یکی از موارد حائز اهمیت در بررسی محتوای مقالات ارسالی به مجلات، وجود موارد موسوم به سرقت ادبی یا علمی در آنهاست.
یکی از موارد حائز اهمیت در بررسی محتوای مقالات ارسالی به مجلات، وجود موارد موسوم به سرقت ادبی یا علمی در آنهاست. با توجه به اینکه حساسیت های ویژه ای در این حوزه از سوی داوران و مسئولین مجلات معتبر چه داخلی و چه خارجی در مورد مقالات علمی اعمال میشود، هر محققی لزوما باید با این مبحث آشنایی کافی داشته و مقاله خود را قبل از ارسال از این جهت مورد بررسی قرار دهد. چرا که هرگونه سرقت یا تخریب (ایده ها یا سخنان فردی دیگر) با عنوان فردی دیگر (غیر از صاحب اصلی)، استفاده از (محصولات و حاصل اثر دیگران) بدون دادن حق الزحمه آن، انتشار و یا ارائه یک ایده با نام ایده جدید یا اصلی که در واقع از یک ایده دیگری مشتق شده است، عملی کلاهبردارانه و تقلبی است. این امر شامل سرقت حاصل زحمات دیگران و همچنین دروغ های گفته شده بعد از آن نیز است.
سرقت ادبی میتواند تمام یا بخشی از کار را شامل شود. حتی شاید فرد، به نوعی آن را تغییر دهد و استفاده کند این کار نیز جزء مصادیق پلاجیاریسم یا سرقت ادبی محسوب میشود که خود شامل دو نوع intentional plagiarism یعنی پلاجیاریسم عمدی و Unintentional plagiarism یعنی پلاجیاریسم غیرعمدی میباشد. در بررسی سرقت ادبی مقالات، حتی استفاده از کارهای قبلی خود نویسنده در مقاله جدیدش نیز با وجود این که سرقت ادبی نیست اما مورد قبول نخواهد بود. مجلات معتبر پیش از چاپ مقالات، بررسی سرقت ادبی مقالات ارسالی را توسط نرمافزار تشخیص سرقت ادبی انجام میدهند و بصورت کامل، هرگونه سرقت ادبی در آن مشخص خواهد شد. همچنین در مجلات معتبر علمی پژوهشی داخلی فرمی تحت عنوان فرم همانندسازی از محقق یا نویسنده مقاله درخواست میشود. این فرم در واقع نتیجه همانندجویی در سایتهای معتبر مخصوص بررسی سرقت ادبی مقالات است که درصد مشابهت آنها را با سایر منابع و مقالات موجود سنجیده و اعلام میکند. در ایران دو سایت مطرح در این زمینه که مورد تایید مجلات نیز هستند، این نتایج را در اختیار دانشجویان و پژوهشگران قرار میدهند:
سامانۀ مشابهیاب متون نور (سمیم نور) نخستین سامانۀ مشابهیابی متون به زبان فارسی است که در ادامۀ «مجموعه پروژههای مبتنی بر دادهکاوی علوم اسلامی» در مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور) طراحی و گسترش یافته است. این سامانه قادر است متون ارسالی کاربران خود را با هزاران صفحه از متون بانک های منابع خود و متون ارائه شده در پایگاههای مهم اینترنتی ارائه کننده منابع علوم اسلامی و انسانی مقایسه کند و گزارشی از میزان مشابهت آنها به کاربر ارائه دهد.
قابلیتها:
- نمایش درصد مشابهت متن ارسالی کاربران با کل اسناد بازیابیشده؛
- نمایش درصد مشابهت تفکیکی متن ارسالی کاربران با هر یک از اسناد بازیابیشده؛
- نمایش محل دقیق مشابهت متن ارسالی با محتوای هر یک از اسناد بازیابیشده؛
- امکان مقایسۀ دو متن (مشکوک و مشابه) با استفاده از رنگیسازی متون در دو پنجرۀ جداگانه؛
- امکان گزارشگیری از مشابهیابی به صورت پیدیاف به منظور مستندسازی؛
- افزایش دقت مشابهیابی با نادیده گرفتن نقل قولها، اشعار، آیات قرآن و روایات؛
- استفاده از تکنیکهای هوش مصنوعی برای تشخیص تغییرات جزئی متون؛
- عدم گزارش مشابهتهای کوتاه و پرتکرار.
همتاجو سامانهای مبتنی بر وب میباشد که میتواند مشابهتهای متنی موجود میان اسناد علمی منتشر شده را شناسایی نماید. این سامانه به صورت کاملا هوشمند طراحی شده که با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی می تواند شباهت های متنی موجود میان مقاله علمی مشکوک را با مجموعه مقالات علمی پژوهشی کشور در پایگاه SID استخراج کرده و با استفاده از روشی هوشمند نتایج را بر اساس میزان مشابهت نمایش دهد.این سامانه علاوه بر تشخیص جملات یکسان و جابجایی کلمات، قابلیت شناسایی عبارات جایگزین شده و کشف سرقت علمی بازنویسی شده بر مبنای شبکه معنایی (Semantic Network) و روش های مشابهت یابی معنایی دارد. در حال حاضر قابلیت سامانه صرفا در حوزه منابع فارسی است.
با توجه به اهمیت سرقت ادبی مقالات در مجلات داخلی و تاثیر مستقیم آن در اعتبار آثار پژوهشی، هر فردی در هر حوزه تخصصی که اقدام به نگارش مقاله میکند لزوما باید با تمام قواعد ارجاع دهی و استناد آشنا باشد و در انتهای کار مقاله را از لحاظ موارد احتمالی سرقت علمی مورد بررسی قرار دهد. از آنجایی که این امر نیاز به زمان و دانش کافی در این حوزه دارد، کارشناسان ما در بخش پارافریز مقالات علمی موسسه سینا، تمام موارد مشکوک به سرقت علمی را توسط به روزترین و معتبرترین سایتها و نرم افزارها بررسی و اصلاح میکنند تا از بروز مشکل در فرایند پذیرش مقاله در مجلات علمی جلوگیری شود. برای استفاده خدمات پارافریز مقاله میتوانید بصورت آنلاین با کارشناسان موسسه سینا در ارتباط باشید.
بیشتر بخوانید: