چاپ نتایج تحقیقات و پژوهشهای مطالعاتی محققان در قالب مقالات علمی در مجلات معتبر یکی از رایج ترین شیوه های انتشار علوم در سراسر دنیا محسوب می شود. پژوهشگران و دانشجویان از طریق چاپ مقالات علمی می توانند دستاوردهای خود را با سایرین به اشتراک بگذارند.
چاپ نتایج تحقیقات و پژوهشهای مطالعاتی محققان در قالب مقالات علمی در مجلات معتبر یکی از رایج ترین شیوه های انتشار علوم در سراسر دنیا محسوب می شود. پژوهشگران و دانشجویان از طریق چاپ مقالات علمی می توانند دستاوردهای خود را با سایرین به اشتراک بگذارند. اما پیش از اقدام به نگارش یک مقاله لازم است در مورد مجلات و همچنین پایگاه های علمی معتبر ایندکس کننده مجلات اطلاعات کافی داشته باشید. اعتبار سنجی مجلات علمی به ویژه در شرایطی که تحریم ها موجب بروز مشکلاتی در زمینه همکاری با مجلات شناخته شده جهانی شده است، جزو چالشهای پیش روی دانشجویان و محققین ایرانیست که گاه از اصل تحقیق و پژوهش و نگارش مقاله، دشوارتر جلوه میکند.
برای بررسی درجه و اعتبار مجلات بین المللی، بایستی تفاوت موسسات اصلی نمایه کننده (ایندکس) مجلات را بدانید. در حالت کلی چهار ایندکس کننده معتبر بین المللی در علوم مختلف وجود دارند که عبارتند از شرکت تامسون رویترز(Thomson Reuters)، اسکوپوس(Scopus)، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام(ISC) و در زمینه پزشکی هم پاب مد(PubMed) مهمترین ابزار برای جستجوی پایگاه داده های آزاد (دیتابیس) مدلاین است.
شرکت تامسون رویترز(Thomson Reuters) یک شرکت چندملیتی رسانههای گروهی است که زیر مجموعه هایی دارد که یکی از این زیر مجموعه ها پایگاه Web of science می باشد، پایگاه (Web Of Science (WOS یک نمایه استنادی علمی است که توسط تامسون رویترز ایجاد شده است و جستجوی استنادی جامع را فراهم میکند. به صورت عامیانه و متداول مقالاتی که در این پایگاه نمایه می شوند به مقالات ISI شهرت یافته اند، WOS دو نوع مجله دارد که یکی دارای ایمپکت فاکتور بوده و دیگری بدون ایمپکت فاکتور هستند، به مجلاتی از WOS که دارای ایمپکت فاکتور هستند مجلات JCR و به مجلات بدون ایمپکت فاکتور، مجلات ISI Listed گفته میشود.
برای اطمینان از ایندکس بودن یک مجله در موسسه تامسون می توانید به آدرس سایت زیر مراجعه کنید:
http://ip-science.thomsonreuters.com/mjl/#journal_lists
اسکوپوس یکی از نمایههای استنادی معتبر و شناخته شده است که اطلاعات کتابشناختی حدود ۲۵ میلیون سند را در خود جمعآوری کرده است. اسکوپوس اطلاعات محصولات حدود ۵هزار ناشر علمی را از سراسر جهان در خود جای داده و در مجموع اطلاعات ۱۶ هزار و پانصد مجله علمی پژوهشی را در خود نمایه کردهاست. اسکوپوس(Scopus) یکی از محصولات الزویر(Elsevier) است که استفاده از اطلاعات آن نیاز به اشتراک و پرداخت هزینه دارد.
برای اطمینان از ایندکس بودن یک مجله در موسسه اسکوپوس می توانید به آدرس سایت زیر مراجعه کنید:
http://www.scimagojr.com/journalsearch.php
پابمِد (PubMed) مهمترین ابزار برای جستجوی پایگاه دادههای آزاد (دیتابیس) مدلاین است، که حاوی اطلاعات بیبلیوگرافی پژوهشی برای تمام رشته های علوم پزشکی و زیستشناسی است. این دیتابیس تا سال ۲۰۰۸ حاوی ۱۷ میلیون عنوان بود که قدیمیترین آنها به سال ۱۸۶۵ باز میگردد. پاب مد مجموعهای از اطلاعات کیفی مرکز ملی اطلاعات زیستفناوری و سایر نهادها و سازمانهای دولتی حوزه سلامت ایالات متحده آمریکا است. این دیتابیس بطور رایگان برای عموم مردم قابل دسترسی است.
برای اطمینان از ایندکس بودن یک مجله در پاب مد می توانید به آدرس سایت زیر مراجعه کنید:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/
پایگاه استنادی علوم جهان اسلام(ISC) یک سامانه اطلاع رسانی علمی است که در صدد تجزیه و تحلیل مجلات علمی کشورهای اسلامی بر اساس معیارهای علم سنجی معتبر اسلامی میباشد. پس از تامسون و اسکوپوس، ISC (پایگاه استنادی علوم جهان اسلام) سومین پایگاه استنادی برای سنجش عملکرد پژوهشی کشورها محسوب می شود که ۵٧ کشور در آن مشارکت دارند.
برای اطمینان از ایندکس بودن یک مجله در ISC می توانید به آدرس سایت زیر مراجعه کنید:
http://mjl.isc.gov.ir/Default.aspx?lan=en
آنچه پیشتر شرح داده شد، اگرچه اصولی و درست است، اما ممکن است زمان بر و گاه نیازمند تفسیرهایی باشد. به همین دلیل نیاز به روشهایی ساده تر برای این بررسی است تا زمان کمتری نیز از فرد بگیرد. راه های میان بری که سریع تر به نتیجه میرسند و scimagojr.com یکی از آنهاست.
پایگاه آنلاینی که میتوانید با مراجعه به آن اعتبار بینالمللی مجله ای که میخواهید مقالهتان را در آن چاپ کنید بررسی کنید. این پایگاه جایگاه هر ژورنال را بر اساس شاخصهای مختلف و در برهههای زمانی مختلف نشان میدهد. همچنین میتوانید جایگاه مجلات را در ۲۷ موضوع اصلی و ۳۱۳ موضوع خاص در این پایگاه مورد ارزیابی قرار دهید.
موسسه سینا در راستای سرعت بخشیدن به فعالیتهای پژوهشی محققان و دانشجویان، همه ساله لیست نشریات معتبر منتشرشده از سوی ارگانهای مربوطه را بررسی کرده و مجلات معتبر و متناسب با مقالات علمی محققان را به آنها معرفی میکند. برای بهره مندی از خدمات موسسه با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
بیشتر بخوانید:
فرق مجلات ایمپکت دار(jcr) و بدون ایمپکت(isi listed)
پذیرش چاپ مقاله ISI در کمترین زمان
چاپ مقاله isi در بهترین مجلات دنیا