اگر تجربه ای در زمینه ارسال مقاله به مجلات علمی داشته باشید، حتما با اصطلاح کد ارکید برخورد کرده اید. این کد با نام Open Researcher And Contributor ID که مخفف آن همان ORCID میباشد، در واقع برای شناسایی محقق یا نویسنده آثار علمی از طریق یک سیستم استاندارد پیش بینی شده است
اگر تجربه ای در زمینه ارسال مقاله به مجلات علمی داشته باشید، حتما با اصطلاح کد ارکید یا DOI برخورد کرده اید. این کد با نام Open Researcher and Contributor ID که مخفف آن همان ORCID میباشد، در واقع برای شناسایی محقق یا نویسنده آثار علمی از طریق یک سیستم استاندارد پیش بینی شده است و مشتمل بر یک رشته کد ۱۶ رقمی است که به هر نویسنده و يا محقق بصورت انحصاری تعلق می گيرد تا قابل شناسايی باشد. اختلاف فرهنگ ها و تغييرات زندگی (مثلا تغيير نام پس از ازدواج) و يا موارد ديگر همانند اسامی مرکب و يا وجود پسوند و يا پيشوند برای اسامی افراد در كشورهای مختلف دلايل مهمی در گم شدن مقالات علمی يك محقق هستند. ORCID از سال ۲۰۱۲ تا كنون موفق به ثبت حدود ۳/۵ ميليون محقق گرديده است. معادل ORCID در مقالات DOI می باشد.
در ۱۶ اکتبر ۲۰۱۲، سازمان ارکید این سرویس را که به صورت رایگان نیز قابل دسترس است ارائه نمود. هدف از ارائه این سرویس فراهم کردن شناسه مشخص برای هر نویسنده آزاد می باشد. در واقع در این سرویس نویسندگان می توانند رزومه علمی خود را به ثبت برسانند و به جای ارسال رزومه به جاهای مختلف کافی است کد ORCID خود را ارسال کنند. افراد، داوران و ژورنال های مختلف با این کد می توانند وارد صفحه نویسنده شده و رزومه، تجارب و توانمندی های او را مشاهده کنند.
همچنین امکان تبادل اطلاعات بین کد ارکید با کد researcher id نیز وجود دارد. researcher id نیز سیستمی مشابه ارکید است که توسط تامسون رویترز راه اندازی شده است (از ژانویه ی ۲۰۰۸) این تبادل می تواند در زمینه ی اطلاعات پروفایل و یا انتشارات موجود در پروفایل مربوط به هر کدام از این سرویس ها باشد. یکی دیگر از مزایای ORCID امکان اتصال آن به تمامی پايگاههای ديگر همانند Scopus, ISI, Scholar, Linkedin, Researchgate می باشد.
۱. یک ORCID iD به صورت قابل اعتمادی شما را به آثار و سازمانتان وصل میکند. در هر زمان مقتضی می توانيد از آن استفاده کنيد. برای مثال، زمانی که به CRIS دانشگاهتان وصل می شويد (سيستم اطلاعات پژوهشی جاری)، و يا نوشته هايتان را ارسال می كنيد از شما خواسته می شود كه در سيستم ORCID خود، وارد شده و كلمه و رمز عبورتان را وارد كنيد و از اين طريق است كه ارتباطی درست بين شما و اطلاعاتتان برقرار شده و بعد از آن، به شما اجازه دسترسی داده خواهد شد.
۲. کد ORCID امکان ایجاد هویت اشتباه را تضعیف میکند. بسیاری از محققين، از نامهای شبيه به هم استفاده می کنند که امكان اشتباه گرفته شدن نامشان با افراد ديگر را محتمل می كند. اين مسئله در زمانی كه نامتان را تغيير داده باشيد، از شكلهای مختلف نگارش نامتان استفاده كرده باشيد و يا نامتان به زبانهای ديگر نوشته شده باشد، بيشتر اتفاق می افتد. داشتن ORCID iD مختص خودتان و استفاده از آن، شناسايی درست شما را تضمين می كند.
۳. شما مالکیت و کنترل صفحه ORCID خود را در اختیار دارید، اینکه چه اطلاعاتی را در آن قرار دهيد و چگونه آن را به اشتراک بگذاريد. کنترل پژوهشگر، هسته اصلی يك ORCID است. تنها شما می توانيد برای خود يك ORCID iD داشته باشيد و تنها شما می توانيد صفحه خود را بسازيد. شما انتخاب می كنيد كه چه اطلاعاتی مرتبط با iD شما قرار بگيرد و اين اطلاعات را با همه، هيچ كس و يا سازمانهای مورد اطمينان خود، به اشتراك بگذاريد.
۴. هرچه می گذرد، سیستم های بیشتری که تاکنون از آنها استفاده کردهايد، به ORCID وصل می شوند. با بيش از ۷۰۰ عضو و بيش از ۵۰۰ سيستم فعال، ORCID امروزه در تعداد زيادی از جريانهای کاری شما مورد استفاده قرار می گيرد. برای مثال، قسمت اعظم سيستم های پذيرش مقاله، از ORCID iDها استفاده می کنند و بيش از ۱۶۰۰ ژورنال، از اكثر يا تمامی نويسندگان میخواهند كه ORCID iD داشته باشند.
موسسه سینا با بیش از شش سال سابقه فعالیت در ارائه خدمات پژوهشی، آماده پذیرش و چاپ مقالات محققین عزیز در مجلات معتبر داخلی و خارجی، چاپ کتاب از پایان نامه، آماده سازی و ویراستاری مقاله و کتاب، استخراج مقاله از پایان نامه و چاپ کتب مختلف در زمینه های گوناگون میباشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
بیشتر بخوانید:
آیا تمامی مجلات باید کد doi داشته باشند؟