در دنیای تحقیقات و پژوهشهای حرفهای که اساتید، محققان و دانشجویان با آن سروکار دارند، همیشه حرف از نوعی مقالات موسوم به isi هست. شما هم حتما چیزهایی در اینباره شنیدهاید. اگر میخواهید بهطور حرفهای و دقیق وارد دنیای مقالهنویسی و پژوهشهایی شوید که خریدار و طرفدار جهانی دارند باید بیشتر درباره مقالات isi اطلاعات کسب کنید.
لغت ISI برای دانشجویان مقاطع کارشناسی ارشد و یا دکتری کاملا آشنا است چرا که برای پیشرفت در مقطع تحصیلی و افزایش رتبه علمی شان نیاز دارند تا مقالات علمی خود را به این موسسه ارسال کرده و پذیرفته شوند. در این مطلب قصد داریم به بررسی دقیق و اساسی ISI بپردازیم. به راستی ISI یعنی چه؟ به چه مقالاتی آی اس آی گفته می شود؟ آیا چاپ مقاله در مجلات ISI امتیازی دارد؟ برای پاسخ به این سوالات با تعریفی از ISI شروع می کنیم و ابتدا به تعریف و توضیح ISI و مقاله ISI میپردازیم تا بدانید وقتی از مقاله ISI صحبت میکنیم دقیقا منظورمان چه چیزی است.
ISI مخفف Institute for Scientific Information به معنای موسسه اطلاعات علمی است.
این موسسه در سال 1960 توسط فردی به نام یوجین گارفیلد تاسیش شد و سپس در سال 1992 از سوی موسسه علمی تامسون خریداری شد و همه آن را به نام Thomson ISI می شناسند. کار این موسسه ارائه خدمات مربوط به چاپ مقاله و نشریات است.
موسسه ISI با دسته بندی علوم در سه دسته کلی SCI ,SSCI ,Art&Humanities به سنجش علوم منتشره می پردازد.
دسته نخست (SCI) شامل موضوعات علوم کشاورزی، زیست محیطی، مهندسی، فناوری و علوم کاربردی، علوم پزشکی و زیستی، علوم فیزیکی و شیمیایی است.
دسته دوم (SSCI) شامل علوم اجتماعی، جامعه شناسی، ارتباطات، علوم تربیتی، روانشناسی و مدیریت است.
دسته سوم (Art&Humanities) شامل هنر، ادبیات، تئاتر و هنر های نمایشی، مذهب، تاریخ معماری، رادیو و تلویزیون و موسیقی است.
در دنیای پژوهش و مقالهنویسی هم مانند هر زمینه دیگری نیاز به وجود معیار و بستری است که دست به رتبهبندی و سنجش میزان اعتبار آثار منتشرشده از سوی دانشجویان، اساتید و به طور کلی محققان بزند. همانطور که قبلتر هم گفته شد در دنیای علم، موسسهای به نام ISI یا موسسه اطلاعات علمی (institute for scientific information) وجود دارد که سعی میکند، مقالات علمی در حوزه های مختلف را از نظر اعتبار بررسی کند و خدماتی در زمینه نمایهسازی مجلات و مقالات ارزشمند ارائه نماید.
شیوه کار موسسه ISI به این شرح است که به طور سالیانه اقدام به بررسی مجلات انگلیسی زبان میکند و اگر مجلات با معیارهایش سازگاری داشته باشند، آنها را به عنوان نشریه هایی معتبر معرفی میکند و به فهرست خود اضافه می نماید.
بیش از 1500 مجله در هر سال به فهرست این موسسه اضافه می شود. اما این را هم باید بدانید که اگر مجله ای به پانتئون مجلات پایگاه ISI اضافه می شود، این حضور تا ابد نخواهد بود و امکان دارد که سال بعد نتواند معیارهای حضور را حفظ کند و از فهرست مورد تایید ISI خارج شود.
در حال حاضر، چیزی در حدود 20هزار مجله در پایگاه ISI نمایه شدهاند. موسسه ISI با اقداماتی که در خصوص شناسایی و فهرستبندی مجلات انجام میدهد، نقش مهمی در تسهیل پیشبرد تحقیقات در دنیا دارد. ضمن اینکه می تواند اساتید و پژوهشگران مختلف را در زمینههای علمی گوناگون به هم پیوند بدهد. سوال اینجاست که یک مجله چطور می تواند در فهرست ISI قرار بگیرد؟ دلایلی برای پذیرش یک مجله در فهرست این موسسه وجود دارد:
هماهنگی ویژگی های مجله با معیارهای کمیته علمی موسسه؛
تنوع بین المللی مقالات چاپ شده در هر مجله؛
نشر به موقع و منظم مجله.
به عبارت دیگر، مجله ای می تواند از سوی موسسه ISI پذیرش شود و لقب مجله ISI را یدک بکشد که از سوی هیأت داوری قوی و معتبر این موسسه تایید شود.
مجلات ISI به مجلاتی گفته می شود که در موسسه اطلاعات علمی تامسون (ISI) نمایه میشوند. موسسه ISI لیست تمامی مجلاتی را که در این موسسه نمایه می شود، به صورت رایگان در وبسایت خود قرار میدهد. با مراجعه به وبسایت موسسه ISI میتوانید لیست تمامی مجلات نمایه شده را دریافت نمایید.
در حال حاضر بسیار دیده شده است که مجلات جعلی با کلاه برداری و مدارک جعلی خود را تحت عنوان مجلات ISI معرفی کرده اند و بسیاری از محققین جوان که آشنایی کافی به مجلات ندارند، در دام این مجلات جعلی میفتند. اما روشهای مختلفی برای فهمیدن این که یک مجله واقعا ISI هست یا نه، وجود دارد که در زیر به آن اشاره میکنیم.
مجلات ISI به دو دسته تقسیم می شوند:
مجلات (ISI) ایمپکت دار (JCR)
مجلات (ISI) بدون ایمپکت (ISI lISTED)
مجلات ایمپکت دار مجلات بسیار معتبر و رده بالایی هستند که اغلب اروپایی و آمریکایی بوده و پذیرش مقاله در آنها به راحتی صورت نمی گیرد و حتما باید مقاله در سطح علمی بالایی باشد تا بتواند از هفت خوان داوریهای سختگیرانه مجلات ایمپکت دار گذر نماید. این مجلات هزینه بسیار کمتری در قبال پذیرش و چاپ مقالات دریافت می نمایند ولی در عوض سخت گیریهای زیادتری دارند. بطور معمول زمان داوری و پذیرش مقاله ISI در مجلات ایمپکت دار 4 تا 9 هفته می باشد ولی این زمان می تواند کوتاهتر و یا طولانی تر نیز باشد.
مجلات بدون ایمپکت مجلاتی هستند که اغلب آسیایی هستند و در قبال در یافت یک مقدار هزینه بالاتر سختگیری کمتری اعمال نموده و احتمال پذیرش بالاتری دارند. در واقع می توان گفت پذیرش مقاله ISI از این مجلات کمی راحت تر از مجلات اروپایی آمریکایی ایمپکت دار هست. بطور معمول زمان داوری این مجلات 1 هفته تا 1 ماه می باشد.البته باید عنوان نمود که هر مجله ای نیز برای هرکسی مناسب نیست. لذا موسسات باید باتوجه به هدف پذیرش مقاله ISI هر فردی، مجلات ISI مناسب کار آنها را پیشنهاد دهند که نه وقت و نه هزینه فرهیختگان گرامی هدر نرود.
برخلاف تصور عموم، پذیرش مقاله ISI کار چندان سختی نیست. فقط باید دانشجویان گرامی تلاش نمایند تا مقالات خود را تا حد ممکن خودشان نگارش نمایند تا اشراف کامل به موضوع و محتوای مقاله شان داشته باشند و همچنین سعی نمایند که از مطالب و منابع به روز استفاده نمایند و اصول وقواعد مقاله نویسی استاندارد و پژوهشی در سطح قوی را رعایت نمایند تا بتوانند به راحتی از مجلات ISI معتبر پذیرش بگیرند.
به مقلاتی که در مجله ISI چاپ میشوند به اصطلاح مقاله ISI میگویند. داشتن مقالات ISI در رزومه فرد اعتبار زیادی به همراه دارد. کسی که در رزومه حرفهای خود دارای چنین مقالاتی باشد، در موقعیتهای مختلف مورد توجه قرار می گیرد. مثلا برای شرکت در آزمونهای مصاحبه دکتری یا پست دکتری، پذیرش برای دانشگاههای خارجی و موارد متعدد دیگر، داشتن مقالات ISI به رزومه افراد وجاهت و اعتبار میدهد.
