چاپ کتاب شامل مراحل مختلفی است که با تایپ و صفحهآرایی متنهای دستنویس آغاز میشود و سپس از طریق دو روند اداری و اجرایی طی شده و با اخذ مجوز چاپ به پایان میرسد.
چاپ کتاب دارای مراحل مختلفی است که انجام آن به ناشر سپرده میشود یا نویسنده خود باید مراحل آن را انجام دهد که در این صورت زمان بیشتری صرف خواهد شد. بدیهی است که با آشنایی کلی از مراحل چاپ کتاب، که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد، میتوان آگاهانهتر در راستای انجام آن قدم برداشت. با ما همراه باشید تا علاوه بر آگاهی از اینکه چگونه میتوانید کتاب چاپ شده داشته باشید، به مراحل چاپ کتاب نیز اشاره کنیم.
میتوان بیان کرد که ما به سه طریق میتوانیم کتاب چاپ شده داشته باشیم که در زیر به این سه روش اشاره شده است.
علاقهمند به هر یک از حوزهها که باشید، میتوانید حوزه موضوعی مدنظرتان را انتخاب کرده و سپس عنوانی برای تحقیقات خود در نظر بگیرید. بعد از آن، شروع به نوشتن کتاب خود کنید و کتاب آمادهشده پس از طی مرحله ویراستاری و... وارد مرحله چاپ میشود.
از آنجا که تألیف کتاب مرتبط با رشته تحصیلی و چاپ آن از امتیاز بالایی برای ارتقای رزومه برخوردار است، سریعترین راه برای کسب امتیاز از تألیف کتاب، تبدیل پایاننامه به کتاب و چاپ آن است. بدین ترتیب، علاوه بر ارتقای رزومه خود با چاپ کتاب، پایاننامهای که برای آن سالها زحمت کشیدهاید را در دست عموم قرار میدهید تا اهل علم از یافتههای شما بهرهمند شوند.
ترجمه کتابهای جدیدالانتشار خارجی مرتبط با رشته تحصیلی، همانند تألیف کتاب، یکی از خدمات پژوهشی برای ارتقای رزومه است. از این رو، میتوانید بدون هیچگونه دغدغهای درخواست خود را برای کارشناسان سینا ترجمه ارسال کنید تا کتابهای جدیدالانتشار خارجی مرتبط با رشته تحصیلی شما را معرفی کنند. هرکدام از کتابها که مورد تأیید بود، یا خودتان و یا مترجمان متخصص سینا ترجمه آن را برای شما ترجمه کرده و کتاب را به چاپ رسانده و نام شما را به عنوان مترجم کتاب خارجی بر روی آن ذکر کنند.
چاپ کتاب در حوزههای علمی و پژوهشی دارای مزایای زیادی است که میتواند تأثیر قابلتوجهی در پیشرفت حرفهای افراد داشته باشد. این فرآیند، برخلاف چاپ مقالات علمی که معمولاً به دلیل مراحل داوری طولانی و سختگیرانه ممکن است با چالشهای زیادی مواجه شود، معمولاً از موانع کمتری برخوردار است. این به ویژه برای دانشجویان، اساتید و پژوهشگران که میخواهند در زمینه علمی خود شناختهتر شوند و رزومه خود را تقویت کنند، اهمیت دارد.
چاپ کتاب علاوه بر ایجاد فرصتهای علمی و پژوهشی، در زمینههای مختلف امتیازاتی را برای افراد به همراه دارد.
برای دانشجویان متقاضی دکتری، چاپ کتاب میتواند تا 4 امتیاز در فرآیند مصاحبه دکتری به دست آورد.
اساتید دانشگاهی، با چاپ کتاب میتوانند تا 15 امتیاز برای عضویت در هیئت علمی کسب کنند که این امر در پیشرفت شغلی و دانشگاهی آنها تأثیرگذار است.
فرهنگیان نیز میتوانند با تألیف کتابهای تخصصی در حوزه آموزشی و فرهنگی خود، از 10 تا 15 امتیاز برای رتبهبندی معلمان به دست آورند.
این امتیازات میتواند به عنوان یک انگیزه بزرگ برای افراد جهت انتشار آثار علمی و پژوهشی خود عمل کند و به تقویت جایگاه علمی و حرفهای آنها کمک کند.
همانطور که پیشتر توضیح داده شد، چاپ کتاب به سه طریق (تألیف، تبدیل پایاننامه به کتاب، ترجمه کتاب) میتواند انجام شود که تمامی این روشها برای اینکه شما کتاب چاپشده داشته باشید، از مراحل مشابهی که در زیر به آنها اشاره شده است، میگذرند.
