برای بسیاری از دانشجویان و محققین جوان این سوال پیش می آید که آیا می توان یک مقاله را برای مجله ارسال و اکسپت گرفت؟ برای گرفتن پاسخ سوال با ما همراه باشید.
در رابطه با انتشار یک مقاله در دو مجله در مرحله نخست باید دید که دلیل آن چیست؟ گاهی نویسنده ای، مقاله ای را برای نشریه (الف) می فرستد، یک سال می گذرد و هیچ جوابی دریافت نمی کند. دفتر مجله حتی یک نامه «دریافت شد» هم برای او نمی فرستد. نویسنده بعد از شش ماه یا یکسال آن مقاله را که گاهی داده هایش هم از اعتبار افتاده است، برای مجله (ب) می فرستد و مجله (ب) آن را چاپ می کند. از آن طرف، مجله (الف) هم بدون هیچ اطلاعی مقاله را چاپ می کند. این اتفاقی است که گاهی می افتد؛ و فراوانی آن زیاد نیست و عمدی هم نبوده است که شما بخواهید آن را تخلف علمی بدانید و خلاف علمی در نظر بگیرید. در مرحله تقاضای اعتبار و گرنت و ارتقاء، نویسنده به احترام خودش محترمانه یکی از آن دو را کنار می گذارد یا معاونت پژوهشی دانشکده غیرمحترمانه یکی از آنها را کنار می گذارد (اگر نویسنده عضو هیات علمی دانشگاه باشد).
اما برخی نویسندگان مقاله را همزمان برای دو مجله می فرستند هر کدام اول پاسخ داد دیگری را لغو می کنند و این رفتار واقعاً درست نیست. زیرا باعث هدر رفتن وقت سردبیران، داوران، دفتر مجله و ... می شود.
اگر داوران یکی از مجلات متوجه این موضوع شود که یک مقاله همزمان در 2 مجله سابمیت شده، بدون استثناء نویسنده اصلی مقاله و تمامی نویسندگان را در «لیست سیاه» مجله می گذارند و هرگز مقاله از آن نویسنده و همکارانش چاپ نمی گردد. دلیلی ندارد که دوباره توسط آن نویسنده و همکارانش وقت هدر برود.
گاهی نیز اتفاق می افتد که نویسنده ای بعد از پذیرش مقاله خود در یک مجله، نظرات داوران ارسال شده را در مقاله خود اعمال کرده و مقاله را به مجله دیگری که سطح علمی اش بالاتر از آن مجله است، ارسال می کند. این نوعی سواستفاده از مجله اول می باشد تا مقاله خود را به این طریق بسنجند و اصلاح نمایند تا بتوانند آن را به یک مجله بهتری ارسال کنند. تنها راه برخورد با این گونه نویسندگان، قراردادن نام آنها در «لیست سیاه» است. اگر مقاله را در دو مجله چاپ کرده باشند که باید هر دو سردبیر تصمیم بگیرند و یکی از آنها اگر مجله کلاً الکترونیکی باشد آن را حذف کند و هر دو سردبیر نویسندگان را در لیست سیاه بگذارند.
وقتی مقاله ای را برای یک مجله ارسال می کنیم، در حقیقت، یک بازه زمانی داوری برای آن اختصاص می دهیم. حتی پس از اینکه مقاله در مجله پذیرفته و منتشر شد، این حق همیشه برای مجله باقی خواهد ماند. یعنی ما حق نداریم مقاله خود را برای مجله دیگری ارسال نماییم. حتی بعد از سابمیت مقاله و پذیرش آن لازم است تا تمامی نسخه های مقاله را که ممکن است در جای دیگری ارسال کرده باشیم را جمع آوری نماییم. حتی اگر مقاله خود را برای یک کنفرانس ارسال کرده باشیم، بایستی در هنگام سابمیت مقاله، این موضوع را به سردبیر مجله اطلاع دهیم. ارسال «نامه به سردبیر» (Letter to the Editor) علمی ترین راهکار برای این مساله است.