یکی از سوالات اکثر دانشجویان تحصیلات تکمیلی ، دلایل ریجکت مقاله آنهاست. در این بخش سعی خواهیم کرد ، مهمترین دلایل ریجکت شدن مقالات را به طور مفصل مورد بررسی قرار دهیم.
زمانی که تصمیم می گیرید مقاله خود را به یکی از مجلات معتبر داخلی یا خارجی ارسال کنید ، این موضوع را باید بدانید که ممکن است به هر دلیلی مقاله شما پذیرش نشود. متاسفانه بسیاری ، این اتفاق را فقط به کیفیت مقاله ارتباط می دهند و کار علمی نویسنده را زیر سوال می برند. در این مقاله تمام عواملی که ممکن است منجر به ریجکت شدن یک مقاله از ژورنالهای معتبر شود را مورد بررسی قرار می دهیم.
مقاله دارای ایرادات عمده باشد : ممکن است در مواقعی مقاله از نظر جداول ، نمودارها و یا منابع ، دارای کمبود هایی باشند که در این صورت نشریه ، بدون انجام داوری ، سریعا مقاله را به نویسنده ریجکت می دهد.
هم اسکوپ نبودن مقاله و مجله : هر مجله ی تخصصی ، موضوعات محدودی از علم را پوشش می دهد و در صورتیکه مقاله ارسالی به مجلات ، از نظر موضوعی با یکدیگر هم خوانی نداشته باشد ، بدون توجه به محتوای مقاله ، سریعا ریجکت خواهد شد.
محتوای ناقص : در صورتی که نویسنده تنها به مشاهدات خود اعتنا کند و هیچ گونه استنتاج علمی برای اثبات نوشته های خود انجام ندهد ، این مقاله به معنای مقاله توصیفی است و بدون شک ریجکت خواهد شد.
ایرادات بخش بحث و نتیجه گیری : نویسنده مقاله باید در بخش بحث و نتیجه گیری به سئوالاتی که در بخش بیان مساله مطرح کرده است ، پاسخ گو باشد و نکات بدست آمده از آن را به خواننده نشان دهد. بسیاری از مقالات به خاطر کاستی ها و ضعف ها در نگارش این مرحله ، ریجکت می شوند.
محتوای ضعیف مقالات : هر چقدر هم که موضوع مقالات شما جدید و ایده آل باشد ، بخش مهمی از کار مربوط به بیان کلمات مقاله است. ادبیات بیان موضوع ، مهمترین نقش را در انتقال هدف پژوهش به خواننده دارد و هر چقدر نگارش متن قوی باشد ، محتوای مقاله پر بار تر خواهد بود. برای اینکه ضعف های این بخش را پوشش دهیم ، بهتر است پس از اتمام نگارش ، متن را در اختیار ویراستار تخصصی قرار دهیم تا از نظر فنی ، املائی و نگارشی بازبینی شود و شیوه بیان متن را روان تر و ساده تر کند. در ضمن اگر قصد ارسال مقاله به مجلات بین المللی را دارید ، پس از ویراستاری متن ، باید متن توسط مترجم زبان انگلیسی ، ترجمه تخصصی انجام گیرد. این مرحله بسیار مهم است ، چرا که اگر مترجم متن در کار خود متخصص نباشد ، تمام زحمات نویسنده از بین خواهد رفت.
متن خسته کننده : این بخش مربوط به قسمت 5 میشود. در برخی موارد به دلیل پیچیدگی های زیاد متنی و طولانی بودن مقاله ، متن خسته کننده می شود. در نگارش متن نباید از اصطلاحات سنگین و پیچیده استفاده کرد.
مواردی که در بالا به آن اشاره شد ، بخش عمده ای از دلایل ریجکت مقالات علمی است. البته در برخی مجلات اروپائی و آمریکائی دیده شده است که بخاطر دلایل سیاسی و شرایط خاص کشور ها ، بدون توجه به محتوای مقاله ، آن را ریجکت می کنند که تعداد این موارد بسیار اندک است. با دانستن این دلایل می توانیم کیفیت مقالات خود را بهبود بخشیم و در نتیجه درصد پذیرش خود را افزایش دهیم.