برای نگارش مقالهای که از سوی ژورنال علمی معتبری پذیرفته شود، نیاز به رعایت نکاتی وجود دارد. پس اگر میخواهید مقاله عملی تان از سوی مجلهای ISI پذیرش شود باید به نکات زیر دقت کنید:
انتخاب موضوع قابل اعتنا و مهم؛
نگارش درست و اصولی مقاله؛
پرداخت درست به عناوین مقاله و داشتن نوآوری در مطرح کردن موضوع؛
داشتن نتایج و جمع بندیهای مناسب؛
استفاده از منابع معتبر و استناددهی صحیح به آنها؛
رعایت نکات مرتبط با ارسال مقاله به مجله موردنظر.
در ابتدا باید موضوعی مهم و قابل اعتنا انتخاب کنید تا مقاله نگارش شده بتواند شانس پذیرش در مجلات معتبر ISI را داشته باشد.
اگر موضوعی تکراری و با روشهای قدیمی و کارشده نگارش کنید، شانسی برای پذیرش از مجلات معتبر نخواهید داشت. تنها زمانی می توانید از پذیرش مقالهتان از سوی مجلات مهم مطمئن شوید که مقاله شما دارای نوآوری و به روز باشد.
نگارش صحیح و مناسب مقاله به زبان انگلیسی بسیار مهم باشد. اگر علت آن را سوال کنید باید بگوییم که چون حتی اگر محتوای علمی پژوهش و مقالهتان بسیار درست و مناسب باشد اما نتوانید آن را به شکل و شیوهای مناسب به زبان انگلیسی ترجمه کنید، نمیتوانید در مجلهی معتبر به چاپ برسانید. یکی از مهمترین ابعاد نگارش مقاله خارجی، رعایت اصول نگارشی و دستوری و البته محتوایی انگلیسی در ترجمه مقاله است. اگر خودتان هم به زبان انگلیسی واقف نیستید، باید از مترجمان خبره ای کمک بگیرید که توانایی و تجربه کافی در عرصه ترجمه دارند.
منابع و مآخذی که در مقاله استفاده می کنید باید معتبر باشند. همچینن به یاد داشته باشید که در نگارش و فرمتبندی بخش های مختلف کار هم از دستورالعملهای موردنظر مجله موردنظرتان کاملا پیروی کنید. شیوه ارسال و نکات مرتبط با آن را یاد بگیرید و به دقت پیگیری کنید. در این صورت است که احتمال پذیرش مقاله و چاپ آن در مجلهای ISI میسر و شدنی خواهد بود.
تمامی مقالات ISI به زبان انگلیسی نوشته می شوند بنابراین نویسندگان مقالات باید اطلاعات و دانش قوی در نگارش مقاله به زبان انگلیسی داشته باشند.
همانطور که پیشتر هم اعلام شد، مقالات ISI از معتبرترین آثار علمی هر فرد به حساب می آیند. اعتباری که وجود این دسته از مقالات میتواند به رزومهتان اضافه کند، بسیار زیاد است. برای مثال:
مزایای چاپ مقاله ISI چیست؟
همانطور که پیشتر هم اعلام شد، مقالات ISI از معتبرترین آثار علمی هر فرد به حساب می آیند. اعتباری که وجود این دسته از مقالات میتواند به رزومهتان اضافه کند، بسیار زیاد است. برای مثال:
با داشتن این مقالات در رزومه خود میتوانید نمرات بهتری در دفاع از پایاننامه و تِز خود در دوران تحصیلات تکمیلی به دست بیاورید.
اساتید با داشتن تعداد مشخصی از مقالات ISI امکان ارتقای درجه پیدا می کنند.
در مصاحبه های دکتری، داشتن مقالات ISI در رزومه موجب دریافت امتیاز می شود و شانس قبولی را بیشتر می کند.
اگر خواهان دریافت پذیرش دانشگاه های خارجی هستید، باید بدانید که این دانشگاه ها به رزومه تان نگاهی دقیق دارند و در صورت وجود مقالات معتبری مانند ISI ، شانس تان برای پذیرش بیشتر می شود.
