برای دانشجویان و محققانی که قصد ادامه تحصیل در مقطع دکتری را دارند ، یکی از مهمترین آزمون های تحصیلات تکمیلی ، آزمون مصاحبه دکتری است. در این مقاله می خواهیم به اقدامات لازم قبل از آزمون مصاحبه دکتری سال 98 بپردازیم.
برای متقاضیان ادامه تحصیل در مقطع دکتری سال 98 ، روز جلسه آزمون مصاحبه دکتری ، یکی از سرنوشت سازترین روزهای زندگی برای هر فرهیخته ای بشمار می رود. برای موفقیت در مصاحبه دکتری ، مانند هر آزمون دیگری نیاز است تا با تمهیدات و اقدامات لازم ، درصد موفقیت خود را بالاتر ببریم. داوطلبانی که مجاز به شرکت در آزمون مصاحبه دکتری شده اند ، باید جلسه مصاحبه را به عنوان فرصتی ببینند که شاید یکبار شانس شرکت در آن را پیدا خواهند کرد. نحوه آزمون و اتفاقات جلسه ، غیر قابل پیشبینی است و همین موضوع جلسه آزمون را برای متقاضیان سختر خواهد کرد ، از این رو در این مقاله می خواهیم بصورت کلی به این موضوع بپردازیم و در مورد اقداماتی که میتوان قبل از آزمون مصاحبه دکتری انجام داد ، مطالبی را عنوان کنیم.
اولین قدم تسلط روی مطالب و دروس اصلی رشته تخصصی است. مرور دروس اصلی می تواند ذهن شما را آماده برخی سوالات تخصصی کند. برای بالا بردن دانش روز خود ، می توانید منتخبی از کتاب ها و مقالات مرتبط با رشته خود را مطالعه فرمائید.
رزومه تحصیلی و پژوهشی دانشجویان ، مهمترین و تاثیر گذارترین عامل موفقیت آنان در آزمون مصاحبه دکتری است. قبل از مصاحبه دکتری ، بهتر است تمام کارهای پژوهشی ( کتاب ، مقاله ، کنفرانس ثبت اختراع و ...) انجام شده بصورت مستند و مرتب آماده باشد.
یکی از مهمترین سوالاتی که از تمام داوطبان سوال می شود ، از میزان تخصص ، در زبان انگلیسی است. ممکن است یکی از داوران از شما بخواهد خودتان را به زبان انگلیسی معرفی کنید و توضیحاتی در مورد هدفتان از تحصیل ، نقاط قوت خود و یا موارد مشابه بدهید. اگر مدرک زبان معتبری مانند آیلتس ، تلیمو ، تافل و ... دارید ، حتما همراه خود داشته باشید.
سوال بعدی ، می تواند از پایان نامه دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد داوطلبان باشد. بهتر است به تمام بخش های آن کاملا مسلط باشید تا اگر داوری دست روی اعداد و ارقامی از محتوای پایان نامه گذاشت ، بتوانید توضیحات لازم را ارائه دهید.
تمام مدارک مورد نیازی که توسط دانشگاه به شما اعلام شده است ، از جمله مدارک شناسایی ، تحصیلی ، پرینت مقالات و ... در یک پوشه به صورت مرتب قرار داده شود.
سعی کنید نیم ساعت قبل از ساعت شروع در محل آزمون حاضر شوید.
نه خیلی پر توقع باشید ، نه روحیه خود را از قبل ببازید. با اعتماد بنفس و با یاد خدا وارد جلسه شوید.
حفظ آرامش و برخورد مودبانه یکی از مهمترین مباحث در مصاحبه دکتری است. شما از لحظه ورود تا لحظه اتمام جلسه زیر ذربین چندین استاد قرار دارید. بهتر است رفتارتان محکم و بدون استرس باشد.
با دقت به تمام سوالاتی که اساتید ، از شما می پرسند ، گوش دهید و با آرامش کامل به آنها جواب دهید.
اگر در ذهن خود ایده های خلاقانه دارید که در آینده می خواهید در آن موارد پژوهش کنید و رساله دکتری خود را حول آنها بنویسید ، حتما با داوران در میان بگذارید. اگر موضوع انتخابی در حیطه علایق یکی از اساتید باشد ، این میتواند برای شما یک نمره مثبت بشمار رود.
در جلسه آزمون از پر حرفی ، پرداختن به جزئیات و استفاده از کلمات تخصصی که از آنها اطلاعات چندانی ندارید ، جدا خودداری کنید.
اگر جواب سوالی را ندانستید ، به هیچ وجه روحیه خود را نبازید و ادامه آزمون را با دقت بیشتری پیش ببرید.
ممکن است فرایند ارزیابی و جمع بندی چند هفته ای به طول انجامد.می توانید از این فرصت استفاده کنید و مدارک ناقص خود را به مدیر گروه ایمیل کنید یا با مراجعه حضوری به استادان و صحبت درخصوص علاقهمندیهای پژوهشی و به ویژه موضوع رساله نیز میتواند تأثیر مثبتی داشته باشد. البته باید به خاطر داشته باشید که این کار ظرافتهای خاصی را میطلبد و همانند یک چاقوی دولبه عمل میکند. اگر بهدرستی توانمندی اجرای آن را ندارید، با استادان قبلی خود در مقاطع قبلی مشورت کنید.
یکی از موسسات بسیار معتبر و فعال در زمینه های مختلف پژوهشی ، موسسه سینا است. این موسسه توانسته است با گرد هم آوردن کارشناسان و محققان رشته های مختلف علمی از جمله چاپ کتاب ، چاپ مقاله ، ترجمه تخصصی و چاپ مقاله کنفرانسی ، نتایج بسیار چشم گیری را بدست آورد. از این رو ، داوطلبانی که تصمیم به ادامه تحصیل در مقطع دکتری را دارند ، می توانند با دریافت مشاوره از متخصصان این مجموعه ، با خیالی راحتر ، به اهداف پژوهشی خود دست یابند.
برای دریافت مشاوره ، می توانید با یکی از راه های ارتباطی با کارشناسان موسسه تماس حاصل فرمائید.