رزومه یا cv مخفف کلمه Curriculum Vitae متنی است که مجموع تجربیات تحقیقاتی، مقالات چاپ شده، سوابق آکادمیک، افتخارات یک فرد را در بر دارد.
رزومه معرفی نامه ای شامل خلاصه ای از تجربیات کاری، سوابق تحصیلی و مهارتهای فرد جویای کار است. این معرفینامه میتواند بصورت تایپ شده در حداکثر یک یا دو صفحه در قالب اوراق چاپ شده و یا نسخه الکترونیکی (غالباً فایلهای doc , pdf) از سوی کارجو به کارفرما ارائه گردد. در برخی کشور های اروپایی و آسیایی به رزومه عنوان سی وی (CV) که مخففی از عبارت Curriculum Vitae است نیز اطلاق می گردد.
1- مشخصات فردی (Personal information)
اغلب رزومه ھا با این بخش آغاز مي شوند. مواردي مثل همانند: نام و نام خانوادگي، تاريخ تولد يا سن، تلفن و آدرس و ایمیل شخصی فرد از نکات مهم و لازم اين قسمت می باشند.
2- تحصيلات و تواناييهاي علمي (Education and Training)
اين بخش شامل تمام سوابق تحصيلي و علمي شما ، از ديپلم دبيرستان و نام دبيرستان گرفته تا آخرين مدرك تحصيلي، رشته ها و گرايش ها و زمان بندي هر دوره ي تحصيلي خواهد بود. به ياد داشته باشيد كه حتماً ذكر كنيد در حال حاضر مشغول گذراندن چه دوره اي هستيد. ساير دوره هاي علمي و يا عملي كه در كنار تحصيل آكادميك گذرانده ايد را هم حتماً بنويسيد.
3- گواهینامه ها و تخصصی ها (Certification)
این قسمت شامل دوره های تخصصی-کاری،مدارک تخصصی مرتبط و تواناییهای کامپیوتری و نرمافزاری مرتبط و زبانهای خارجی که شما با آن آشنا هستید و میزان سطح توانایی خود در هر یک از این موارد.
ذکر کنید با چه زبانهاي خارجی آشنا هستيد و تا چه حد؟ میزان مهارت خود در هر بخش یا نمره ازمون ان مهارت را عنوان کنید.
4- سوابق کاری (Work Experiences)
در اين بخش بايد كل سوابق شغلي شما ، اعم از تمام وقت يا پاره وقت ، سمت شغلی شما در شرکت یا ارگان مربوطه وهمچنین بازه زمانی اشتغال ، ذكر نام و تلفن يا آدرس محل كار ، به اضافه تاريخ و دوره اشتغال فهرست شود.
هنگام فهرست کردن تجارب کاری، همیشه آخرین شغلی که در آن مشغول بودهاید را ابتدا بنویسید و به همین ترتیب به گذشته برگردید. این در مورد فهرست کردن سوابق تحصیلی نیز صدق میکند.
5- سوابق علمي و پژوهشي (Publications and Articles)
فهرست کارهای تحقیقاتی ، كتابها و مقالاتي كه منتشر كرده و يا در كنفرانسها یا ژورنال های داخلی و خارجی ارائه نمودهايد به اضافه زمان انتشار را در اين بخش بياوريد.عنوان دقیق مقاله یا کتاب را قید کنید.اگر خلاصه مقالات را به رزومه ضميمه نماييد بهتر است.
6- عضویت ها(Memberships)
در این بخش در صورت داشتن عضویت در انجمنھای علمی , واحد ھای پزوھشی در این قسمت باید ذکر شود.در صورتی که عضویت انجمن های علمی و تخصصی مربوط به حیطه تحصیلی یا کاری مرتبط دارید را عنوان نمایید.
به طور مثال:عضویت انجمن مشاورین مدیریتی،عضویت نظام مهندسی،عضو انجمن خبرنگاران ورزشی و…….
8 – علائق (Interests)
در صورت تمایل می توانید فهرستي از علائق خود در زمينه هاي فوق برنامه مثل ورزش يا هنر را در اين بخش بنويسيد و احياناً اگر سوابق حرفهاي در اين زمينه ها نیز داريد، حتما ذكر كنيد.
9- معرفها (References)
در رزومههای علمی معمولا رسم هست که افرادی را بعنوان معرف فرد در انتهای رزومه با مشخصات کامل و نحوه تماس میآورند. شما هم میتوانید این کار را انجام دهید. لذا نام ، رتبه ، درجه تحصيلي ، آدرس يا تلفن و كلاً اطلاعات مربوط به معرفين خود ( كه معمولا اساتيد شما هستند ) را در اين بخش بياوريد. اين معرفها ميبايست همان معرفيني باشند كه توصيه نامههاي شما را تكميل نمودهاند.
نكات مهم برای نگارش یک رزومه مؤثر:
پیش از نگارش رزومه، خوب در مورد سوابق تحصیلي و شغلي خود فكر كنید تا چیزي را از قلم نیاندازید. سعي كنید تا حد امكان، مداركي دال بر سوابقتان آماده و ترجمه كنید تا ضمیمه رزومه نمایید.
– از دروغگویي یا بزرگنمایي جداً پرھیز کنید ، ممكن است برایتان دردسر ساز شود.
– حتما چند نسخه اضافه از رزومه براي خودتان نگه دارید تا در صورت لزوم از آن ھا استفاده كنید.
– در مورد نگارش انگلیسي ، حتماً درباره متن رزومه با یك مترجم و یا كسي که انگلیسي ادبي را به خوبي مي داند مشورت كنید.
– رزومه را حتما تایپ كنید و از ارایه رزومه دست نویس جداً خود داري كنید.