وجود رزومهای پربار که در آن مقالات علمی ISI وجود دارد، اعتبار و شأن حرفه ایتان را بالا میبرد و به عنوان چهره ای قابل اعتماد شما را به جامعه حرفه ای و تخصصی تان معرفی میکند.
امکان توسعه همکاریها میان افراد و شرکت های مختلف از طریق حضور در مجلات معتبر بیشتر میشود. بسیاری از ایدههای علمی و پژوهشی در سایه انتشار در مجلات معتبر مورد توجه شرکت ها قرار میگیرند و زمینه تولید و ساخت ایدهها و به کارگیری عملی نظرات میسر میگردد.
لیست تمامی مجلات ISI که به مجلات معتبر تامسون رویترز نیز مشهور است هر سال توسط موسسه تامسون در اختیار دانشمندان و محققان سراسر جهان قرار می گیرد. این لیست در سایت تامسون رویترز وجود دارد و می توانید با جستوجو کردن به آنها برسید و بدانید هر مجله کدام یک از پوشش های ISI را داراست.
از طریق لینک زیر هم امکان بررسی مجلات مختلف ISI را خواهید داشت:
زمان داوری هر مجلهای متفاوت است. اغلب اوقات مجلات مدت زمان داوری مقالات را در وبسایت رسمی خود ذکر میکنند ولی گاهی پیش میآید که زمان داوری مشخصی از طرف مجله اعلام نمیشود.
پیشنهاد میشود چنانچه قصد چاپ مقاله ISI در زمان کوتاهتری را دارید برای مجلات با زمان داوری مشخص اقدام نمایید.
مجلات ISI به دو دسته Open Access و Close Access دسته بندی میشوند.
مجلات اپن اکسس به مجلاتی گفته میشود که مقالاتش به صورت آنلاین روی وبسایت مجله قابل دسترسی میباشد و خوانندگان هزینهای برای دریافت این مقالات پرداخت نمیکنند. در واقع، نویسندگان معمولا هزینه چاپ و انتشار مقالهشان را خودشان پرداخت میکنند و سایر افراد و مخاطبان به صورت آزادانه میتوانند به مقاله آنها دسترسی داشته باشند و مقالات را به صورت رایگان دانلود کنند.
مجلات دسترسی غیر آزاد یا Close access به مجلاتی گفته میشود که اجازه دسترسی آزاد و رایگان به مقالاتشان وجود ندارد و خوانندگان باید یا مقاله را خریداری کنند، یا حق آبونمان و عضویت ژورنال را به صورت ماهیانه یا سالیانه پرداخت نمایند تا بتوانند مقالات را مشاهده کنند. در این نوع مجلات، مولفان مقالات با مجله قرارداد حفظ حق کپی رایت امضا میکنند که در آن قرارداد، مجله حق اشتراکگذاری و انتشار مقاله را از مولف میگیرد. البته پذیرش و چاپ مقاله در این نوع مجلات بسیار سخت و تابع ضوابط خاصی است و فقط پس از طی کردن مراحل داوری دشواری امکانپذیر است.
چنانچه قصد چاپ مقاله در مجلات معتبر ISI را دارید می توانید از کارشناسان موسسه سینا راهنمایی بگیرید. حتی اگر مقاله آماده نداشته باشید میتوانید پایان نامه خود را به محققان موسسه سینا بسپارید تا مقاله ای با کیفت بالا از پایان نامه استخراج شود و بعد از ترجمه تخصصی توسط مترجم رشته خود، مقاله آماده تان رای اخذ پذیرش و چاپ به مجلات معتبر ISI ارسال شود.
بلی - زبان رسمی مجلات ISI زبان انگلیسی میباشد و اگر مقاله به زبان دیگری مانند فارسی نوشته شده باشد باید به انگلیسی ترجمه شود.
خیر. تنها مجلات open access بابت پذیرش و یا چاپ از نویسنده مقاله هزینه دریافت میکنند.
زمان داوری مجلات باهم متفاوت میباشد. اغلب مجلات در سایت رسمی خود زمان داوری را ذکر میکنند.
خیر. مقالات چاپ شده در مجلات کلوزاکسس با پرداخت هزینه بابت دانلود مقاله و یا عضویت در مجله امکانپذیر میباشد.
خیر. مجلات isi به دو دسته JCR و ISI Listed دستهبندی میشوند و تنها مجلات جی سی آر دارای ضریب تاثیر هستند.