امروزه طرح یک ایده خاص قدم اول برای نگارش کتاب و البته بسیار حائز اهمیت است. یکی از این ایده ها، نگارش و چاپ زندگینامه شخصی که هم خاص و بکر است و هم پر از تجارب و دیدگاهها و نیازهای واقعی. در واقع نگارش زندگینامه یا شرح حال یکی از روشهای مرسوم نویسندگی است که از دیرباز مورد توجه نویسندگان بوده است.
امروزه طرح یک ایده خاص قدم اول برای نگارش کتاب و البته بسیار حائز اهمیت است. یکی از این ایده ها، نگارش و چاپ زندگینامه شخصی که هم خاص و بکر است و هم پر از تجارب و دیدگاهها و نیازهای واقعی. در واقع نگارش زندگینامه یا شرح حال یکی از روشهای مرسوم نویسندگی است که از دیرباز مورد توجه نویسندگان بوده است. سبک زندگی هر فردی نشات گرفته از نیازهای مختلف وی در زندگی است و روشهای دست یافتن به این اهداف و نیازها از فردی به فرد دیگر متفاوت است. بنابراین، میتوان گفت داستان هر فردی در زندگی، داستانی مختص به خود اوست و پر است از اتفاقات و وقایع و حوادث مختلف که میتواند گنجینهای ارزشمند برای دیگران باشد.
معمولا افرادی که تصمیم به چاپ زندگی نامه خود یا بستگانشان می گیرند، توانایی نویسندگی و نگارش مطالب به شیوه صحیح را ندارند. بنابراین به دنبال فردی هستند که زندگی نامه یا خاطرات آن ها را نگارش کند. فردی که قرار است زندگی نامه یا خاطرات خود یا خانواده و دوستانش را به چاپ برساند، معمولا در دیدارهای حضوری با زبان محاوره خاطرات یا زندگی نامه خود را برای نویسنده بیان می کند. نویسنده صدای وی را ضبط می کند و در وقت دیگری آن را به شکل صحیح و نگارش درست نگارش و آماده میکند. سپس متن خام را به ناشر تحویل می دهد و ناشر مانند سایر آثار برای چاپ آن مراحلی را طی می کند. پس نکته ای که باعث ایجاد تفاوت بین کتب زندگی نامه و سایر کتاب ها می شود این است که نویسنده وظیفه گردآوری و بازنشر مطالب را دارد و خالق اصلی اثر به طور مطلق نیست.
زندگی نامه، داستان زندگی یک فرد واقعی است که توسط خود شخص یا فرد دیگری نوشته میشود و می تواند یک صفحه یا چند کتاب طولانی (مانند زندگینامه مارک تواین …) را در بر بگیرد. زندگینامه رویدادهای زندگی یک فرد را بررسی میکند و بدنبال یافتن معناها در آنهاست. داستان گفتن و بیان قصههای شخصی سنگبنای نوشتن زندگینامه است. کشف روابط علت و معلولی در داستانها باید به طرزی بدیع و خلاقانه باشد؛ به طوری که خواننده بدون زحمت خاصی بتواند به مفهوم ذهنی نویسندۀ زندگینامه پی ببرد. به این منظور بهتر است نویسنده صرفاً خودش را به روایت کردن داستانهای سطحی محدود نکند و از آنها فراتر برود. بهتر است به دنبال پیدا کردن معنا باشد و معنای «معنا» را از لابهلای محتوایی که تولید میکند کشف کند. گزینش داستانهای بیشماری که در زندگی هر فرد وجود دارد و شرح مهمترین و جذابترین آنها هنر نویسندگی مولف است. خصوصاً که نویسنده باید به این امر واقف باشد که الزاماً آنچه به نظر وی جذاب است ممکن است برای عموم جذابیت کافی را نداشته باشد. زبان نوشتار نویسنده را وادار میکند تا مطابق با اصول و قواعد حاکم بر دنیای نوشتن عمل کند و هر چیزی را در قالب داستان و قصههای جذاب، ننویسد. اگر قرار باشد از بین تمام موضوعات مطرح شده در کتاب، دو موضوع به صورت آشکاری تفکیک و مورد توجه قرار بگیرد، این دو موضوع چیزی نخواهد بود جز:
اهمیت شروع خوب و چگونگی آن
توجه به مسائل و رویکردهای پیش از نوشتن و رسیدن به درک درستی از نگارش زندگینامۀ شخصی
بهتر است نوشتن کتاب زندگینامه با هدفی مشخص انجام شود. پس حتی اگر قرار است کتاب زندگینامه فقط بیست صفحه هم باشد بهتر است با هدفی مشخص و شفاف نوشته شود.
زمانی که پس از لحاظ این نکات در نگارش زندگینامه، آن را به اتمام رساندید، به هیچ عنوان نباید کار را تمام شده فرض کنید. اصل بازنویسی و ویرایش چیزیست که نباید از آن غافل شد. بازنویسی همیشه و برای نوشتن هر نوع محتوایی توصیه میشود و بهتر آنست که این فرآیند بههیچ عنوان با نوشتن اصل محتوا جابهجا نشود و تا حد امکان به پایان کار موکول شود. ضمناً باید توجه داشت که بازنویسی است که کار را به پایان میرساند و عملاً بدون بازنویسی شاهد تولید محتوایی خام هستیم که نمیتواند جذابیت زیادی برای خوانندگان ایجاد کند.
برای چاپ کتاب های خود در زمینه های مختلف از جمله زندگینامه، شعر، داستان، رمان و کتب مختلف علمی میتوانید از طریق کارشناسان و مشاورین موسسه سینا اقدام فرمایید. در موسسه سینا خدمات پذیرش و چاپ کتاب در کمترین زمان و با کمترین هزینه انجام میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: