چاپ مقالات علمی دانشجویان عزیز در مجلات معتبر دنیا، یا به صورت رایگان و یا به صورت پولی انجام می شود.
برخی مجلات معتبر و رایگان سیاستی به نام open access را جزو گزینه های قابل انتخاب به پژوهشگران پیشنهاد می دهند. به این معنا که در صورت تمایل پژوهشگر و پرداخت هزینه مربوطه ( به طور معمول 1500 دلار به بالا) از طرف او، مقالات ارائه شده به صورت رایگان در اختیار محققین دیگر قرار می گرند و دیگر هزینه ای بابت دریافت این مقالات در نظر گرفته نمیشود. البته این امر کاملاً آزادانه است و نویسندگان و ارائه کنندگان مقالات در انتخاب آن مختار هستند و ارتباطی به چاپ مقاله ندارد. البته برخی مجلات معتبر علمی نیز اصلاً رایگان نبوده و جهت چاپ مقاله شما هزینه دریافت می کنند. در ضمن طیف وسیعی از مجلات پولی خارجی که عموماً هزینه اندکی نیز برای چاپ مقالات دریافت میکنند، صرفاً برای کسب درآمد از نویسندگان راه اندازی شده و در پاره ای موارد، ظرف مدت کوتاهی ایندکس های نسبتاً معتبری هم بدست می آورند.
یک نوع دسته بندی مجلات علمی هست که بر اساس پولی یا رایگان بودن چاپ آنها می باشد. مجلاتی که در ازای چاپ مقالات علمی هیچ هزینه ای دریافت نمی کنند به مجلات رایگان معروفند و مجلات که در ازای چاپ مقاله، از نویسنده پولی را دریافت می کنند مجلات پولی گویند.
این دسته بندی مجلات بر اساس پولی بودن، صرفا و به اشتباه در ایران دسته بندی می گردد. در واقع ژورنال پولی همان ژورنالهای open access است که مبلغ چاپ را به جای دریافت از user از author یا نویسنده دریافت میکنند تا paper یا مقاله برای همه قابل دسترسی و استفاده باشد. اخیرا open access publishing حتی مورد توجه انتشارات معتبری مانند springer هستند و جدیداً هر دو آفر publication suppose to subscription fee (چاپ با پرداخت حق اشتراک) یا open acess را به نویسندگان مقالات پیشنهاد میدهند.
اما مشکل زمانی ایجاد شد که تعدادی ژورنال با اسامی مشابهی مانند applied sciences, world applied sciences ،middle east applied sciences و ... وارد عرصه شد که به شکل جالبی از فرمت چاپ یکسانی برخوردار هستند و بنظر می رسد از یک منبع یکسان ساپورت می گردند و خود را ISI می نامند. این مجلات به شکل جالبی همگی فقط در zological record ایندکس میباشند . بنابرین امکان گرفتن ایمپکت فاکتور برایشان نیز وجود ندارد. این مجلات همان دسته سوم یا مجلات پولی بی اعتبار هستند که فاقد داوری تخصصی می باشند. البته این بدان معنا نیست که پولی بودن به معنی بی اعتبار بودن مجله است. پولی بودن مجله به معنای معتبر بودن و یا نبودن آن نیست چون مجلات منابع درآمدشان را یا از طریق دولت تامین می کنند یا از طریق اخذ هزینه چاپ مقاله از نویسندگان و یا اخذ هزینه از کاربران برای دانلود و دسترسی به مقالات آن مجله. مجلاتی که از نویسندگان بابت چاپ پول دریافت می کنند تحت عنوان مجلات پولی نامیده می شوند و مجلاتی که از کاربران پول دریافت می کنند از دید نویسندگان بعنوان مجلات رایگان محسوب می شوند.
ISI بودن یا نبودن مجله ارتباطی با پولی و رایگان بودن ندارد. ممکن است مجله ای isi باشد اما تمام انتشارات او بصورت open access بوده و ار نویسنده هزینه دریافت نماید. بر این اساس می تواند مقالات را بر حسب اینکه در کدام گروه از مجلات به چاپ برسند، به دو گروه تقسیم کرد: