پایاننامه نتیجه تلاش دانشجو در دوره تحصیلات تکمیلی میباشد. یک پایاننامه علاوه برداشتن محتوای مناسب علمی میبایست از نگارشی منظم و خوبی نیز برخوردار باشد. هر پایاننامه بعد از انجام تحقیق، پژوهش و گردآوری یافتهها و نتایج معقول، بایستی بر اساس فرمت و ساختار مخصوص دانشگاه مربوطه تنظیم شود.
ویرایش و فرمت بندی پایاننامه یکی از اقدامات لازم و ضروری قبل از جلسه دفاع است و عدم رعایت نکات آن منجر به کسر امتیاز و نمره میشود. به همین منظور در این مقاله به برخی از نکات که برای تنظیم پایاننامه مؤثر است میپردازیم که ازجمله نکات میتوان به ویرایش و فرمت بندی پایاننامهها اشارهکنیم.
ویرایش یا ویراستاری، به معنای رفع خطاها، زدودن ابهامات و نظم و ترتیب بخشیدن به محصولات نوشتاری، دیداری و شنیداری است. هدف از ویراستاری یک نوشته، زدودن کجیها و نادرستیهای ظاهری و باطنی بهمنظور تسهیل انتقال اطلاعات و یا احساسات از نویسنده به خواننده است. در فرایند ویرایش نهتنها ساختارهای زبانی بلکه مفاهیم و اطلاعات درجشده در متن نیز مورد بازبینی و اصلاح قرارگرفته و درنهایت نوشتهای روان، منسجم و یکدست حاصل میشود.
بهمنظور دفاع از پایاننامه و کسب نمره قبولی، ویراستاری تخصصی آن و اطمینان از صحت املایی و نگارشی دارای اهمیت میباشد و همچنین محتوای پایاننامه ازآنجاییکه بهمنزله سند علمی دوران تحصیل شما محسوب میشود، از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد.که در زیر به یک سری از مزایا اشاره شده است.
کسب نمره ی بالای علمی که در اخذ پذیرش در مقاطع بالاتر و دانشگاه های معتبر بسیار تاثیر دارد.
پایان نامه با موضوعات روز دنیا و معتبر، کیفیت رزومه ی علمی و کاری را بسیار بالا می برد.
اخذ پذیرش از دانشگاههای معتبر دنیا در مسیر مهاجرت تحصیلی به کمک یک پایان نامه با کیفیت امکان پذیرتر خواهد بود.
امکان ثبت اختراع و طرح از پایان نامه که در ایجاد یک رزومهی عالی آکادمیک و کاری فوقالعاده موثر خواهد بود.
در صورتی که پایان نامه بسیار با کیفیت باشد و قابلیت تبدیل شدن به طرح یا اختراع را داشته باشد، بسیاری از ارگان ها، موسسات و شرکت ها استقبال خواهند کرد.
استخراج مقالات isi از پایان نامه ها که برای رزومه ی علمی، اخذ پذیرش از دانشگاه های معتبر دارای اهمیت می باشد
صنعتی سازی طرح که از پایان نامه استخراج می شود امکان پذیر خواهد بود.
ویراستاری به اعتبار نوع ویرایش به چهار دسته تخصصی، محتوایی، زبانی و فنی تقسیمبندی میشود که در این مطلب به بررسی ویرایش فنی و تخصصی که بیشتر در پایاننامهها کاربرد دارد خواهیم پرداخت.
ویرایش فنی زمانی مورداستفاده قرار میگیرد که پایاننامه ازلحاظ چیدمان و صفحهآرایی مشکلی ندارد که در زیر به آنها اشارهشده است:
رفع تمامی غلطهای املایی و اشکالات تایپی متن
رعایت فاصله و نیمفاصله
اصلاح فاصله علائم نگارش (نقطه، ویرگول، دونقطه، نقطهویرگول، پرانتز و...)
اصلاح بههمریختگی زبان و ترتیب اعداد بکار رفته در متن
علاوه بر ویرایش فنی، بازبینی و اصلاح متن ازلحاظ دستوری و زبانی میباشد؛ که در زیر به آنها اشارهشده است:
تمامی اصلاحات مندرج در قسمت قبلی (ویرایش فنی)
رواننویسی متن پایاننامه و سادهسازی جملات
اصلاح و روانسازی متون ترجمهشده پایاننامه
رفع خطاهای دستوری، ساختاری و جملهبندی، حذف قرینه فعل و...
حذف واژگان و کلمات تکراری، عامیانه، ناقص و ...
کوتاهسازی جملات طولانی و اتصال جملات خیلی کوتاه به یکدیگر جهت انسجام ساختار پایاننامه
همانطور که میدانید پایاننامه باید در چارچوب و فرمت معینی قرار گیرد که بهطور خلاصه این ساختار شامل عنوان، چکیده، مقدمه، روش تحقیق، ارائه یافتهها و نتایج، نتیجهگیری پایاننامه و منابع و مآخذ است که هر دانشگاهی، فرمت و شیوهنامه مخصوص خود را برای تنظیم پایاننامه دارد که شامل اطلاعات لازم برای چیدمان اصولی و فرمت بندی صحیح پایاننامه دانشجویی میباشد و برای یکدست شدن پایاننامهها، آراستگی ظاهری متن و جلوگیری از چیدمان غیراصولی پایاننامه، این قالب و فرمت مخصوص در اختیار دانشجویان قرار میگیرد. اگر این فرمت روی فایل پایاننامه اعمال نشود شامل کسر امتیاز و نمره میگردد. به همین دلیل فرمت بندی پایاننامه بر اساس دستورالعمل دانشگاه کار حرفهای و ضروری میباشد و بدون هیچ استثنایی همه پایاننامهها باید به فرمت موردنظر دانشگاه تنظیم شوند.
ترتیب ساختار ارائه مطالب پایاننامه و محتوای فصول پایاننامه درجاهای مختلف پایاننامه به شرح زیر است:
مطالب اولیه (صفحه عنوان، پیش گفتار، چکیده، فهرست مطالب، جداول، اشکال و یا نمودار)
فصل اول (مقدمه بیان مسئله، ضرورت انجام پژوهش اهداف، سؤالات و فرضیات پژوهش)
فصل دوم (بررسی پیشینه پژوهش شامل بررسی پژوهشها و دیدگاه پیشین، تفسیر از وضع کنونی دانش)
فصل سوم (روش پژوهش شامل طرح پژوهش، انتخاب نمونهها و شیوهها، مقیاسها و جدول زمانی)
فصل چهارم (یافتههای پژوهش شامل نگاه کلی به شیوهی آماری، بیان نتایج برای هر فرضیه، سؤال و هدف، تحلیلهای تکمیلی)
فصل پنجم (بحث و نتیجهگیری شامل تفسیر هر یک از نتایج، محدودیتهای پژوهش، پیشنهادها برای پژوهش بعدی)
مطالب پایانی کتابشناسی و ضمائم
نحوه فرمت بندی پایان نامه برای هر دانشگاهی متفاوت است اما اصول کلی فرمت بندی پایان نامه یکسان است. یعنی بخش هایی از پایان نامه که دانشجویان باید در نگارش آن توجه و دقت کافی داشته باشند به شرح زیر است:
اندازه کاغذ بهکاررفته A4 استاندارد بهصورت یکرو باشد.
پایاننامه از بالا به پایین به ترتیب شامل:نام دانشگاه»-گروه مهندسی کامپیوتر-عنوان پایاننامه-استاد راهنما-ارائهدهنده-فصل و سال.
ترتیب قرار گرفتن مطالب بهصورت زیر میباشد: جلد-صفحه سفید-صفحه عنوان-چکیده-تقدیم نامه-سپاس نامه-فهرست مطالب-فهرست شکلها و فهرست جدول ها-بدنه اصلی با شروع مقدمه-نتیجه گیری-پیوست ها-فهرست منابع و ماخذ-صفحه سفید.
اندازه حاشیه کاغذ از بالا و پایین و سمت راست 3 سانتیمتر و از سمت چپ 2.5 سانتیمتر منظور شود.
فونت بکار رفته برای کلمات فارسی و همچنین کلمات انگلیسی در طول پایاننامه در همهجا ثابت میباشد.
فونت فارسی مورداستفاده از بین قلمهای نازنین»-لوتوس و یا زر انتخاب میشود.
فونت انگلیسی مورداستفاده TimesNewRoman میباشد.
اندازه فونت فارسی برای متن پایاننامه 14 معمولی میباشد.
اندازه فونت انگلیسی برای کلمات موجود در متن پایاننامه 12 معمولی باشد.
فونت زیرنویس 10 میباشد.
تیتر عناوین با همان قلم متن نوشته میشود.
عناوین دارای شماره میباشند. مثلاً عنوان 1-3 به معنای سومین عنوان از فصل یک و عنوان 3-1-4 یعنی چهارمین زیر عنوان از اولین عنوان فصل 3 میباشد.
اندازه خارجیترین عنوان برای کلمات فارسی 16 ضخیم و برای کلمات لاتین 14 ضخیم میباشد و زیر عنوانها با اندازه متن معمولی ولی بهصورت ضخیم نوشته میشوند.
فاصله بین خطوط بهصورت single تنظیم میشود.
در مورد کلماتی مثل "میباشد"و ریزپردازندهها" باید بین "می" و "باشد" و همچنین بین "ریزپردازنده" و " ها" فاصله باشد(از فاصله نامرئی(Invisible Space) استفاده شود).
علائم نقطه(.) -کاما(,)- نقطه ویرگول(;) - دو نقطه (:) و مشابه, به کلمه قبل چسبیده و بافاصله (space) از کلمه بعدی جدا میگردند.همچنین علائم()-{}-"" و[] به محتوای داخلی آن چسبیده و از محتوای بیرونی بافاصله (space) جدا میگردند.
چکیده پروژه حداکثر در حجمی معادل 250 تا 300 کلمه تهیهشده و شامل بیان مختصر مسئله موردبررسی,روش تحقیق و مراحل بکار گرفتهشده برای کسب و جمعآوری اطلاعات,نحوه تجزیهوتحلیل و نتیجه کلی حاصله میباشد.
هیچ کلمه لاتین در متن نوشته نمیشود مگر آنکه اسم شخص-محل-نرم افزاری و یا سرواژه باشد.مانند کلمات Linux -Windows و یا IIS البته پیشنهاد میشود کلمات قولی نیز بهصورت فارسی"ویندوز" ویا "لینوکس" نوشته شوند.در مورد سایر کلمات لاتین حتماً ترجمه فارسی آن بکار میرود و پس از اولین کاربرد,واژهها نیز بهصورت پاورقی بهطور کامل آورده شوند.
در بالای کلیه صفحات و در فاصله 2.5 سانتیمتر از بالای صفحه یک خط افقی رسم شده , در بالای آن و در سمت راست عنوان پایاننامه و در سمت چپ شماره صفحه قرار میگیرد.
لازم است متن پایاننامه هم از راست و هم از چپتراز شده باشد.ابتدای هر پاراگراف حتماً بهاندازه یک Tab تورفتگی در نظر گرفته شود.
کلیه شکلها نمودارها و جداول بهصورت وسطچین بایستی تراز شوند و در زیر آنها شماره و عنوان قید شود و در متن حتماً به آنها ارجاع داده شود.
مثلاً "شکل(2-3) فرم دریافت اسم رمز"که عدد2-3 به معنای سومین شکل از فصل 2 میباشد.
در بین هر دو فصل یک برگه سفید قرار میگیرد که در آن عنوان فصل و شماره فصل قید میشود فرمت و فونت بکار رفته در این صفحه آزاد میباشد.
ضمائم فصل محسوب نمیشود و در انتهای پایاننامه به فرم ضمیمه 1,....,ضمیمه 2.......اضافه میشوند.
متن برنامه(Source),مستندات و برنامه اجرایی بهصورت CD ضمیمه پایاننامه گردد.
آخرین قسمت پایاننامه فهرست مراجع و منابع هست که فرمت نوشتن آن در مورد کتاب,ژورنال و آدرس اینترنتی متفاوت میباشد:
در مورد کتاب: شماره منبع,نام مؤلف,نام منبع,نام ناشر,shg kav.
در مورد ژورنال: شماره منبع,نام مؤلف,عنوان مقاله,آدرس مقاله,سال,شماره صفحه.
در مورد آدرس اینترنتی:شماره منبع,نام مؤلف,عنوان,آدرس اینترنتی,آخرین تاریخ مشاهده.
مثلاً
1-ابراهیمزاده,خودآموز برنامهنویسی با جاوا,نشر علوم,1382
2-برای ارجاع به منبع در متن,در انتهای مبحث شماره منبع در[] قرار میگیرد.
مثلاً:
یکی از مواردی که در زبان جاوا............می باشد[1].
(بهجای استفاده از شماره منبع میتوان از[ نام نویسنده و سال] نیز استفاده نمود.مثل[ابراهیمزاده 1385]).
همانطورکه گفته شد بعد از نگارش پایان نامه از مهم ترین مواردی که در تنظیم پایان نامه دارای اهمیت می باشد ویرایش و فرمت بندی پایان نامه ها می باشد. یکی از اقدامات که معمولا ویراستاران متخصص با به کارگیری دانش زبانشناسی، توانایی تصحیح خطاهای مربوط به دستور زبان، ساختار، علائم نگارشی و... دارند و می توانند بهترین نوع ویرایش را ارائه دهند. ویراستاران متخصص افرادی باتجربه و با مهارت بالا بوده که در کمترین زمان پایان نامه ها را در قالب ها و سبک های مختلف که دانشگاه ها مشخص می کنند تنظیم و فرمت بندی می کنند.
اکثرا دانشجویان کارشناسی ارشد و دکتری بعد از انجام پژوهش به دلیل محدودیت زمانی و تسریع در فرایند دفاع از پایان نامه، تایپ، ویرایش، فرمت بندی پایان نامه خود را به مراکز خدمات فرمت بندی می سپارند تا پایان نامه ای بدون ایراد را تحویل دانشگاه خود دهند. معمولا مراکز خدمات می توانند همزمان با فرمت بندی پایان نامه، ویرایش آن را هم که شامل هر دو نوع ویرایش فنی و تخصصی می باشد انجام داده و به مشتری درصورت نیاز مشتری ارائه دهند.
ویرایش و فرمت بندی از مهم ترین پارامتر های آماده سازی و تنظیم پایان نامه جهت دفاع از رساله می باشد که سینا ترجمه توسط ویراستاران متخصص و با سابقه خود شرایطی را فراهم کرده است که می توانید پایان نامه خود را با بهترین کیفیت و در کوتاه ترین زمان به فرمت دانشگاهی تا تحویل بگیرید و همزمان با آن از خدمات ویراستاری تخصصی پایان نامه بهره مند شوید.
جهت ثبت سفارش هر یک از خدمات ویرایش و یا فرمت بندی در سینا ترجمه میتوانید از طریق لینکهای مربوطه که در زیر همین مطلب آورده شده است اقدام نمایید و یا از طریق تماس و یا ایمیل و همچنین از طریق شبکههای مجازی (واتساپ، اینستاگرام، تلگرام) با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
در سینا ترجمه تمام متون ویراستاری شده گارانتی دارند.
بله اگر شما میخواهید متنهای ویرایش خود را در زمان کوتاهتری تحویل بگیرید، میتوانید با سفارش ویرایش آنی متنهای ویرایش شده خود را زودتر از حد معمول با همان کیفیت بالا تحویل بگیرید.
هزینه ویرایش و ویراستاری پایان نامه با توجه به تخصص و حجم آن محاسبه میشود که میتوانید با استفاده از سیستم محاسبه قیمت به صورت آنلاین در سایت سینا ترجمه، قیمت ویرایش خود را محاسبه کنید.
پس از ثبت سفارش خود در سایت سینا ترجمه، محاسبه قیمت برای فایل ارسالی شما به صورت آنلاین انجام شده و هزینه پروژه در فرم پیش فاکتور ارائه میگردد. زبان، زمینه و زمان مورد نظر برای تحویل در قیمت تاثیر گذار است.