مقالاتی که توسط محققین و پژوهشگران، در حوزه علوم مختلف نوشته میشوند، بسته به محتوا و هدف، انواع متفاوتی دارند که یکی از آنها، مقالات علمی ترویجی میباشد.
مقالاتی که توسط محققین و پژوهشگران، در حوزه علوم مختلف نوشته میشوند، بسته به محتوا و هدف، انواع متفاوتی دارند که یکی از آنها، مقالات علمی ترویجی میباشد. اگر چه مقالات علمی پژوهشی به لحاظ اعتبار در بالاترین سطح قرار دارند، اما دانشجویان و محققین میتوانند با نگارش و چاپ یک یا چند مقاله علمی ترویجی نیز موفق به کسب امتیاز در مراحل مختلف تحصیلی شوند. بنابراین شما میتوانید با نگارش مقالات علمی ترویجی نیز بخشی از امتیازات پژوهشی مورد نیاز خود را کسب کنید. اما آنچه که نوع مقاله شما را تعیین میکند در واقع محتوای آن است و محتوای علمی آن نشان میدهد مقالۀ شما از نظر علمی چه جایگاهی دارد و برای چاپ این مقاله باید بین چه مجلاتی جستجو کنید. محتوا بر اساس نحوه و اصول نگارش، آن هم بر اساس قالبهای تعریفشدهٔ پژوهشی، تشخیص داده میشود. پس اگر از ابتدا هدف خود را مشخص کنید و انگیزه خود از نوشتن مقاله و برنامه ریزی برای چاپ آن را مدنظر داشته باشید، قطعا «نوع» و «قالب» مقاله برایتان مهم خواهد بود.
مقاله ترویجی مقاله ای علمی است که به دلایل مختلف از نظر ساختار و لحن با مقاله پژوهشی متفاوت است. نخستین دلیل این است که مخاطب مقاله ترویجی همتراز آن نیستند، یعنی در مراتب پایین تر از نظر نوع تخصص علمی قرار دارند. به همین دلیل، زبان و بیان خاصی اتخاذ می شود، ساختار ویژه ای را دنبال می کند، و از به کار بردن محاسبات پیچیدۀ آماری که برای آزمون فرضیه در مقاله تحقیقی صورت می گیرد پرهیز می شود. مخاطبان ممکن است طیف گسترده ای را در بر گیرند: متخصصان رشته هایی به جز رشته اصلی موضوع مقاله، دانشجویان و دانش پژوهانی که در موضوع مورد بحث تحصیل را آغاز کرده اند ولی هنوز به پختگی لازم نرسیده اند و نهایتاً عامه باسواد علاقه مند به مباحث علمی. بنابراین، ترویجی بودن یک مقاله نه تنها وجهه علمی آن را مخدوش نمی کند، بلکه مهارت استفاده از زبان علمی ساده و رسایی را می طلبد که داشتن آن ضامن دریافت صحیح محتوا از سوی مخاطب است.
تدوین مقاله ترویجی مهارتی است که از ترکیب فهم زبان دشوار علمی و توانایی تبدیل آن به زبانی ساده و درعین حال مخاطب پسند حاصل می شود. وجه برجستۀ اخلاقی در این نوع مقاله، استفاده از همه تدابیر زبانی و تصویری برای انتقال هر چه مطلوب تر اندیشه به مخاطبان پیش بینی شده است، و عدم تسلط و استفاده از این مهارت، بی توجهی به اصول اخلاقی در نگارش های علمی است. مقاله علمی ترویجی بسته بهموقعیت ممکن است مقالات و منابع را مورد ارزیابی قرار دهد و مناسبترین و مربوطترین منابع را به خواننده پیشنهاد کند. این مقالات بر پایه جابهجایی، تلفیق و ترکیب دانش موجود تهیه میشوند و معمولاً به روشن شدن زوایای مسئلهای کمک مینمایند.
۱- ارائه روایتی از دانش موجود در حیطه و زمینه خاص که این روایت بر اساس مقالات چاپ شده در آن زمینه ارائه میگردد.
۲- مقاله سیستماتیک ریویو یا مطالعه نظامند، برای پاسخگویی به یک سوال خاص در راستای ادبیات پژوهشی موجود درباره یک حیطه خاص.
۳- فراتحلیل که یافتههای سایر پژوهشها را در یک زمینه و حیطه خاص خلاصه و ترکیب میکند و معمولاً ارزیابی از میزان تاثیر یک مداخله یا درمان بر روی یک مشکل را مورد بررسی قرار میدهد.
برخلاف تصوری که بسیاری از محققان دارند مقاله علمی پژوهشی یا علمی ترویجی در ماهیت خود برتری نسبت به یکدیگر ندارند. اما وقتی از سوی مجلات با کیفیت مورد پذیرش قرار میگیرند ارزش و اعتبار پیدا میکنند. بسیاری از مقالات علمی ترویجی هم اکنون در مجلات بسیار برجسته دنیا منتشر میشوند. همچنین این تصور که مقاله علمی و ترویجی راحتتر و آسان تر از مقالات علمی پژوهشی هستند نیز تصوری بسیار نادرست است.
دانشجویان و محققینی که قصد چاپ مقاله علمی ترویجی دارند اما با اصول و شرایط چاپ آن و یا مجلاتی که این مقالات را پذیرش و چاپ میکنند، آشنایی کافی ندارند میتوانند با کمک کارشناسان موسسه سینا مراحل چاپ مقاله علمی ترویجی خود را پشت سر گذارند. در این موسسه چاپ مقالات علمی ترویجی با کمترین هزینه و با بهترین کیفیت انجام میپذیرد. کافیست با ما تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید: