشده و شاخصهای آماری آنهاو…، میتواند در پیوست آورده شود.