آماده کردن فایل کتاب
اولین مرحله، آمادهسازی محتوای کتاب است که توسط شما (نویسنده) انجام میشود. حال این محتوا میتواند برگرفته از تألیف کتاب نگارششده توسط نویسنده، تبدیل پایاننامه به کتاب یا ترجمه کتاب جدیدالانتشار باشد. هیچ تفاوتی ندارد، باید در قالب ورد جهت چاپ آمادهسازی شود.
گام بعدی در مسیر چاپ کتاب، حروفچینی و صفحهآرایی آن است. برای این منظور، ابتدا متون دستنویس باید تایپ شوند و در صورت وجود تصاویر، آنها باید اسکن شوند تا برای چاپ اولیه، نمونهخوانی و رفع اشکالات آماده شوند. اهمیت فونت و نگارش متن کتاب را نباید نادیده گرفت و توجه به این نکات در راستای محتوای کتاب دارای اهمیت است.
صفحهآرایی یکی از مهمترین ارکان کتاب است و باید به گونهای باشد که خواننده را راغب به خواندن کتاب کند. همچنین، فونت مورد نظر باید خوانا و آسان باشد.
شابک مخفف عبارت «شماره استاندارد بینالمللی کتاب» یا به انگلیسی International Standard Book Number است. شابک یک کد 10 تا 13 رقمی است که به هر کتاب اختصاص داده میشود. باید توجه کرد که با تجدید چاپ یک کتاب، شابک آن تغییر نمیکند. همچنین از سال 2007 به بعد، شابک از 10 رقم به 13 رقم افزایش یافت تا امکان چاپ کتابهای بیشتری فراهم شود. در ایران، دریافت شابک از خانه کتاب انجام میگیرد. به این صورت که ناشر شابکهایی را که از خانه کتاب دریافت کرده است، به هر کتاب نسبت میدهد و سپس فرم مربوطه را پر کرده و به خانه کتاب ارسال میکند.
طراحی جلد کتاب
طراحی جلد یکی از مهمترین بخشهای چاپ کتاب است. طرح جلد کتاب باید به گونهای باشد که در نگاه اول مخاطب را جذب خود کند. در حقیقت، اولین چیزی که خریدار را به خرید و خواندن یک کتاب وادار میکند، طراحی جلد حرفهای آن است. در واقع، جلد کتاب از سه قسمت روی جلد، پشت جلد و قسمت عطف کتاب تشکیل شده است که رابط و میانبر پشت و روی جلد است. یکی از قسمتهای مهم طراحی صفحات اولیه کتاب، انتخاب عنوان مناسب است که باید در این صفحه درج شود. در این قسمت باید عنوان کتاب و نام نویسنده ذکر شود. از نوشتن و درج هرگونه اطلاعات اضافی دیگری خودداری کنید، چرا که برای این قبیل اطلاعات میتوانید از صفحات دیگر استفاده کنید.
دریافت فیپا
فیپا که مخفف «فهرستنویسی پیش از انتشار» است، شامل اطلاعاتی است که در پشت صفحه عنوان کتاب چاپ میشود. اداره کل پردازش و سازماندهی سازمان اسناد و کتابخانه ملی مسئول مستقیم صدور فیپا در ایران است و برای اخذ فیپا باید از طریق این سازمان اقدام کرد. برای دریافت فیپا، کتاب به کتابخانه ملی ارسال میشود که شامل شابک، پرینت کتاب، فایل آن در سیدی و فرم تکمیلشده درخواست فهرستنویسی است. تحویل فیپا بین یک هفته تا 10 روز زمان میبرد.
دریافت مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی
در این مرحله، پرینت کتاب به همراه فایل آن در قالب سیدی و اطلاعات مربوط به فیپا و شابک، همچنین طرح رنگی جلد، برای صدور مجوز به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال میگردد. به طور معمول، مجوز وزارت ارشاد بین یک هفته تا 4 ماه بعد از تحویل کتاب صادر میشود که بستگی به موضوع کتاب دارد. کتابهای علمی و دانشگاهی معمولاً در کمترین زمان بررسی میشوند، اما کتابهای شعر یا با موضوعات حساس ممکن است چند ماه پس از ارسال، مجوز را دریافت نمایند. همچنین گاهی اوقات ممکن است برای دریافت مجوز نیاز به تغییرات و اصلاحاتی در محتوای کتاب باشد.
چاپ و صحافی
بعد از اتمام مراحل فوق، کتاب برای چاپ به چاپخانه ارسال میشود. برای کتابهای دارای تیراژ بالای 1000 جلد، معمولاً از چاپ افست استفاده میشود و برای کتابهای زیر 1000 نسخه، معمولاً چاپ دیجیتال مورد استفاده قرار میگیرد. پس از آماده شدن کتاب چاپشده، صحافی آن نیز انجام میگیرد. با توجه به اینکه این مرحله در اختیار خود ناشر قرار دارد، معمولاً به سرعت انجام میشود.
از آنجا که مراحل چاپ کتاب برای نویسنده پیچیده و مبهم است، سینا ترجمه میتواند مسیر این مراحل را برای شما هموار کند و با انجام مراحلی که در زیر به آنها اشاره شده است، کتاب شما را با مناسبترین هزینه به چاپ برساند.
ثبت سفارش
فایل کتاب و سایر اطلاعات مورد نیاز که از شما درخواست میشود را ارسال کنید تا سفارش شما ثبت و هزینه نهایی اعلام شود.
اخذ مجوزات
مجوز های مورد نیاز برای نشر و فروش یک کتاب و همچنین مجوز های درخواستی شما اخذ می شوند.
پرداخت هزینه
بعد از ایجاد سفارش هزینه در قالب فاکتور به شما اعلام می شود تا مبلغ فاکتور را پرداخت نمایید تا مراحل کار شما شروع شود
چاپ کتاب
کتابی که در مرحله قبل آماده و نهایی شده است، به تعداد تیراژ درخواست شده چاپ و بسته بندی میشود.
آماده سازی کتاب
در این مرحله کتاب شما طبق درخواستهایی که در زمان ثبت سفارش اعلام کردهاید آماده میشود.
تحویل نهایی
کتاب های چاپ و بستهبندی شده به همراه مجوز های اخذ شده به مشتری تحویل داده میشوند.
موسسه سینا ترجمه در طول سالهای اخیر توانسته است تعداد زیادی کتاب علمی و دانشگاهی را به چاپ برساند. این مجموعه هماکنون دارای سه انتشارات مختلف است و به دلیل برخورداری از نیروهای متخصص و با تجربه، آمادگی دارد نسبت به چاپ کتاب فوری دانشجویان و پژوهشگران اقدام نماید. سینا ترجمه تمامی مراحل چاپ کتاب (صفحهآرایی، اخذ تمامی مجوزها، طراحی روی جلد و ...) را در کمترین زمان ممکن طی میکند و شما میتوانید در کمتر از 1 ماه کتاب چاپشده خود را درب منزل دریافت نمایید.
برای ثبت سفارش چاپ کتاب، میتوانید با کارشناسان ما از طریق تماس یا پست الکترونیکی موسسه و همچنین از طریق شبکههای مجازی (واتساپ، اینستاگرام و تلگرام) در ارتباط باشید و یا از طریق لینک زیر سفارش خود را ثبت نمایید.
راه های ارتباطی با ما
تعداد نویسندگان در هزینه چاپ کتاب هیچ تغییری به وجود نخواهد آورد. برخی از ناشرین اقدام به اخذ هزینه اضافی به ازای اضافه شدن یک اسم میکنند. در سینا ترجمه این امر وجود ندارد و تعداد مولفین تاثیری در افزایش یا کاهش هزینه نخواهد داشت.
هر کدام از نویسندگان میبایست کپی کارت ملی خود را برای نشر ارسال کنند. اگر قرار بر این است که صاحبان اثر بر روی جلد از عنوان دکتر یا عضو هیئت علمی برای نام خود استفاده نماید. در اینصورت آنها میبایست مدارک مربوط به اینکه عضو هیئت علمی هستند یا در مقطع دکترا فارغالتحصیل شدهاند را به نشر ارسال کنند. در اینجا ارسال مدرک دکتری لازم و اجباری است. دلیل دریافت مدرک دکتری یا حکم کارگزینی برای ارسال به ارشاد آن است تا نشر اثبات کند نویسنده یا نویسندگان واقعاً فارغالتحصیل دوره دکترا یا هیئت علمی میباشند و افراد غیر نتواند برای خودشان از عناوین جعلی استفاده کنند.
1- شابک از خانه کتاب (یک الی سه روزکاری بعد از شروع قرارداد) 2- فیپا از کتابخانه ملی (ده تا چهارده روز بعد از شروع قرارداد) 3- مجوز ارشاد (بعد از تایید نهایی فایلهای کتاب توسط صاحب اثر) 4- اعلام وصول (ارسال 3 نسخه از تعداد کتابهای چاپ شده، بعد از چاپ اثر و برای تکمیل پروندهی مجوز) که در سینا ترجمه این 3 جلد کتاب به صورت رایگان چاپ شده و ارسال می شود.
وقتی مجوز فیپای کتاب اخد میشود صاحبین اثر میتوانند به صورت آنلاین آن را در سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران مشاهده کنند. این کار از طریق جست و جوی نام نویسنده یا نام کتاب یا ناشر در باکس مربوطه امکانپذیر است. همچنین بعد از چاپ کتاب، صاحبین اثر میتوانند وارد وب سایت خانه کتاب شده و در آنجا نیز با جستجوی نام اثر و کتاب خود از گرفتن مجوزهای رسمی برای چاپ کتاب مطمئن شوند.